Λίγες εβδομάδες αφότου δεκάδες αμερικανικές πολιτείες υπέβαλαν αγωγή κατά της Meta Platforms για βλάβες στην ψυχική υγεία των ανηλίκων, πρώην στέλεχος της εταιρείας κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι τα αφεντικά του γνώριζαν το πρόβλημα αλλά επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα.

Ο Αρτούρο Μπεζάρ ήταν διευθυντής μηχανικής στον ομάδα «Προστασίας και Φροντίδας» του Facebook το διάστημα 2009-15. Eργάστηκε επίσης στο Instagram από το 2019 έως το 2021 για την πρόληψη ανεπιθύμητων εμπειριών μεταξύ των ανήλικων χρηστών.

«Είναι καιρό να καταλάβει το κοινό και οι γονείς τις πραγματικές διαστάσεις της βλάβης που εγκυμονούν αυτά τα ‘προϊόντα’ και είναι καιρός να αποκτήσουν οι νέοι χρήστες εργαλεία για την αναφορά και αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης» είπε ο Μπεζάρ πριν από την κατάθεσή του στην επιτροπή Ιδιωτικότητας, Τεχνολογίας και Νομοθεσίας της Γερουσίας.

Ο Μπεχάρ κατέθεσε ότι είχε συχνές συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της Meta, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ και αρχικά είχε την εντύπωση ότι στήριζαν το έργο του για την προστασία των παιδιών.

Αργότερα όμως κατάλαβε ότι η διεύθυνση της εταιρείας είχε αποφασίσει «ξανά και ξανά» να μην αντιμετωπίσει τους κινδύνους.

Ο Αρτούρο Μπεχάρ σε φωτογραφία από το προφίλ του στο LinkedIn

«Συνέβη και στην κόρη μου»

Ο Μπεχάρ παρουσίασε email του 2021 στο οποίο επισήμαινε στον Ζάκερμπεργκ και άλλα στελέχη εσωτερικά δεδομένα που έδειχναν ότι το 51% των χρηστών του Instagram ανέφερε ότι είχε κάποια άσχημη ή επιβλαβή εμπειρία στην πλατφόρμα το τελευταίο επταήμερο. Από τους χρήστες αυτούς, το 34,4% ων εφήβων 13-15 ετών ανέφερε ότι είχε δεχθεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις.

Ο Μπεχάρ δήλωσε ακόμα πως η κόρη του, σήμερα 16 ετών, είχε δεχθεί προ διετίας ανεπιθύμητες προτάσεις και μισογυνικά σχόλια. Το ίδιο είχε συμβεί και στους φίλους της, είπε.

Από την πλευρά της, η Meta διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή της πως είναι αφοσιωμένη στην προστασία των ανηλίκων και έχει διαθέσει «πάνω από 30 εργαλεία» για την προστασία των ανηλίκων.

Από το 2021, οι λογαριασμοί χρηστών κάτω των 16 ετών στο Instagram είναι «ιδιωτικοί» ως προεπιλογή και δέχονται μηνύματα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μόνο εφόσον τα ακολουθούν.

Στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά είναι «placebo για τον Τύπο και τις ρυθμιστικές αρχές» απάντησε ο Μπεχάρ με συνέντευξή του στο BBC.

Υποστήριξε επίσης ότι οι ανήλικοι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το κουμπί «Report» («αναφορά») για να καταγγέλλουν περιστατικά παρενόχλησης. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Meta είναι να το σχεδιάσει από την αρχή για διευκολύνει τη χρήση του, είπε.

«Έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2011 έδειξε ότι τα 13χρονα δεν νιώθουν άνετα με τη λέξη report επειδή ανησυχούν ότι θα βρουν τον μπελά τους» εξήγησε.

Ο Μπεχάρ επέμεινε επίσης ότι η διεύθυνση της Meta γνώριζε το πρόβλημα αλλά «δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό».

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι εισαγγελείς 23 αμερικανικών πολιτειών υπέβαλαν αγωγή κατά της Meta κατηγορώντας τη ότι τα εθιστικά προϊόντα της ευθύνονται για μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων.

Το 2021, η Wall Street Journal είχε φέρει στο φως εσωτερικές έρευνες της εταιρείες που έδειχναν ότι το Instagram συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη, ειδικά μεταξύ νέων κοριτσιών που διαρκώς πρέπει να συγκρίνουν τον εαυτό τους με την ιδανική ομορφιά που προβάλουν τα κοινωνικά μέσα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον