Πριν από περίπου 15 χρόνια, το 2008 οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Κοπελούζου υπέβαλαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις αιτήσεις τους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Το όραμα των επενδυτών που επιδιώκουν να πρωτοπορήσουν στη χώρα μας ακολουθώντας τα βήματα σκανδιναβικών χωρών πήγε να γίνει πραγματικότητα το 2010, όταν η τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θέσπιζε το πλαίσιο αδειοδότησης και ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Εκκίνηση με δύο πλωτά πιλοτικά έργα
Έκτοτε η γραφειοκρατία και η πολιτική ατολμία κράτησε δεμένα τα επενδυτικά σχέδια με τη χώρα μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης να χάνει σημαντικές ευκαιρίες και για την πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τα αλυσιδωτά οφέλη που προσφέρει η βιομηχανία των υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
Το όραμα
Οι δύο όμιλοι κράτησαν το όραμα ζωντανό και με κάθε ευκαιρία επέμεναν και επιχειρηματολογούσαν για την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός πλαισίου που θα είναι ξεκάθαρο και θα ανοίγει το δρόμο για τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ιδίως δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που πρωτοστάτησαν για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας να τρέξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Το όραμα έμεινε ζωντανό και πλέον μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη χορήγηση των αδειών έρευνας για τα πρώτα πιλοτικά έργα, γίνεται πράξη.
Ο Άγιος Γεώργιος
Έργο πρότυπο για τα υπεράκτια αιολικά αποτελεί το πάρκο των 23 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 73,2 MW στην ακατοίκητη νησίδα «Άγιος Γεώργιος».
Το νησάκι έκτασης 4.300 στρεμμάτων βρίσκεται 10 μίλια από το Σούνιο και 20 από την Ύδρα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ολοκλήρωσε το αιολικό πάρκο το 2016. Σήμερα είναι ικανό να ηλεκτροδοτεί με πράσινη ενέργεια 40.000 νοικοκυριά.
ΟΙ Αη Γιώργης, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το έργο, αποτελεί τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου αιολικού πάρκου) που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Παράγει ενέργεια που μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υλοποιημένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στον τόπο, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τη λειτουργία του αποφεύγονται άνω των 180.000 τόνοι εκπεμπόμενων ρύπων και άνω των 60.000 τόνοι πετρελαίου.
Τα δύο πιλοτικά έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Οι άδειες που εκδόθηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ για τα δύο πιλοτικά έργα αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοση της.
Η δεύτερη άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων.
Οι δύο όμιλοι θα ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες βυθοσκοπήσεις, μέτρηση αιολικού δυναμικού και άλλες ερευνητικές εργασίες προκειμένου να καταλήξουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των αιολικών τους πάρκων όπως αν θα είναι σταθερής βάσης ή πλωτά.
Οι εκτιμήσεις θέλουν σε 10 χρόνια εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά τα δύο πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα να είναι σε θέση να λειτουργούν και να παράγουν πολύτιμη πράσινη ενέργεια.
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα