Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, Τσανπένγκ Ζάο, παραιτήθηκε την Τρίτη και ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ ως προς την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Μετά από την εξέλιξη αυτή, συμφώνησε να προχωρήσει σε διακανονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση για τα πρόστιμα συνολικού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ποινή για τέτοιους ειδους εγκλήματα είναι βαρύτατη. Προπάντων όμως, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις προσπάθειες επιβολής του νόμου στον ανερχόμενο τομέα του crypto, θέτοντας ταυτόχρονα ένα αναμενόμενο ερώτημα για το μέλλον του κλάδου: εάν ύστερα από όλα αυτά, η Binance θα μπορέσει να επιζήσει.

Τζανγκπένγκ Ζάο: Η άνοδος και η πτώση του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων

Πρωτοφανείς κυρώσεις

Ορισμένες από τις κυρώσεις είναι οι πρώτες που επιβάλλονται σε εταιρεία κρυπτονομισμάτων, με ισχυρά μέτρα που συνήθως χρησιμοποιούνταν για να χαλιναγωγήσουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανάμεσά τος, ένα ρεκόρ αστικών προστίμων από το Υπουργείο Οικονομικών, την πρώτη εποπτεία που επιβλήθηκε από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και την πρώτη κατηγορία προσωπικής ευθύνης εναντίον ενός επικεφαλής υπεύθυνου συμμόρφωσης από την Επιτροπή Συναλλαγών Συμμετοχής Εμπορευμάτων.

Τα πρόστιμα περιλαμβάνουν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβληθούν στο Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN) για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα 968 εκατομμύρια δολάρια στο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (CFTC) για παραβιάσεις των νόμων περί κυρώσεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι δύο ποινές είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των δύο οργανισμών.

Ως μέρος του διακανονισμού με το FinCEN, η Binance συμφώνησε να διατηρήσει έναν ανεξάρτητο επόπτη συμμόρφωσης για πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τέτοια ποινή από την υπηρεσία επιβολής του νόμου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η CFTC επέβαλε επίσης χρεώσεις και πρόστιμα στον πρώην επικεφαλής συμμόρφωσης της Binance, Σάμιουελ Λιμ, μια ενέργεια που σύμφωνα με έναν επίτροπο της CFTC θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα στον τομέα των  κρυπτονομισμάτων σχετικά με τα προγράμματα συμμόρφωσής τους.

Διευκόλυνση τρομοκρατών

Το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η Binance δεν διέθετε πρόγραμμα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δεν είχε υποβάλει ποτέ αναφορά ύποπτων δραστηριοτήτων. Η Binance φέρεται επίσης να επέτρεψε συναλλαγές για «πορτοφόλια» που σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες.

Η Binance έχει 30 ημέρες για να υποβάλει μια πρόταση για τουλάχιστον τρεις υποψηφίους που θα ενεργούν ως εξωτερικός επόπτης για να διασφαλίζει ότι θα γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές συμμόρφωσης, από τους οποίους το FinCEN θα επιλέξει τον επόπτη, ο οποίος θα διενεργεί επιθεωρήσεις και να υποβάλλει περιοδικές αναφορές στην υπηρεσία.

Οι στόχοι της παρακολούθησης είναι να διασφαλιστεί ότι η Binance έχει αποχωρήσει πλήρως από την αγορά των ΗΠΑ, να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να διασφαλίσει ότι θα αρχειοθετηθούν αναδρομικά εκθέσεις που θα εντόπιζαν δυνητικά ύποπτες δραστηριότητες που επεξεργάστηκε η Binance στο παρελθόν, αλλά δεν ανέφερε.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην WSJ ότι ο διακανονισμός ρεκόρ με την Binance θα φέρει ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού τομέα κρυπτογράφησης σε συμμόρφωση με τους ίδιους κανόνες που επιβλέπουν τα κύρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Καταστροφή ή επιβίωση

Παρά τις διαφαινόμενες εκροές, η Binance φαίνεται να είναι υγιής. Η τελευταία της έκθεση «απόδειξης αποθεματικών», μια ατελής αλλά εθελοντική βεβαίωση των διαθεσίμων του ανταλλακτηρίου, δείχνει ότι κατέχει μόνο περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία όμως το DefiLlama -το crypto data website- το υπολογίζει στα 68,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η ρευστότητα μειώθηκε κατά 25% στο ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς οι διαμορφωτές της αγοράς αποσύρουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Kaiko.

Περαιτέρω, η Binance, σύμφωνα με το Coin Desk φαίνεται να έχει υπερασφάλιση για πολλά από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία της, όπως bitcoin, ethereum, tether και άλλα, που σημαίνει ότι τα καθαρά υπόλοιπα της Binance είναι περισσότερα από όσα οφείλει στους πελάτες.

Όμως μετά το στιγμιαίο σοκ της συμφωνίας, «δεν υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε στο CNBC ο Γκρζέγκορζ Ντοζντζ (Grzegorz Drozdz, αναλυτής αγοράς στην επενδυτική εταιρεία Conotoxia Ltd.

«Το κρυπτονόμισμα που φαίνεται να έχει υποφέρει περισσότερο, χάνοντας πάνω από 9%, είναι το BNB της ίδιας της Binance. Από τα 100 κορυφαία κρυπτονομίσματα, έως και 98 έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη τις τελευταίες 24 ώρες. Το Bitcoin, εν τω μεταξύ, υποχώρησε 4% πριν ανακάμψει και παρέμεινε με απώλεια 1,3%», είπε ο ίδιος.

Οι επίγονοι

Αλλά, αυτό που για αρκετούς αναλυτές βαραίνει περισσότερο είναι η απώλεια του ίδιου του Ζάο, ο οποίος ηγείτο δυναμικά της εταιρείας σύμφωνα με το Coin Desk.

Όμως, ο Ζάο αφήνει πίσω του σε ρόλο κλειδί την Γι Χε, συνιδρυτής της Binance, και φημολογούμενη σύντροφος και «διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών» (που σύμφωνα με την Coin Desk είναι ένας ρόλος που περικλείει τη «επιχειρηματική στρατηγική, το μάρκετινγκ και το branding» της εταιρείας). Αν και δεν θα επιτραπεί στον Ζάο οποιαδήποτε ανάμειξη με την Binance για τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τους όρους της κυβέρνησης, θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως άτυπος αγωγός μεταξύ της εταιρείας και του «εξόριστου» μεγαλύτερου μετόχου της.

Φαίνεται επίσης ότι ο Ζάο είχε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντέδρασε γρήγορα στον εκτοπισμό του. Ο επικεφαλής περιφερειακών αγορών της Binance, Ρίτσαρντ Τανγκ, επίσης φημολογούμενος διάδοχος του Ζάο, θα αναλάβει ως Διευθύνων Σύμβουλος. Αυτή η γρήγορη προώθηση, έχει κάνει πολλά για να ανακόψει τη διαταραχή – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ζάο μπορεί να περάσει τους επόμενους 18 μήνες έως 10 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.

Μπορεί η Binance να επιβιώσει σε αυτό το στάδιο;

Αυτή είναι η ερώτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζει ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων μετά τις κυρώσεις και την αποχώρηση Ζάο. Όταν ξεκίνησε το 2017, η Binance έγινε από ένα σχετικά άγνωστο όνομα σε μια σημαντική δύναμη στα κρυπτονομίσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ειδικοί είπαν στο CNBC ότι η Binance είναι πιθανό να ξεπεράσει τη δοκιμασία παρά την ταραχώδη κατάσταση. Ανέφεραν την απόφαση της εταιρείας να συμμορφωθεί με τη διαδικασία και να εφαρμόσει μια τριετή στρατηγική για να συμμορφωθούν οι δραστηριότητές της, καθώς και το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στα αποθεματικά της εταιρείας.

«Το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σαφώς πολύ μεγάλο και θα αποτελέσει ένα σαφές πλήγμα στον ισολογισμό της Binance», είπε στο CNBC ο Γεσά Γιαντάβ, καθηγητής νομικής και αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Milton R. Underwood.

Ίσως η Binance να μην γίνει ποτέ το αγαπημένο παιδί των αμερικανικών αρχών, αλλά η καταβολή αποζημίωσης, η συμμόρφωση και ο τερματισμός μιας πολυετούς ποινικής έρευνας που κρεμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την εταιρεία, θα μπορούσε να της επιτρέψει να αλλάξει σελίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto