Στο Rijksmuseum που βρίσκεται στο Άμστερνταμ εκτίθενται τα δύο μικρότερα πορτρέτα του ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ από την περασμένη Τετάρτη.
Οι πίνακες είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια και εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια. Μετά από εκτενή έρευνα του Rijksmuseum, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικά έργα του Ρέμπραντ.
Είναι πίνακας του Ρέμπραντ; Τότε αξίζει 18 εκατομμύρια
Οι δύο πίνακες, που χρονολογούνται από το 1635, είναι πορτρέτα του Jan Willemsz van der Pluym και της συζύγου του Jaapgen Caerlsdr που ήταν μέλη του οικογενειακού κύκλου του καλλιτέχνη. Ο Ρέμπραντ ήταν ο πιο περιζήτητος δημιουργός πορτρέτων στο Άμστερνταμ την εποχή που ζωγράφισε τα συγκεκριμένα έργα.
«Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό τους μέγεθος τους και το δυναμικό στυλ σκίτσου, πιθανότατα τα ζωγράφισε ως χάρη στο ζευγάρι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.
Έρευνες με φωτογραφία με ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες, μαζί με την ανάλυση δειγμάτων βαφής, έδωσαν τα στοιχεία ότι ο Ρέμπραντ δημιούργησε πράγματι τους πίνακες. «Όταν συνδυάζονται, τα διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα αποτελούν πειστικά στοιχεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μουσείου. Βασικοί παράγοντες όπως η τεχνική ζωγραφικής, οι χρωστικές ουσίες και η σύνθεση και η δομή του χρώματος δείχνουν ότι πρόκειται για έργα του Ρέμπραντ.
Οι δύο πίνακες πουλήθηκαν τελευταία φορά το 1824. Τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό και παρέμειναν στην ίδια βρετανική ιδιωτική συλλογή.
Η οικογένεια Χόλτερμαν αγόρασε τα πορτρέτα σε δημοπρασία του Christie’s στο Λονδίνο τον Ιούλιο έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα δύο πορτρέτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της nltimes δόθηκαν με μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Rijksmuseum. «Δεδομένης της στενής σχέσης μου με το Μουσείο και του γεγονότος ότι η ομάδα των ειδικών διεξήγαγε έρευνα σε αυτά τα πορτρέτα εδώ και χρόνια, αισθάνομαι ότι αυτά τα έργα ανήκουν στο Μουσείο» δήλωσε ο Χένρι Χόλτερμαν διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh.
«Ο Jan και η Jaapgen θα φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στον οικογενειακό κύκλο του Rembrandt. Είναι υπέροχο που οι πίνακες αποκτήθηκαν από την οικογένεια Χόλτερμαν και που τους εμπιστεύονται στο Rijksmuseum, ώστε να μπορούν να τους απολαύσουν εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντής του Μουσείου.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος