Η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από ρομπότ είναι μεγάλο θέμα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και της θεώρησης των οικονομολόγων, είτε με ουτοπιστικές ή δυστοπικές διαστάσεις.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα (1811-16) το κίνημα των Λουδιτών κατέστρεφε τις πρωτοεισαγόμενες θεριστικές μηχανές από φόβο μήπως οι θέσεις εργασίας τους ως εργάτες γης καταντούσαν περιττές. Αλλά η ρομποτική εδώ και αρκετά χρόνια έχει μπει στη ζωή μας, κυρίως στη βιομηχανία.

Τώρα, η Amazon πειραματίζεται με ένα ανθρωποειδές ρομπότ, καθώς η εταιρεία τεχνολογίας προσπαθεί όλο και περισσότερο να αυτοματοποιήσει τις αποθήκες της.

Ξεκίνησε να δοκιμάζει, στις εγκαταστάσεις τη, το Digit, ένα δίποδο ρομπότ που μπορεί να πιάσει και να σηκώσει αντικείμενα, αυτή την εβδομάδα. Η συσκευή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για τη μετατόπιση των κενών κυτίων συλλογής.

Η φιλόδοξη προσπάθεια της εταιρείας να ενσωματώσει τη ρομποτική σε όλη την εκτεταμένη λειτουργία της έχει πυροδοτήσει φόβους για τις επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της που αποτελείται από σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Τάι Μπρέιντι, επικεφαλής τεχνολόγος της Amazon Robotics, μιλώντας στον ,ισχυρίστηκε ότι – αν και θα καταστήσει περιττές ορισμένες θέσεις εργασίας – η ανάπτυξη ρομπότ θα δημιουργήσει νέες.

Ανιαρές και επαναλαμβανόμενες εργασίες

Σε ενημέρωση σε μια εκδήλωση μέσων ενημέρωσης σε μια εγκατάσταση της Amazon στα περίχωρα του Σιάτλ, ο Μπρέιντι είπε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να «εξαλείψει όλες τις ανιαρές, πεζές και επαναλαμβανόμενες» εργασίες μέσα στην επιχείρηση της Amazon. Αρνήθηκε ωστόσο ότι αυτό θα οδηγούσε σε περικοπές θέσεων εργασίας, ισχυριζόμενος ότι «δεν σημαίνει» ότι η Amazon θα απαιτήσει λιγότερο προσωπικό.

Επιμένοντας ότι οι άνθρωποι είναι «αναντικατάστατοι» στη λειτουργία της εταιρείας, ο Μπρέιντι απέκλεισε την υπόθεση ότι μια μέρα θα μπορούσε να έχει μια πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι στην ικανότητα σκέψης σε υψηλότερο επίπεδο και την ικανότητα διάγνωσης προβλημάτων.

Το Digit αναπτύχθηκε από την Agility Robotics, μια start-up με έδρα το Corvallis του Όρεγκον και με την υποστήριξη της Amazon. Το ρομπότ, το οποίο μπορεί να περπατήσει προς τα εμπρός, προς τα πίσω και προς τα πλάγια, και μπορεί να σκύψει – έχει ύψος 175 εκατοστά και ζυγίζει 65 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει έως και 16 κιλά.

Η Amazon σχεδιάζει να βάλει το Digit να λειτουργεί «σε χώρους και γωνίες αποθηκών με καινοτόμους τρόπους», ανέφερε σε μια ανάρτηση ιστολογίου. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να κλιμακωθεί μια λύση αυτοκινούμενου χειριστή, όπως το Digit, η οποία μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά με τους υπαλλήλους.

«Η αρχική μας χρήση αυτής της τεχνολογίας θα είναι να βοηθήσουμε τους υπαλλήλους με την ανακύκλωση, μια εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη διαδικασία παραλαβής και μετακίνησης των κενών κυτίων μόλις το απόθεμα έχει ολοκληρωθεί».

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ήταν ο πρώτος αγοραστής των ρομπότ Digit. Η Agility Robotics έλαβε επένδυση από το Ταμείο Βιομηχανικής Καινοτομίας της Amazon πέρυσι.

Σε ξεχωριστή εκδήλωση την Τετάρτη, η Amazon ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα ρομποτικό σύστημα που ονομάζεται Sequoia σε μια από τις αποθήκες της στο Χιούστον σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις παραδόσεις. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην αναγνώριση και αποθήκευση του αποθέματος 75% πιο γρήγορα, είπε, και να μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης των παραγγελιών έως και 25%.

Παρόλα αυτά ο Μπρέιντι στην παρουσίαση του  αναφέρθηκε στο πως η συνεργατική ρομποτική όχι απλά περιλαμβάνει ανθρώπους αλλά και τους αναδεικνύει. Παρομοίασε δε τις ρομποτικές καινοτομίες της Amazon με την βοήθεια που παρέχει ένα πλυντήριο πιάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία