Η διεθνής εισροή κεφαλαίων προς την Τουρκία θα επιταχυνθεί μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος πληθωρισμός, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο θετικός αντίκτυπος της πτώσης των συμβάσεων ανταλλαγής αθέτησης πληρωμών και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας θα γίνουν αισθητές στις κεφαλαιαγορές μας, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο», είπε ο Ερντογάν σε τελετή για την 150η επέτειο του Borsa Istanbul, του χρηματιστηρίου της Τουρκίας.
Και τόνισε ότι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού θα βοηθήσει το χρηματιστήριο και θα διευκολύνει την πρόσβαση των επενδυτών σε χρηματοδοτικούς πόρους.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι με την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο πραγματικός τομέας χρηματοδοτείται καλύτερα και τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται, και πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να τηρήσουμε μια πιο αποφασιστική στάση προς αυτή την κατεύθυνση και να αποτρέψουμε οποιονδήποτε, είτε πολιτικούς είτε οικονομολόγους, να χειραγωγήσει τις κεφαλαιαγορές».
Σαρωτικός μετασχηματισμός
Υποστήριξε επίσης ότι με τον σαρωτικό μετασχηματισμό στις κεφαλαιαγορές και το Borsa Istanbul υπό τα βήματα που έγιναν από τότε που το κυβερνών κόμμα ανέλαβε το τιμόνι το 2002 και την έναρξη λειτουργίας του Istanbul Finance Center, ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στον τομέα των οικονομικών έχει ενισχυθεί.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας προσελκύει την προσοχή τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς επενδυτές.
«Ενώ υπάρχει συρρίκνωση στην παγκόσμια οικονομία και οι ροές ξένων κεφαλαίων πέφτουν, η Τουρκία συνεχίζει να προσελκύει ξένα κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου της, δηλαδή να παρέχει χρηματοδότηση για την οικονομική της ανάπτυξη», εξήγησε.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία διατήρησε τη θέση της ως διεθνής κόμβος κεφαλαίων, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα έχει προσελκύσει επενδύσεις άνω των 255 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 21 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είπε ότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας θα φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 238 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από 21 χρόνια.
Τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης θα γίνουν ισχυρότερα και η μακροοικονομική σταθερότητα θα βελτιωθεί, είπε ο Σίμσεκ.
Latest News
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση