Πριν από περίπου 15 χρόνια, το 2008 οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Κοπελούζου υπέβαλαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις αιτήσεις τους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος.

Το όραμα των επενδυτών που επιδιώκουν να πρωτοπορήσουν στη χώρα μας ακολουθώντας τα βήματα σκανδιναβικών χωρών πήγε να γίνει πραγματικότητα το 2010, όταν η τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θέσπιζε το πλαίσιο αδειοδότησης και ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Εκκίνηση με δύο πλωτά πιλοτικά έργα

Έκτοτε η γραφειοκρατία και η πολιτική ατολμία κράτησε δεμένα τα επενδυτικά σχέδια με τη χώρα μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης να χάνει σημαντικές ευκαιρίες και για την πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τα αλυσιδωτά οφέλη που προσφέρει η βιομηχανία των υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αρ. Στεφάτος με τον υπ. Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και την υφ. Ενέργειας κ. Αλ Σδούκου (δεξιά) και τον CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Εμ. Μαραγκουδάκη (αριστερά)

Το όραμα

Οι δύο όμιλοι κράτησαν το όραμα ζωντανό και με κάθε ευκαιρία επέμεναν και επιχειρηματολογούσαν για την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός πλαισίου που θα είναι ξεκάθαρο και θα ανοίγει το δρόμο για τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ιδίως δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που πρωτοστάτησαν για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας να τρέξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Το όραμα έμεινε ζωντανό και πλέον μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη χορήγηση των αδειών έρευνας για τα πρώτα πιλοτικά έργα, γίνεται πράξη.

Ο Άγιος Γεώργιος

Έργο πρότυπο για τα υπεράκτια αιολικά αποτελεί το πάρκο των 23 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 73,2 MW στην ακατοίκητη νησίδα «Άγιος Γεώργιος».

Το νησάκι έκτασης 4.300 στρεμμάτων βρίσκεται 10 μίλια από το Σούνιο και 20 από την Ύδρα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ολοκλήρωσε το αιολικό πάρκο το 2016. Σήμερα είναι ικανό να ηλεκτροδοτεί με πράσινη ενέργεια 40.000 νοικοκυριά.

ΟΙ Αη Γιώργης, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το έργο,  αποτελεί τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου αιολικού πάρκου) που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Παράγει ενέργεια που μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υλοποιημένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, προσφέροντας  προστιθέμενη αξία στον τόπο, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τη λειτουργία του αποφεύγονται άνω των 180.000 τόνοι εκπεμπόμενων ρύπων και άνω των 60.000 τόνοι πετρελαίου.

Τα δύο πιλοτικά έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Οι άδειες που εκδόθηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ για τα δύο πιλοτικά έργα αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοση της.

Η δεύτερη άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων.

Οι δύο όμιλοι θα ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες βυθοσκοπήσεις, μέτρηση αιολικού δυναμικού και άλλες ερευνητικές εργασίες προκειμένου να καταλήξουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των αιολικών τους πάρκων όπως αν θα είναι σταθερής βάσης ή πλωτά.

Οι εκτιμήσεις θέλουν σε 10 χρόνια εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά τα δύο πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα να είναι σε θέση να λειτουργούν και να παράγουν πολύτιμη πράσινη ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green