Το Κίεβο σχεδιάζει να παραγάγει ένα εκατομμύριο drones FPV (first-person-view- οπτική πρώτου προσώπου) που χρειάζονται ευρέως στην πρώτη γραμμή του μετώπου και περισσότερα από 11.000 επιθετικά drones μεσαίου και μακρού βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί εντατικά τα FPV drones- μικρά drones που προορίζονται για προσωπική χρήση, αλλά έχουν τροποποιηθεί για το πεδίο της μάχης-από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής το 2022 ως μια φθηνή αλλά αποτελεσματική εκδοχή για αναγνώριση και επιθέσεις.

Η τακτική υιοθετήθηκε στη συνέχεια από τον στρατό της Μόσχας, ο οποίος εκτιμάται ότι τώρα έχει στην διάθεση του πολύ περισσότερα παρόμοια drones.

«Όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής είναι έτοιμες και θα αρχίσει το 2024» δήλωσε ο υπουργός Ολεξάντρ Καμούστιν σε ανάρτηση του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Βελτιώνονται οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ουκρανία – Φθίνουν με Ρωσία [πίνακες]

Drones με εμβέλεια μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων

Ο αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 drones με εμβέλεια μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων, είπε ο ίδιος.

Η Ουκρανία δραστηριοποιείται για να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερές αποστολές χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην βοήθεια των ξένων εταίρων και να δώσει μια ώθηση στην οικονομία.

Ο Καμύσιν δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο η χώρα του θα παραγάγει περισσότερα από 50.000 drones FPV.

Ελλείψεις σε «ολόκληρη την πρώτη γραμμή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος δεν εξαφάνισε τις προμήθειες μόνο της Ουκρανίας, αλλά και των συμμάχων της. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι τα αποθέματα εξαντλούνται, αλλά η Ουκρανία εξαρτάται πλέον από τους δυτικούς υποστηρικτές της για μεγάλο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί καθημερινά στις μάχες της.

Ως αποτέλεσμα η Ουκρανία κάνει οικονομία στη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών, γεγονός που περιορίζει τις δυνάμεις της στο πεδίο. Αυτή η έλλειψη σε οβίδες και πυρομαχικά είναι εμφανής στην Αβντιβκά, όπου σημειώνονται από τις πιο σφοδρές και αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Ουκρανός ταξίαρχος Ολεκσάντρ Ταρνάφσκι είπε ότι η Ουκρανία «αναδιανέμει» ό,τι έχει και περιορίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις λόγω των ελλείψεων. Οι ελλείψεις γίνονται αισθητές «σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή», τόνισε.

Η Ουκρανία εκτοξεύει επίσης χιλιάδες βλήματα πυροβολικού λιγότερα την ημέρα από όση ποσότητα θα ήθελε, λόγω των περιορισμένων προμηθειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα