Οι αγορές υιοθετούν μια «αισιόδοξη» άποψη, προεξοφλώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων και αναμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας  ΕΚΤ από το τρέχον επίπεδο του 4% ήδη από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας Πιέρ Βούνς σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.
«Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε, είπε. «Τότε έχουμε μια λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Και δεν είμαι σίγουρος ότι τότε θα είναι αρκετά περιοριστική. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να διορθώσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ομόλογα: Τι σηματοδοτεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους

Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σε αναμονή τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον κύκλο περιορισμού, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για «επαρκές χρονικό διάστημα» ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, σημειώνει το Bloomberg.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι αυτό αποκλείει μια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Τα στοιχήματα της αγοράς για μελλοντική μείωση του κόστους δανεισμού ακολουθούν στοιχεία που έδειξαν ότι η περιοχή δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική και επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να στείλει και πάλι τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα.

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να παραμείνουμε στο 4% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Π.Βούνς, ο οποίος συγκαταλέγεται στα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πληθωρισμός 2% στο τέλος του 2025 

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν πτώση στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ο πληθωρισμός πιθανόν να αυξηθεί και πάλι στο μεταξύ λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, η κατάργηση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης σημαίνει επίσης ότι η πρόοδος από εδώ και πέρα θα είναι πιο αργή.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το γνωστοποιήσουμε μέσω της πρόβλεψής μας και μέσω της επικοινωνίας μας», σύμφωνα με τον Βούνς. «Εάν οι αγορές δεν συμπεράνουν από αυτό ότι θα είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα επιτοκίων μας και να αυξήσουμε τα επιτόκια για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε».

Οι παρατηρήσεις αυτές δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου την τιμολόγηση στις αγορές χρήματος. Οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της ήδη από τον Απρίλιο.
Χάρη στις «πρόσφατες οριακά θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό» ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης δεν προβλέπει αλλαγές στο κόστος δανεισμού στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής.

«Αυτό μεταφέρει το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια στιγμή κάποια αντίσταση στον πληθωρισμό στο 3% ή κάτι τέτοιο λόγω των μισθών;», δήλωσε. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γνωρίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων