Εργάτες ακόμη και από τη βόρεια Ελλάδα, επιστρατεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς, καθώς η εξεύρεση  εργατικών χεριών αποτελεί ίσως και ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς, δημιουργώντας και άλλον έναν πονοκέφαλο στους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν αυτό το υψηλός κόστος, οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν στο μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

Αγρότες: Μετ’ εμποδίων η εξεύρεση εργατικών χεριών

Πάντως παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή προβλέπεται μειωμένη συγκριτικά με την περσινή, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους αρμποδιους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 15.000 με 16.000 εργάτες γης.

Στις δυσκολίες που υπάρχουν για την μετάκληση των εργατών από τρίτες χώρες, καθώς απαιτούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αγραπίδας. Για τις ελλείψεις εργατικών χεριών, σε ότι αφορά την Κρήτη, ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί για το νησί σχεδόν 7.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες έχουν καλυφθεί 3.000.

Αυξημένα τα μεροκάματα

Όπως λένε οι παραγωγοί της Κρήτης,  οι εργάτες στην περιοχή ζητούν  μεροκάματα τα οποία φτάνουν από 50 έως 60 ευρώ, ενώ διαπιστώνουν ότι όσοι έχουν μείνει στα χωράφια δεν έχουν εμπειρία (ανειδίκευτοι).

Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Mega, αρκετοί παραγωγοί να μην μπορούν ακόμα και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αλλά και στην περίπτωση που καλλιεργηθούν, να μην μπορούν να συγκομίσουν την παραγωγή τους. Παράλληλα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ παρατηρούνται και ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα.

Κίνητρα σε ανέργους

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας