Με ένα ή δύο πιλοτικά έργα θα γίνει το «άνοιγμα» της νέας αγοράς πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αλλά και της διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) είναι η λειτουργία τους να έχει ολοκληρωθεί το διάστημα 2027-2028 ώστε αφενός να αποτελέσουν «πιλότο» για τη ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου να γίνουν… κυματοθραύστης για τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει η κατασκευή τους.
Ακαδημαϊκή μελέτη για θαλάσσιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα
Τα πιλοτικά πλωτά αιολικά πάρκα
Όπως αναφέρει στον ΟΤ στέλεχος του ΥΠΕΝ τα πλωτά πιλοτικά θα είναι ισχύος 35 με 40 MW (μεγαβάτ) το καθένα και θα προχωρήσουν με διαγωνισμό από τον οποίο θα προκριθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή τους. «Τα έργα αυτά πρέπει να στηριχθούν οικονομικά καθώς στις περιοχές του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (σ.σ. δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη) δεν υφίστανται σήμερα ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Υπολογίζουμε ότι απαιτούνται περί τα 120 -150 εκατ. ευρώ για κάθε πλωτό πιλοτικό», σημειώνει η ίδια πηγή.
Η ενίσχυση
Μάλιστα επισημαίνει ότι, από μια πρώτη διερεύνηση που έγινε από το ΥΠΕΝ, το πιθανότερο είναι τα κονδύλια να προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, στο οποίο συγκεντρώνονται οι πόροι από τις δημοπρασίες των 25 εκατ. αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της χώρας που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 1,8 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ. Για την ώρα αναμένεται το …πράσινο φως από την DG CLIMA (Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την τελική συμφωνία έγκρισης των δράσεων και των πόρων που θα γεμίσουν τον «κουμπαρά» του Ταμείου.
Βιομηχανίες, ναυπηγεία και μεταφορές
Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα κινητοποιήσει ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανίες καλωδίων, μετάλλων, τσιμέντου, μεταφορές κλπ., δημιουργώντας ισχυρή προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Ήδη είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Cenergy που έχει υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις για μονάδα παραγωγής πλωτήρων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον Αλμυρό Βόλο, ενώ τις προοπτικές εμπλοκής στην εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων πάρκων φέρεται να διερευνά και η Archirodon η οποία αποτελεί εταίρο της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών στη Βόρεια Μακεδονία.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Σε κάθε περίπτωση τα δύο πλωτά πιλοτικά, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, δεν θα «θίξουν» το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Όπως ανέφερε προ ημερών και ο υπουργός Ενέργειας κ. Θοδωρής Σκυλακάκης πρόθεση του υπουργείου είναι να επισπεύσει την υλοποίησή του, με στόχο τα πρώτα εμπορικά έργα να τεθούν σε λειτουργία πριν το 2030. Το πρόγραμμα προσδιορίζει προς αξιοποίηση 25 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για την εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 12,4 GW (γιγαβάτ).
Οι δέκα περιοχές
Σε πρώτη φάση έως το 2030-2032 προκρίνονται δέκα περιοχές για ανάπτυξη έργων, κυρίως πλωτής έδρασης, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία έχει οριστεί ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων σταθερής έδρασης. Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες περιοχές για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης που θα υποδεχθούν έργα 1,9 GW το 2030 (βάσει του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα) εντοπίζονται:
• Στην ανατολική Κρήτη (Αγ. Νικόλαος), όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW
• Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW
• Στο κεντρικό Αιγαίο (Δονούσα, Γυάρος) με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW
• Στον άξονα Εύβοιας (Άγιοι Απόστολοι) -Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW
• Στο Ιόνιο Πέλαγος (Διαπόντια νησιά, Πατραϊκός κόλπος), με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.
Τα πρώτα έργα θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ και έως το 2050 πάνω από 28 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως.
Latest News
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας
Μαύρος (ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ): Στο επόμενο διάστημα παραδίδουμε τα πρώτα μας έργα ΑΠΕ σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης
Ο CEO της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρομοίασε με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, το πρόβλημα της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δικτύων
Ανοίγει ο δρόμος για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια
Προτείνεται συναίνεση μειωμένης πλειοψηφίας για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες – Τι άλλες ρυθμίσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Δωρεάν ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά από ΑΠΕ – Τα 100 εκατ. του RRF και το πρόγραμμα «Απόλλων»
Αρχές του έτους ο διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ 400 MW που θα δίνουν δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε ευάλωτα νοικοκυριά
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα