
Εκτεταμένους ελέγχους στην προέλευση γάλακτος για την παραγωγή της φέτας ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή δημοσιεύματα για νοθεία του προϊόντος από γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής.
Μάλιστα οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν και την δημοσίευση των επωνυμιών των δύο γαλακτοβιομηχανιών, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα νόθευαν τη φέτα κατά τη διαδικασία παραγωγής της με αγελαδινό γάλα, καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.
Η Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων, υπενθυμίζει ότι βάσει νομοθεσίας το ΠΟΠ προϊόν «φέτα» της Ελλάδας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα και οι νοθείες έλαβαν χώρα σε δύο χώρες του εξωτερικού. «Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για δύο επιμέρους περιπτώσεις κατά τις οποίες δύο ελληνικών συμφερόντων βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον θεσσαλικό κάμπο εντοπίστηκαν να έχουν διοχετεύσει ποσότητες με «ακατάλληλη» φέτα», τονίζει.
«Να προστατεύσουμε τη φέτα»
«Για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας για ελέγχους στην προέλευση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας είναι επιτακτικό για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ είχαν τονίσει την ανάγκη να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στην προέλευση του γάλακτος στην παραγωγή της φέτας καθώς «φέτος υπάρχει μία τάση από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1,50 ευρώ παρόλο που χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel».
Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να λείπουν χιλιάδες αιγοπρόβατα από την παραγωγή, να υπάρχει ζήτηση της φέτας και να υπάρχει η τάση να μειωθεί η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα, σημειώνοντας ότι τα δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν «τους φόβους μας και για ακόμα μία φορά ζητάμε ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε την φέτα καθώς αυτό το προϊόν μας κρατάει στο επάγγελμα και φέρνει έσοδα στην Ελλάδα».
Με βάση τα παραπάνω ζητούν από το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις δύο γαλακτοβιομηχανίες που νόθευαν την φέτα καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με όσους στον βωμό του κέρδους καταστρέφουν τον κτηνοτροφικό κλάδο».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση