Τους λόγους για τους οποίους οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου «αντιστέκονται» στην επιταχυνόμενη νομισματική σύσφιξη αναλύει η Deutsche Bank, η οποία βάζει τα κομμάτια του παζλ για το που βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή.

Όπως αναφέρει, ο τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική περνάει στην πραγματική οικονομία είναι το κλειδί για την κατανόηση αυτού του οικονομικού κύκλου.

Πώς επηρεάζει ο πόλεμος τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους πίσω από την αξιοσημείωτη υπεραπόδοση της ανάπτυξης των ΗΠΑ φέτος είναι η εξαιρετικά αργή μετάδοση της σύσφιξης της Fed.

Η μετάδοση ήταν τόσο αργή ώστε οι αμερικανικές εταιρείες είδαν στην πραγματικότητα τα έξοδα των τόκων να μειώνονται, επωφελούμενες από τις υψηλότερες αποδόσεις των ταμειακών τους διαθεσίμων αλλά των σταθερών μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων χάρη στην προηγούμενη δεκαετία μηδενικών επιτοκίων.

Η αντι-φούσκα

Το QE δημιούργησε ουσιαστικά μια αντι-φούσκα, αναφέρει η Deutsche bank.

Τι γίνεται όμως με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο; Οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως η μόνη οικονομία που είδε ουσιαστική μείωση των δαπανών για τόκους από το 2019 και μετά, επιβεβαιώνοντας την εξαίρεση με συγκριτική έννοια. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο μοναδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής που βασίζεται στην κεφαλαιαγορά.

Επιπλέον, υπάρχει μια αξιοσημείωτα στενή συσχέτιση μεταξύ των εκπλήξεων της ανάπτυξης φέτος και του σχετικού βαθμού μετάδοσης της πολιτικής. Οι χώρες στις οποίες η νομισματική πολιτική “επηρεάζει” περισσότερο, όπως η Σουηδία, βλέπουν τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις.

Οι τόκοι

Εκείνες όπου το κόστος των τόκων αυξάνεται μόνο αργά, σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις. Πράγματι, και σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη απαισιοδοξία, φαίνεται ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου αντέχει τόσο καλά επειδή η σύσφιξη της Τράπεζας της Αγγλίας δεν έχει ακόμη μεταδοθεί στην οικονομία.

Το γεγονός ότι η υστέρηση της πολιτικής είναι μια τόσο σημαντική μεταβλητή μας βοηθά να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα καθώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το 2024, αναφέρει η Deutsche Bank.

  •  Πρώτον, το απόλυτο επίπεδο των επιτοκίων της αγοράς δεν είναι το καλύτερο μέτρο για το πόσο σφιχτή είναι η πολιτική. Αυτό που έχει σημασία είναι το πού περνάει περισσότερο η πολιτική.
  •  Δεύτερον, το μότο ότι η πολιτική έχει μεγάλες και μεταβλητές υστερήσεις είναι πιο αληθινό από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη σύσφιγξη στα σκαριά και ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος της ύφεσης θα απομακρυνθεί. Οι αναχρηματοδοτήσεις και τα όρια ωρίμανσης είναι το κλειδί για να σκεφτούμε πώς η πολιτική επηρεάζει την ανάπτυξη το επόμενο έτος.
  •  Τρίτον το γεγονός ότι η σύσφιξη προχωρά τόσο αργά αυξάνει τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης: οι κεντρικές τράπεζες, και η Fed ειδικότερα, θα έχουν περισσότερο χρόνο να αντιδράσουν στην αδύναμη ανάπτυξη όταν η σύσφιξη αρχίσει να υλοποιείται.

Το δολάριο

Όσον αφορά στο δολάριο ΗΠΑ, η παραπάνω δυναμική συνάδει με την επιμονή ενός ισχυρότερου δολαρίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή η πολιτική περνάει ταχύτερα εκτός των ΗΠΑ, επισπεύδει τους κύκλους χαλάρωσης άλλων κεντρικών τραπεζών σε σχέση με τη Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, μέρη όπως η Αυστραλία, η Σουηδία και η ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες πριν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή