Το 2017 ίδρυσε τη Binance, που στην πορεία έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με τον ίδιο να φτάνει σε προσωπική περιουσία τα 23,5 δις δολάρια και να βρίσκεται στην 67η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τώρα ο κινεζικής καταγωγής με καναδική υπηκοότητα 46χρονος Τζανγκπένγκ Ζάο, ή CZ, όπως είναι επίσης γνωστός στους κύκλους των κρύπτο, αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας του, διατηρώντας ωστόσο το μερίδιό του σε αυτή.

Ο ίδιος παραιτήθηκε από CEO και ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, ως μέρος διακανονισμού που περιλαμβάνει πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία. Ο διακανονισμός αυτός με την αμερικανική δικαιοσύνη έρχεται μετά από πολυετή έρευνα για το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πλέον, το Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του που μπορεί να περιλαμβάνει φυλάκιση έως 18 μηνών και έχει αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 175 εκατ. δολ.

Binance: Περίπου 1 δισ. δολ. απέσυραν οι επενδυτές σε 24 ώρες

Μετά το FTX το Binance

Με βάση τη συμφωνία που χαρακτηρίστηκε από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ποινές στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ζάο θα πληρώσει προσωπικά 50 εκατομμύρια δολάρια, Πρόκειται για μικρό ποσό συγκριτικά με την τεράστια περιουσία των 23,5 δις δολ που έχει κάνει ο ίδιος, με την όλη υπόθεση όμως να αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο των κρύπτο ειδικά μετά την πρόσφατη καταδίκη για απάτη του ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Νομικοί κύκλοι πάντως ανέφεραν στο Reuters ότι η απόφαση ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον Ζάο, αφήνοντας ουσιαστικά ανέπαφη την τεράστια περιουσία του και επιτρέποντάς του να διατηρήσει το μερίδιό του στη Binance.

Ζάο και Μπάνκμαν-Φριντ

Οι δρόμοι των δύο μεγιστάνων των κρυπτο από την άνοδο μέχρι την πτώση ήταν ως ένα βαθμό παράλληλοι, με τον Ζάο να προσπαθεί να εξαγοράσει τις μη αμερικανικές δραστηριότητες της FTX του Μπάνκμαν-Φριντ το Νοέμβριο του 2022 όταν η τελευταία όδευε προς χρεοκοπία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Όμως η Binance είχε κάνει πίσω επικαλούμενη μετέπειτα σε έλεγχο των οικονομικών της FTX και όταν ξεκίνησαν οι δικαστικές έρευνες για τον Μπάνκμαν-Φριντ.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Binance παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ κατά του ξεπλύματος χρήματος και  κυρώσεων που έχει επιβάλλει η χώρα σε άλλα κράτη, οργανώσεις και καθεστώτα και απέτυχε να αναφέρει στις αρχές περισσότερες από 100.000 ύποπτες συναλλαγές με οργανώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές ομάδες. Τέτοιες οργανώσεις είναι η Χαμάς, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσαν οι αρχές των ΗΠΑ. Το χρηματιστήριο, επίσης, δεν ανέφερε ποτέ συναλλαγές με ιστότοπους ειδικευμένους στην πώληση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες εσόδων από ransomware, ανέφεραν οι αρχές των ΗΠΑ.

Το βιογραφικό του Ζάο

Ο Τσανγκπένγκ Ζάο γεννήθηκε στην επαρχία Jiangsu της Κίνας το 1977. Ο πατέρας του, Σενγκάι ήταν λέκτορας πανεπιστημίου ο οποίος κατηγορήθηκε ως «φιλοαστικός διανοούμενος» από τις κομμουνιστικές αρχές της χώρας και στάλθηκε εξορία σε αγροτική περιοχή της χώρας λίγο μετά τη γέννηση του Ζάο. Το 1984, ο Σενγκάι εγκατέλειψε την Κίνα και μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά. Πέντε χρόνια αργότερα, μετά τις καταστολές της κινεζικής κυβέρνησης μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, ο Ζάο και η οικογένειά του ενώθηκαν με τον πατέρα του, αναφέρει το CNN.

Ο Ζάο ξεκίνησε σπουδές όπου, όπως ισχυρίστηκε, έμαθε «ταπεινές αξίες» από συμφοιτητές του από την Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του εργάστηκε στα McDonald’s και σε πρατήριο καυσίμων της Chevron, ενώ αφού τελείωσε το γυμνάσιο το 1995, μετακόμισε στον Καναδά στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, όπου σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο McGill, έχοντας αρχικά φοιτήσει στη βιολογία. Το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές είχε πυροδοτηθεί όταν ο πατέρας του είχε αγοράσει έναν υπολογιστή 286 DOS, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το 2000, ο Zhao εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όταν πρακτική άσκηση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μετατράπηκε σε πλήρη απασχόληση. Στη συνέχεια μπήκε στον κόσμο των οικονομικών και της τεχνολογίας, αναπτύσσοντας λογισμικό για το Bloomberg. Το 2005 επέστρεψε στην Κίνα, εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη και ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων πληροφορικής και επιχειρήσεων Fusion Systems.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και ενώ λάμβανε μέρος σε παιχνίδι πόκερ με τον κινέζο λάτρη του Bitcoin Μπόμπι Λι και τον venture capitalist Ρον Κάο, έμαθε για τα κρυπτονομίσματα και επένδυσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin. Το 2017 ίδρυσε την Binance.

Καθώς όμως τα κρυπτονομίσματα επεκτείνονταν, το ίδιο έκανε και ο έλεγχος των αρχών. Η καταστολή ξεκίνησε από την Κίνα. Η Binance είχε ανοίξει γραφεία σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Μάλτα, αλλά, όταν η εποπτεία έγινε πολύ αυστηρή η εταιρεία αποχώρησε από αυτές τις αγορές. Επίσης το Μάιο του 2021 στη Βρετανία οι αρχές (FCA) απαγόρευσαν τη λειτουργία της Binance.

Στις αρχές του 2023 τα προβλήματα μεγάλωσαν για τον Ζάο και την παρέα του. Οι αμερικανικές αρχές άρχισαν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα κρύπτο μετά την κατάρρευση της FTX. Η Binance, η οποία ήταν υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από το 2018, αποτέλεσε την επόμενο στόχο. Τον Μάρτιο του 2023 η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) κατηγόρησε την Binance, τον Ζάο και τον πρώην επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της εταιρείας Σάμιουελ Λιμ για παραβίαση των κανόνων παραγώγων και εσκεμμένη αποφυγή της αμερικανικής νομοθεσίας, ανέφερε το CNN.

Τελικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Binance συμφώνησε να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και παραχώρηση κερδών. Ο Ζάο ομολόγησε ο ίδιος ενοχή για την παράλειψη εγγραφής της Binance ως επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων και της μη εφαρμογής αποτελεσματικής εποπτείας κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto