Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα οι σφοδρές μάχες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Al-Shifa έχουν φέρει σε οικτρή θέση τον κόσμο, με ασθενείς και προσωπικό εγκλωβισμένους, ασθενοφόρα να μη μπορούν να συλλέξουν τραυματίες και τα συστήματα υποστήριξης να είναι δίχως ρεύμα.

Θέλοντας, όμως, ο Ισραηλινός ηγέτης να «αγγίξει» το αμερικανικό κοινό, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στη Χαμάς για τους νεκρούς αμάχους, παίζοντας στο «γήπεδο» της Ουάσινγκτον, ώστε να δημιουργήσει συναισθηματικούς συνειρμούς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη Dana Bash στο CNN την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου αμφισβήτησε τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, αν βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, εάν είχαν σκοτωθεί «50.000 Αμερικανοί» και με «10.000 Αμερικανούς κρατούμενους (ως) ομήρους, συμπεριλαμβανομένων μωρών, γυναικών και παιδιών».

«Θα επιστράτευαν [οι ΗΠΑ] όλη τους την ισχύ και θα κυνηγούσαν αυτούς τους δολοφόνους» είπε, προσθέτοντας στη συνέχεια «τι θα έκαναν άραγε [οι ΗΠΑ] αν αυτοί οι δολοφόνοι εγκαθίσταντο σε νοσοκομεία και σχολεία;» ρώτησε.

Στη πραγματικότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πρόσφατα ζήτησε από τους Ισραηλινούς εταίρους να μην προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων, απηχώντας σε κάποιο βαθμό τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ.

Έτσι ο Νετανιάχου απάντησε, πως αν και «οποιαδήποτε ζωή αμάχου χαθεί είναι μια τραγωδία» ωστόσο «η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί καθαρά στη Χαμάς επειδή τους εμποδίζει να εγκαταλείψουν μια εμπόλεμη ζώνη μερικές φορές στο με όπλο, εκτοξεύτηκε στην ίδια συνοικία, που θεσπίσαμε τις προάλλες, για να αποτρέψουμε τους Παλαιστίνιους να αφήσουν το κακό. Βάζει ρουκέτες μέσα σε σχολεία, νοσοκομεία, που έχει τούνελ κάτω από τα κρεβάτια των παιδιών. Με αυτό έχουμε να κάνουμε» είπε.

«Χάρη σε εμάς μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών αμάχων»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάλιστα πρόσθεσε πως νομίζει ο αριθμός των απωλειών αμάχων μειώθηκε χάρη ακριβώς στη χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών.

Αυτό επιτεύχθηκε, επειδή οι άνθρωποι «ακούσανε τις εκκλήσεις μας» και «μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και αψηφήφουνν τις προσπάθειες της Χαμάς να τους κρατήσει εκεί».

Ερωτηθείς για τα νοσοκομεία στη Γάζα, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους εν μέσω μαχών, αλλά επιμένει ότι δεν θα δοθεί ασυλία στους τρομοκράτες της Χαμάς.

Μια τραυματισμένη Παλαιστίνια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, λαμβάνει ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο, στην πόλη Χαν Γιουνίς, 12 Νοεμβρίου 2023. REUTERS

«Προφανώς πορευόμαστε προσεκτικά όταν πρόκειται για νοσοκομείο, αλλά επίσης δεν πρόκειται να δώσουμε ασυλία στους τρομοκράτες».

Είπε επίσης ότι «Βοηθάμε [τους πολίτες] δημιουργώντας ασφαλείς περιοχές. Έτσι έχουμε ορίσει διαδρομές προς μια ασφαλή ζώνη, νότια της πόλης της Γάζας, όπου δεν υπάρχουν μάχες. Τους λέμε προχωρήστε, προχωρήστε. Σήμερα. Θέλουμε όλοι οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο και η Χαμάς κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους κρατήσει σε κίνδυνο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να στρέψει ξανά τα πυρά του στον γ.γ. γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί για την ισραηλινή κυβέρνηση μετά την 7η Οκτωβρίου. «θα ήθελα να δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οποίος βασικά ρίχνει την ευθύνη στο Ισραήλ, να αποδώσει τις ευθύνες στους άγριους και απαιτήσεο να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς θέλει μια σειρά παύσεων των συγκρούσεων, το οποίο δεν πρόκειται να τους το δώσει το Ισραήλ. «Αυτό είναι όπως οι Γερμανοί μετά τη Νορμανδία» είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας την ανάπαυλα που αναζητούσαν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σύμμαχοι άρχισαν να βαδίζουν προς τη Γερμανία μετά την απόβασή τους τον Ιούνιο του 1944 στη Νορμανδία.

Περί ευθύνης… Οι Αμερικανοί δεν ρωτήσαν τον Ρούσβελτ

Δεδομένης της εσωτερικής κριτικής που έχει δεχτεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τους χειρισμούς του και την αποτυχία του στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας, έκανε ξανά σύγκριση με ιστορικά γεγονότα των ΗΠΑ.

«Ρώτησαν οι άνθρωποι τον Φράνκλιν Ρούσβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ; Ρώτησαν τον Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου;» είπε.

Στην πραγματικότητα, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, λέγοντας ότι θα υπήρχε χρόνος για τέτοιες «δύσκολες» ερωτήσεις μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Θα μου κάνουν σκληρές ερωτήσεις, τώρα πρέπει να ενώσουμε τους χώρα μόνο για έναν σκοπό. Δημιούργησα μια κυβέρνηση ενότητας, η χώρα είναι ενωμένη όπως ποτέ πριν» ενώ δεσμεύτηκε να δώσει εξηγήσεις μετά τον πόλεμο.

«Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για αυτό μετά τον πόλεμο, ας εστιάστε στη νίκη. Αυτή είναι η ευθύνη μου».

Τι θα κάνει μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Αναφερθείς στα σχέδια της χώρα του για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι ο πρώτος στόχος είναι η καταστροφή της Χαμάς. Ο δεύτερος στόχος είναι «η υπερισχύουσα προσέγγιση του ισραηλινού στρατιωτικού φακέλου» και ο τρίτος στόχος είναι ότι η επόμενη «πολιτική αρχή της Γάζας πρέπει να συνεργαστεί για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε δει οπουδήποτε φεύγουμε, απλώς βγαίνουμε, το δίνουμε σε κάποια άλλη δύναμη – πολύ σύντομα η τρομοκρατία αναζωπυρώνεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube