Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon επινόησε έναν μυστικό αλγόριθμο που της επέτρεπε να παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό και να αυξάνει τις τιμές προϊόντων στις ΗΠΑ, τακτική που της απέφερε επιπλέον έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων, υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Έγγραφα που περιγράφουν το παιχνίδι με τις τιμές κατατέθηκαν στο δικαστήριο μετά την αγωγή που υπέβαλε πέρυσι η FTC κατηγορώντας την εταιρεία για εξαπάτηση των καταναλωτών.
Amazon: Τα ρομπότ της πυροδοτούν φόβους απολύσεων
Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε να προβλέπει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Amazon αν η εταιρεία αύξανε τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Παρέσυρε έτσι όλη την αγορά και αποκόμιζε επιπλέον κέρδη από τις αυξημένες τιμές.
Πρόγραμμα Νέσι
Το δικτυακό κατάστημα που προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα «δημιούργησε μυστικό αλγόριθμο με την κωδική ονομασία ‘Πρόγραμμα Νέσι’ για την αναγνώριση προϊόντων για τα οποία προβλέπει ότι άλλα οnline καταστήματα θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις τιμών της Amazon» γράφει η FTC σύμφωνα με το Reuters.
«Η Amazon χρησιμοποίησε το Πρόγραμμα Νέσι για να αφαιρέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια απευθείας από τις τσέπες των Αμερικανών».
Εκπρόσωπος της Amazon απάντησε ότι η FTC «παρουσιάζει εντελώς εσφαλμένα» τον αλγόριθμο» και ότι η εταιρεία σταμάτησε πριν από χρόνια να τον χρησιμοποιεί.
«Το Νέσι χρησιμοποιούταν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουμε την αντιστοίχιση τιμών από το να οδηγήσει σε ασυνήθιστες εκβάσεις όπου οι τιμές έπεφταν σε μη βιώσιμα επίπεδα» είπε.
Σύμφωνα με την FTC, η Amazon ξεκίνησε να δοκιμάζει το εργαλείο το 2010 για να εξακριβώσει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα παρακολουθούσαν τις τιμές της, και στη συνέχεια να αυξάνει τιμές για προϊόντα στα οποία οι ανταγωνιστές ακολουθούσαν το παράδειγμά της.
Η εταιρεία φέρεται να διέκοπτε τη χρήση του αλγορίθμου σε περιόδους εκπτώσεων και στη διάρκεια των γιορτών, όταν η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των καταναλωτών ήταν αυξημένη.
«Όταν η προσοχή του κοινού στρεφόταν αλλού, η Amazon ενεργοποιούσε και πάλι το Πρόγραμμα Νέσι και το έτρεχε πιο ευρέως για να αντισταθμίσει την παύση» αναφέρεται στα έγγραφα.
Μόνο τον Απρίλιο του 2018 η Amazon φέρεται να έβαλε στην τσέπη επιπλέον κέρδος 194 εκατ. δολαρίων ανεβάζοντας τις τιμές σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια προϊόντα.
Ακόμα, η FTC κατηγορεί την Amazon ότι προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία από τις αρχές χρησιμοποιώντας τη εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Signal και καταστρέφοντας έγγραφα.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τέλος, υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η πρακτική της Amazon να υποχρεώνει τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Amazon Prime να χρησιμοποιούν δικές της αποθήκες και υπηρεσίες διανομής.
Πηγή: in.gr
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό