Συνεδριάζοντας στην Αθήνα η ΕΚΤ αποφάσισε να μην προβεί σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αυτή η απόφαση όμως «δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ελπίδα πως η μέχρι τώρα νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να επιφέρει αποτελέσματα», εκτιμά η tagesschau.

«Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων οι επιχειρήσεις επενδύουν λιγότερα χρήματα, λόγω του υψηλού κόστους πίστωσης», ενώ πιο συγκρατημένοι είναι και οι καταναλωτές.

Απολογισμός και αυτοκριτική – Η Κριστίν Λαγκάρντ εξομολογείται

Επιπλέον, μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί και ο κατασκευαστικός κλάδος. «Τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστρέψει πολλά έργα, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη χρεοκοπήσει και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες να αντεπεξέλθουν στις ολοένα υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης».

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός εμμένει σε ορισμένους τομείς, όπως «στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες παραμένουν δυσανάλογα υψηλές και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν κι άλλο εξαιτίας κακών σοδειών. Ακόμη, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ήδη ανεβάσει και τις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές ων καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης». Επομένως, παρά το διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων, «το ζήτημα του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμη», καταλήγει η tagesschau.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες στις τοπικές νομισματικές αρχές, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1%.

Αν και υπάρχουν πιέσεις από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες για προς τα πάνω αναπροσαρμογή τους, ως εναλλακτικό των υψηλότερων επιτοκίων εργαλείο για τον περιορισμό της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς το παρόν δεν αποτελούν πλειοψηφία εντός του ΔΣ της Ευρωτράπεζας.

Μία αύξηση του προαναφερθέντος ποσοστού θα επηρέαζε την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς για τα παρκαρισμένα αποθεματικά εδώ και μερικούς μήνες δεν αποδίδονται τόκοι.

Από την άλλη, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 και δέκα διαδοχικές αυξήσεις στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική δεν αυστηροποιήθηκε περαιτέρω.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα αξιολογήθηκαν ως επαρκή για την αντιμετώπιση σε εύλογο βάθος χρόνου του πληθωρισμού, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία