
Διευκρινίσεις γύρω από τη γενική φιλοσοφία αλλά και επί συγκεκριμένων επιμέρους διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την αντιπολίτευση για αντιπαραγωγική και προσχηματική κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά για την επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
Θεοχάρης: Το φορολογικό νομοσχέδιο εμπεδώνει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοχάρης τόνισε σε αυστηρό τόνο ότι «τελικά, δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής. Μην ακούσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια που νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τη φοροδιαφυγή».
Στρατηγικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Προηγουμένως ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η εντύπωση αυτή, η οποία διαδίδεται, είναι εντελώς εσφαλμένη. Είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Το καινούργιο νομοσχέδιο είναι ένα στρατηγικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Παρόλα αυτά, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατεξοχήν επέδειξε εμπιστοσύνη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς πήραμε τη φορολόγησή τους που ήταν στο 22% από την προηγούμενη κυβέρνηση και το κάναμε 9%. Εμείς καταργήσαμε τον ‘νόμο Κατρούγκαλου’. Εμείς μειώνουμε τώρα το Τέλος Επιτηδεύματος στο 50%, ενώ έχουμε προγραμματίσει την πλήρη κατάργησή του την επόμενη χρονιά. Επιπλέον μειώνουμε την προκαταβολή φόρου για φέτος. Και, ας μη παραβλέπουμε ότι με το νέο σ/ν ενισχύουμε τη μαχητότητα των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, χρειάζονται επιπλέον μέτρα, γιατί ως κοινωνία δε βλέπουμε τη φοροδιαφυγή ως διαφθορά».
Στο στόχαστρο η μεγάλη φοροδιαφυγή
Κατόπιν ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που προβλέπει το νέο σ/ν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών τίθεται η μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι καταπολεμάται το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων με χρηματικές συναλλαγές σε μετρητά. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης «δημιουργούμε κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του derogation στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μας επιτραπεί να καταστήσουμε υποχρεωτική την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε να διασυνδέσουμε απευθείας την ΑΑΔΕ με την αγορά».
Διατρέχοντας συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε πώς αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες για μια σειρά από ζητήματα, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, οι έλεγχοι με νέα τεχνολογικά μέσα όπως οι κάμερες, η επιβολή τάξης και νομιμότητας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η εξάλειψη γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, η κινητροδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων κ.ά.
Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
Τέλος, επ’ ευκαιρία παρατηρήσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αναπτυξιακό προσανατολισμό σαν μετεξέλιξη του Υπερταμείου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ βαρυσήμαντη η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το Ταμείο Ανάπτυξης και θα πρέπει να τη χειροκροτήσουμε. Διότι πρόκειται για το ταμείο των επόμενων γενεών αυτής της χώρας. Μέσω αυτού αποπληρώνουμε το εξωτερικό χρέος, αφαιρούμε βάρος από τις πλάτες κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που γεννιέται. Ταυτόχρονα δίνουμε ανάπτυξη στη πατρίδα μας, διότι επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, επενδύουμε στη δύναμη και στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνουμε το χρέος διπλά, δηλαδή και στον αριθμητή και στον παρονομαστή. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται, επιτέλους, μια χώρα που προσφέρει ένα μέλλον στα παιδιά της».


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις