Με «δύναμη πυρός» πάνω από 50 εκατ. ευρώ καθαρά κεφάλαια η διοίκηση της Ideal Holdings σχεδιάζει τα νέα της «χτυπήματα».

Αν και ο κος Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal Holdings στη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τους νέους επενδυτικούς στόχους, άφησε όμως να εννοηθεί ότι η μία από τις εξαγορές θα συμπληρώσει τομείς στην πληροφορική, ενώ θα επιδιωχθεί να προστεθούν και νέες δραστηριότητες στον όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες επενδυτικές κινήσεις της Ideal Holdings δεν θα περιλαμβάνουν τη ναυτιλία και το real estate, καθώς είναι δύο τομείς που δεν περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Ideal Holdings: Έκδοση ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ 

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα 21 εκατ. ευρώ, που θα «περισσέψουν» από το ομολογιακό που πρόκειται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την πρόωρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων και τα 30 εκατ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα των θυγατρικών της.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της Ideal Holdings ενόψει της έκδοσης του ομολόγου, τα κεφάλαια ύψους 95,8 εκατ. ευρώ (τα 4,2 εκατ. ευρώ είναι οι δαπάνες έκδοσης) που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν ως εξής: ποσό 29,92 εκατ. ευρώ για την πρόωρη εξόφληση οφειλής στη Eurobank, 29,92 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, επίσης για την πρόωρη εξόφληση οφειλής, και 14,96 ευρώ στην Alpha Bank για την πρόωρη εξόφληση οφειλής.

Το εναπομείναν ποσό των 21 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση μελλοντικών εξαγορών εταιρειών από την Ideal Holdings ή από οποιαδήποτε θυγατρική της εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Το επιτόκιο

Σε ότι αφορά το εύρος του επιτοκίου ο κος Παπακωνσταντίνου δεν είπε κάτι παραπάνω, ωστόσο τόνισε ότι μετά την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού με επιτόκιο άνω του 6,2% κατά μέσο όρο και σε σχέση με το νέο επιτόκιο που θα δώσει η αγορά για το ομολογιακό θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερες από 600 χιλιάδες ευρώ, κεφάλαια που θα λειτουργούσαν προσθετικά για την επιπλέον ανάπτυξη του ομίλου.

Ας σημειωθεί ότι στην πιστοληπτική αξιολόγησή της από την ICAP η Ideal Holdings έχει καταφέρει να πάρει rating AA, σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου.

Όλες οι πηγές χρηματοδότησης

Η έκδοση του ομολόγου θα ολοκληρώσει το «μπουκέτο» των πηγών χρηματοδότησης της εταιρείας, όπως συμβαίνει σε όλους τις μεγάλες εταιρικές οντότητες.

Σύμφωνα με τον ισχυρό διοικητικό ηγέτη της εταιρείας κο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, «στο χρηματιστήριο οι μετοχές της εταιρείες διαπραγματεύονται, στις τράπεζες διαθέτει μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης οπότε αυτό που έλειπε ήταν η αγορά των ομολόγων».

Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και διαιρείται σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Η πλήρωση των προϋποθέσεων έκδοσης του ομολογιακού δανείου καθώς και του επιτοκίου αυτού θα ανακοινωθούν στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κάλυψη του ομολόγου θα συμμετέχει και η EBRD. Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, συνδιοργανωτές – κύριοι ανάδοχοι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank, κύριοι ανάδοχοι η Optima Bank και η Αttica Bank και αναδοχοι οι χρηματιστηριακές εταιρείες Παντελάκης και Βeta.

Το χαρτοφυλάκιο

Στο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings περιλαμβάνονται σήμερα επτά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας, της πληροφορικής και της εκμετάλλευσης εμπορικών πολυκαταστημάτων.

Αστήρ και Coleus

Στον κλάδο της βιομηχανίας η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσα από τις επενδύσεις της, ως εταιρεία συμμετοχών, στην Αστήρ και την Coleus, στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων.

Η Αστήρ έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το περίπου 94% των πωλήσεών της να προέρχεται από εξαγωγές προς πολυεθνικές βιομηχανίες μπίρας και αναψυκτικών σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει δυνατότητα παραγωγής άνω των 10 δις. πωμάτων σε ετήσια βάση.

Η Coleus αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μεταλλικών πωμάτων – καπακιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Η συμμετοχή της Αστήρ στην Coleus αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει στην εταιρεία Nokusa Packaging Proprietary Limited.

Adacom, Byte, Ideal Ηλεκτρονική και Metrosoft

Στον κλάδο της πληροφορικής η εταιρεία δραστηριοποιείται στις εταιρείες Adacom, Byte, Ideal Ηλεκτρονική και Metrosoft.

Οι ανωτέρω εταιρείες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της πληροφορικής και πιο συγκεκριμένα υπηρεσίες εμπιστοσύνης και κυβερνοασφάλειας (Adacom), ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και υπηρεσίες εμπιστοσύνης (Byte), ανάπτυξη λογισμικού Customer Communication Management i-DOCS (Ideal Ηλεκτρονική) και διανομή προϊόντων τεχνολογίας, λογισμικού πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας (Ideal Ηλεκτρονική και Metrosoft).

Αττικά Πολυκαταστήματα

Στο λιανεμπόριο η Ideal Holdings δραστηριοποιείται μέσω της Αττικά Πολυκαταστήματα – εταιρεία την οποία εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες.

Το μεγαλύτερο μέρος των πολυκαταστημάτων λειτουργεί με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops-in-a-shop, ενώ παράλληλα λειτουργεί διάφορα monobrand καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων Golden Hall και The Mall Athens.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα μισθώνει συνολικά 69.000 τ.μ., για τις ανάγκες της, εκ των οποίων τα 55.400 τ.μ. βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα 13.600 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2023, ο κύκλος εργασιών της Ideal Holdings διαμορφώθηκε σε 273,9 εκατ. ευρώ έναντι 130 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 111%. Συνολικά για τη χρήση του 2023 στόχος είναι ο κύκλος εργασιών της να προσεγγίσει τα 385 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις