Βραχυπρόθεσμους κινδύνους από την υπερβολική αισιοδοξία που έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν οι αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το +10% του Stoxx Europe 600 τους τελευταίους δύο μήνες του 2023.

«Μαζεύονται οι ταύροι συσσωρεύονται στις ευρωπαϊκές μετοχές, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμους κινδύνους μετά από ένα ισχυρό ράλι το τέταρτο τρίμηνο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και οι πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του νέου έτους έχουν ήδη δείξει τον πιο επιφυλακτικό τόνο που έχει αρχίσει να υπάρχει, την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους στην αγορά.

Η προσδοκία

Η άνοδος ήρθε λόγω της προσδοκίας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους, με την προηγηθείσα σύσφιξη να μην επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες της περιοχής, αν και έχουν ανακοπεί οι ρυθμοί ανάπτυξης.

«Η αστάθεια της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται όταν ξεκινά η χαλάρωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η θέση στις αγορές είναι πλέον η πιο ανοδική από το 2019, υποδηλώνοντας πιθανές βραχυπρόθεσμες ευπάθειες», εξηγεί η ομάδα της Citi με επικεφαλής την Beata Manthey.

Η εστίαση σύντομα θα μετατοπιστεί στις εταιρικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, με την Manthey να εκτιμά ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες φέτος, αφού οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Η ευρωπαϊκή αύξηση των κερδών ανά μετοχή θα πρέπει να υπερβεί τις χαμηλές προσδοκίες της αγοράς, είπε.

Προοπτικές

Η Manthey, η οποία ήταν αισιόδοξη για την Ευρώπη για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, παραμένει θετική στις προοπτικές και αναμένει ότι ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 θα σκαρφαλώσει στα ιστορικά υψηλά των 510 μονάδων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται συνήθως υψηλότερα κατά τους 12 μήνες μετά την έναρξη των κύκλων χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η άποψη αυτή συμπίπτει και με εκείνη της Deutsche Bank. Ωστόσο, συμβουλεύει τους επενδυτές να μην κυνηγούν τις τιμές, αλλά να αγοράζουν στις διορθώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές