
Μόνιμη πολιτική διαφορά, αλλά και έριδα των οινοπαραγωγών χωρών του «βορρά» και του «νότου» τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελούσε η χρήση ζάχαρης ως μέσο εμπλουτισμού των συστατικών των κρασιών.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, η χρήση ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού τίτλου των οίνων από τις βόρειες οινοπαραγωγές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων περιοχών της Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Γερμανίας ολόκληρης, της Αυστρίας, κλπ., ανέκαθεν είχε τεθεί στο στόχαστρο των «νοτίων» χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), χώρες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία C και για τις οποίες η μόνη επιτρεπόμενη μέθοδος εμπλουτισμού, είναι μέσω συμπυκνωμένου και ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους.
ΚΕΟΣΟΕ: Ξεκαθαρίζει η ψηφιακή σήμανση των κρασιών αλλά …εκνευρίζει πολλούς
Η διάκριση αυτή δεν έχει στοιχεία μόνο που αφορούν το είδος της παρέμβασης, αφού το συμπυκνωμένο και ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος θεωρούνται φυσικά συστατικά του οίνου από τον οποίο και προέρχονται, ενώ η ζάχαρη προέρχεται από διαφορετικό γεωργικό τομέα πλην του οίνου, αλλά ενέχει έντονη οικονομική διάσταση, αφού το κόστος χρήσης συμπυκνωμένου και ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους, είναι τριπλάσιο, σε σχέση με αυτό της χρήσης ζάχαρης.
Μερική δικαίωση των χωρών του νότου
Η δυναμική της Ισπανίας – η μεγαλύτερη χώρα από το μπλοκ των νοτίων χωρών – που ήταν υπέρμαχη της κατάργησης χρήσης ζάχαρης, δεν στάθηκε αρκετή, ώστε η Κομισιόν να αποφασίσει την απαγόρευση χρήσης της και τα τελευταία χρόνια, οι χώρες του νότου προσανατολίστηκαν στην διεκδίκηση της υποχρέωσης αναγραφής της χρήσης ζάχαρης ως μέσου εμπλουτισμού, στις ετικέτες των οίνων.

Την μερική αυτή δικαίωση των χωρών του νότου έρχεται να θεσμοθετήσει, ο τροποποιημένος κανονισμός 2021/2117, ο οποίος πλέον προβλέπει στον κατάλογο των συστατικών του οίνου με ηλεκτρονικά μέσα την υποχρεωτική, χωριστή αναγραφή της χρήσης σακχαρόζης. Βέβαια ταυτόχρονα προβλέπεται και η αναγραφή χρήσης του συμπυκνωμένου και διορθωμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών, ως επιτρεπόμενης ουσίας για τον εμπλουτισμό των οίνων.
Πώς θα αναφέρονται τα σάκχαρα
Σε οδηγίες που εξέδωσε, μέσω 40 ερωτοαπαντήσεων με ανακοίνωσή της η Κομισιόν στην ερώτηση με αριθμό 13,
13) Πώς να αναφέρονται τα σάκχαρα για εμπλουτισμό στον κατάλογο των συστατικών;
Η Επιτροπή απαντά ως εξής :
Οι επιτρεπόμενες διεργασίες εμπλουτισμού και οι αντίστοιχες ουσίες περιγράφονται στο παράρτημα VIII μέρος Ι του κανονισμού ΚΟΑ. Σύμφωνα με τους καθορισμένους κανόνες για τον κατάλογο των συστατικών για αμπελοοινικά προϊόντα, στο άρθρο 48α παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/33, το συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών και το διορθωμένο συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών μπορούν να αντικαθίστανται χωριστά από την ένδειξη «συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών» ή μπορούν να ομαδοποιούνται και να εμφανίζονται στον κατάλογο των συστατικών ως «συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών» μόνο. Η σακχαρόζη, η άλλη επιτρεπόμενη ουσία για εμπλουτισμό, πρέπει να αναφέρεται χωριστά. Το παράρτημα VII μέρος B του κανονισμού FIC επιτρέπει «όλες οι κατηγορίες σακχαρόζης» να αναφέρονται με την ονομασία «ζάχαρη», ωστόσο, η ονομασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική.
«Έστω και αργά με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται μια ελάχιστη ισορροπία, η οποία δεν είναι αρκετή, αφού η διαφορά κόστους μεταξύ των δυο μεθόδων εμπλουτισμού παραμένει και είναι σημαντική», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ