Η Σαουδική Αραβία και ειδικά ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει τη φιλοξενία της διεθνούς έκθεσης EXPO 2030 στο Ριάντ. Στην εκστρατεία προώθησης της υποψηφιότητας ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας «ρίχνει τα πάντα», λέει το POLITICO καθώς χρειάζεται την Παγκόσμια Έκθεση 2030 προκειμένου να προβάλει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει για να αναμορφώσει τη φήμη του Βασιλείου.

World Cup 2034: Πώς η Σαουδική Αραβία αλλάζει τις ισορροπίες – ξανά

Αύριο Τρίτη στο Παρίσι θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία όπου το Ριάντ, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα αναμετρηθεί με τη Ρώμη της Ιταλίας και τη Μπουσάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας.  Για όποιον κάνει βόλτα στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι αδύνατο να μην πέσει πάνω σε γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες ή σε λεωφορεία και ταξί που είναι γεμάτα με διαφημίσεις για την Expo.

Μακριά από το να είναι απλώς μια κληρονομιά της Belle Époque καθώς ο πύργος του Άιφελ χτίστηκε για την έκθεση του Παρισιού το 1889,  οι Εκθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν ευκαιρίες για την προβολή των εθνών με πολλά χρήματα, ενώ παράλληλα δημιουργούν μετρητά, θέσεις εργασίας και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στόχος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι να πείσει τον κόσμο ότι ωθεί μια απόλυτη μοναρχία , που διοικείται από τον ισλαμικό νόμο,  προς μια πιο προοδευτική κοινωνικά κατεύθυνση, αγκαλιάζοντας τομείς αιχμής όπως η πράσινη τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη.

Αντιπρόσωποι από 182 χώρες θα επιλέξουν μεταξύ του Ριάντ, του Μπουσάν και της Ρώμης κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας στο Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων (Bureau International des Expositions), τον ελάχιστα γνωστό οργανισμό που επιβλέπει τις Παγκόσμιες Εκθέσεις, με έδρα το Παρίσι. Στο πιθανό σενάριο ότι κανένας υποψήφιος δεν θα εξασφαλίσει πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών ψήφων, οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ σε μια δεύτερη ψηφοφορία αμέσως μετά.

Η «μάχη της επικοινωνίας»

Στην κούρσα για την Expo, η ψήφος των Νήσων Κουκ ή του Λεσότο έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή των ΗΠΑ ή της Κίνας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι διεξάγουν μια παγκόσμια επίθεση γοητείας – ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο η Σαουδική Αραβία τα έβαλε όλα μέσα, σύμφωνα με αρκετούς εκπροσώπους του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (BIE) και ειδικούς που μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

«Η Σαουδική Αραβία κέρδισε τη μάχη της επικοινωνίας πουλώντας τον εαυτό της ως επικρατέστερο από την αρχή», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της BIE από ένα μικρό νησί της αμερικανικής ηπείρου, κάτι που συμμερίζονται και άλλοι εκπρόσωποι.
Οι Σαουδάραβες δεν χρειάστηκε να σπαταλήσουν καμία προσπάθεια για τη Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ριάντ πέρυσι, μια κίνηση που προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένες χώρες της ΕΕ και ΜΚΟ που κατακεραύνωσαν το κακό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η «έγκριση» του Παρισιού έρχεται καθώς ο Μακρόν έχει εντείνει τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ, μεταξύ άλλων με δύο επισκέψεις του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στα Ηλύσια τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Μακρον και ο ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έχτισαν μια καλή προσωπική σχέση, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για τη Γαλλία, ενω  τα ισχυρά επιχειρηματικά και στρατηγικά συμφέροντα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη σχέση, καθώς οι γαλλικές εταιρείες εποφθαλμιούν «βαριά» πολιτικά και στρατιωτικά συμβόλαια στη Σαουδική Αραβία.

Επί μήνες, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία κονταροχτυπιόντουσαν μεταξύ τους στη διοργάνωση πολυτελών εκδηλώσεων στο Παρίσι για να γοητεύσουν τους αντιπροσώπους της BIE, μια τέχνη στην οποία η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως διέπρεψε.

Επίδειξη και λαμπερές δεξιώσεις

Στις 6 Νοεμβρίου η κυβέρνηση του Ριάντ οργάνωσε μια μια υπερπολυτελή δεξίωση στην οποία παρευρέθηκαν αρκετοί Σαουδάραβες υπουργοί και απροσδόκητα ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου Ντιντιέ Ντρογκμπά . Η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Αφρικανούς καλεσμένους που έσπευσαν να βγάλουν μια selfie με τον γνωστό επιθετικό. Στις 19 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει το έργο του Ριάντ, η αυτοκινητοπομπή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , αποτελούμενη από περίπου 20 Range Rover και Mercedes, σταμάτησε μπροστά από το Grand Palais Éphémère.

Στο εσωτερικό της ξύλινης δομής που σχεδιάστηκε για επιδείξεις τέχνης και μόδας, ο de facto κυβερνήτης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας πέρασε δύο ώρες χαιρετίζοντας τους δεκάδες εκπροσώπους του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων.

Οι λαμπερές δεξιώσεις έδωσαν επίσης την ευκαιρία στους Σαουδάραβες υπουργούς να έρθουν σε επαφή με τους αντιπροσώπους. Ένας εκπρόσωπος της BIE από χώρα της ΕΕ ισχυρίστηκε ότι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που σχετιζόταν με την έκθεση, ένας υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος ρώτησε: «Τι μπορώ να κάνω για να με ψηφίσει η χώρα σας;».
«Οι υποσχέσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη συνάντηση. Προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αυτό το είδος της «διπλωματίας της συναλλαγής» είναι συνήθης πρακτική σε αυτού του είδους τον ανταγωνισμό, σημείωσε ο ίδιος διπλωμάτης με σαουδαραβική εμπειρία που αναφέρθηκε παραπάνω. «Πολλές χώρες θεωρούν ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν χάρες από τον τάδε ή τον δείνα υποψήφιο … αρκετές χώρες νομισματοποιούν την ψήφο τους». Ο αντιπρόσωπος του ΒΙΕ από τη νησιωτική χώρα συμφώνησε: «Τίποτα δεν γίνεται δωρεάν σε αυτόν τον κόσμο, η υποστήριξη δεν είναι ποτέ δωρεάν»..

Συναλλακτική διπλωματία

Οι δύο άλλοι διεκδικητές διοργανώνουν παρόμοια μεγάλες εκδηλώσεις. Η Ρώμη προσέλαβε τον αστέρα του «Μονομάχου» Ράσελ Κρόου ως απεσταλμένο, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιον Σουκ Γιεόλ ταξίδεψε στο Παρίσι για μια τελική προσπάθεια στην εκστρατεία της χώρας του συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη νοτιοκορεατικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Samsung ή η LG, οι οποίες χρηματοδότησαν την εκστρατεία της πόλης του λιμανιού πληρώνοντας για αφίσες στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε τις επαφές της με χώρες σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας στο Ριάντ μια σειρά συνόδων κορυφής με χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και της Αραβίας. Σε δηλώσεις τους, οι χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής ενέκριναν την υποψηφιότητα του Ριάντ για την Expo, αν και οι επιμέρους χώρες εξακολουθούν να είναι ελεύθερες να ψηφίσουν κατά βούληση. Η χώρα του Κόλπου υπέγραψε επίσης πολλά μνημόνια συνεργασίας με χώρες της Καραϊβικής και της Αφρικής, με το Σαουδαραβικό Ταμείο Ανάπτυξης να παρέχει κεφάλαια για έργα υποδομής και ενέργειας.

Το Ριάντ όμως δεν είναι το μόνο που κυνηγάει ψήφους στην αφρικανική ήπειρο.
Ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, για παράδειγμα, ταξίδεψε πρόσφατα στην Αφρική για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ρώμης και δεν έκρυψε την απέχθειά του για τις σαουδαραβικές τακτικές.

«Αν τα χρήματα κυριαρχήσουν σε όλα, κάθε παγκόσμιο γεγονός θα πραγματοποιείται σε μια πολύ μικρή περιοχή που βασικά έχει ένα χαρακτηριστικό: πολλά έσοδα από την πώληση ορυκτών καυσίμων. Αυτός ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τη βιωσιμότητα το 2030», δήλωσε ο Γκουαλτιέρι στο POLITICO, καθώς επισκέφθηκε το Παρίσι για μια τελευταία διαδρομή εκδηλώσεων και συναντήσεων ενόψει της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή