Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon επινόησε έναν μυστικό αλγόριθμο που της επέτρεπε να παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό και να αυξάνει τις τιμές προϊόντων στις ΗΠΑ, τακτική που της απέφερε επιπλέον έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων, υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Έγγραφα που περιγράφουν το παιχνίδι με τις τιμές κατατέθηκαν στο δικαστήριο μετά την αγωγή που υπέβαλε πέρυσι η FTC  κατηγορώντας την εταιρεία για εξαπάτηση των καταναλωτών.

Amazon: Τα ρομπότ της πυροδοτούν φόβους απολύσεων

Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε να προβλέπει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Amazon αν η εταιρεία αύξανε τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Παρέσυρε έτσι όλη την αγορά και αποκόμιζε επιπλέον κέρδη από τις αυξημένες τιμές.

Πρόγραμμα Νέσι

Το δικτυακό κατάστημα που προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα «δημιούργησε μυστικό αλγόριθμο με την κωδική ονομασία ‘Πρόγραμμα Νέσι’ για την αναγνώριση προϊόντων για τα οποία προβλέπει ότι άλλα οnline καταστήματα θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις τιμών της Amazon» γράφει η FTC σύμφωνα με το Reuters.

«Η Amazon χρησιμοποίησε το Πρόγραμμα Νέσι για να αφαιρέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια απευθείας από τις τσέπες των Αμερικανών».

Εκπρόσωπος της Amazon απάντησε ότι η FTC «παρουσιάζει εντελώς εσφαλμένα» τον αλγόριθμο» και ότι η εταιρεία σταμάτησε πριν από χρόνια να τον χρησιμοποιεί.

«Το Νέσι χρησιμοποιούταν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουμε την αντιστοίχιση τιμών από το να οδηγήσει σε ασυνήθιστες εκβάσεις όπου οι τιμές έπεφταν σε μη βιώσιμα επίπεδα» είπε.

Σύμφωνα με την FTC, η Amazon ξεκίνησε να δοκιμάζει το εργαλείο το 2010 για να εξακριβώσει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα παρακολουθούσαν τις τιμές της, και στη συνέχεια να αυξάνει τιμές για προϊόντα στα οποία οι ανταγωνιστές ακολουθούσαν το παράδειγμά της.

Η εταιρεία φέρεται να διέκοπτε τη χρήση του αλγορίθμου σε περιόδους εκπτώσεων και στη διάρκεια των γιορτών, όταν η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των καταναλωτών ήταν αυξημένη.

«Όταν η προσοχή του κοινού στρεφόταν αλλού, η Amazon ενεργοποιούσε και πάλι το Πρόγραμμα Νέσι και το έτρεχε πιο ευρέως για να αντισταθμίσει την παύση» αναφέρεται στα έγγραφα.

Μόνο τον Απρίλιο του 2018 η Amazon φέρεται να έβαλε στην τσέπη επιπλέον κέρδος 194 εκατ. δολαρίων ανεβάζοντας τις τιμές σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια προϊόντα.

Ακόμα, η FTC κατηγορεί την Amazon ότι προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία από τις αρχές χρησιμοποιώντας τη εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Signal και καταστρέφοντας έγγραφα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τέλος, υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η πρακτική της Amazon να υποχρεώνει τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Amazon Prime να χρησιμοποιούν δικές της αποθήκες και υπηρεσίες διανομής.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης