Reuters Breakingviews

Η αδυναμία της Burberry θα μπορούσε να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία. Οι μετοχές της κατασκευάστριας ακριβών καπαρντινών και κασκόλ με καρό μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jonathan Akeroyd, αγωνίζεται να αναδιαρθρώσει ταχέως το εμπορικό σήμα των 4,5 δισεκατομμυρίων στερλινών μέσα σε μια δύσκολη αγορά πολυτελείας. Η πτωτική αποτίμησή της πλησιάζει στο επίπεδο που μπορεί να προσελκύσει έναν πιθανό μνηστήρα.

Η Burberry είχε ήδη προειδοποιήσει για τα έσοδα τον Νοέμβριο. Η προειδοποίηση της Παρασκευής για τα κέρδη υποδηλώνει ότι η υπόσχεση του  Akeroyd πέρυσι να αυξήσει τα ετήσια έσοδα στα 4 δισεκατομμύρια λίρες μεσοπρόθεσμα φαίνεται ότι θα προωθηθεί περαιτέρω στο μέλλον. Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο θα κυμανθούν μεταξύ 410 και 460 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για πτώση 25% στο χειρότερο σενάριο, αφού ήδη υποβάθμισε τις προσδοκίες των επενδυτών σε χαμηλότερα επίπεδα τον Νοέμβριο .

Ο Akeroyd, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι τον Απρίλιο του 2022 , στοιχηματίζει ότι ο σχεδιαστής Daniel Lee μπορεί να αναζωογονήσει τη βρετανική μάρκα και να αφήσει το σημάδι του στα δερμάτινα είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Αυτό δεν είναι εύκολο, την ώρα που ο πληθωρισμός τρώει τη δύναμη των καταναλωτών. Και τα προϊόντα του Lee εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της τρέχουσας προσφοράς της Burberry.

Οι αγοραστές που εστιάζουν στην αρένα των ειδών πολυτελείας παρακολουθούν την Burberry, δήλωσε ένας επενδυτής στο Reuters Breakingviews. Η εταιρεία είναι ένα από τα λίγα εισηγμένα ονόματα στον κλάδο της πολυτελείας που δεν είναι οικογενειακή. Ωστόσο, το μέγεθός της και η αποδυνάμωση της ανάπτυξής της θα δυσκόλευαν ένα ιδιωτικό επενδυτικό fund να έχει μια αξιοπρεπή απόδοση βραχυπρόθεσμα, εκτιμούν οι υπολογισμοί του Breakingviews.

Οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου μπορεί να βρουν την κατάσταση πιο δελεαστική. Ο ιδιοκτήτης της Gucci, Kering είναι ένας απίθανος μνηστήρας, καθώς εξακολουθεί να χωνεύει μια σειρά από πρόσφατες εξαγορές και είναι επίσης απασχολημένος με την αναδιάρθρωση της κορυφαίας επωνυμίας της. Αυτό αφήνει ως δυνητικό αγοραστή το μεγαθήριο LVMH αξίας 363 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Εάν ο ιδιοκτήτης της Christian Dior προσέφερε ένα ασφάλιστρο 30%, η τιμή της Burberry θα αυξανόταν σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους σχεδόν 900 εκατομμυρίων λιρών. Εάν η LVMH καταφέρει να αποσπάσει EBIT 600 εκατομμυρίων λιρών από την Burberry σε περίπου τρία χρόνια, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι περίμενε η αγορά πριν από την προειδοποίηση κερδών της Παρασκευής, ο γαλλικός κολοσσός θα εξακολουθεί να έχει απόδοση 9% ακόμη και αν υποτεθεί ότι δεν θα εξοικονομήσει κόστος. Αυτό δεν απέχει πολύ από το εκτιμώμενο κόστος κεφαλαίου της Burberry στο 10%.

Επιπλέον, το Burberry είναι αρκετά μεγάλη για να μετακινήσει τη βελόνα στο κάτω μέρος της LVMH. Και ο ιδιοκτήτης Bernard Arnault έδειξε με την Tiffany ότι ο γαλλικός όμιλος μπορεί να βελτιώσει γρήγορα την τύχη μιας μάρκας. Για τους σκληρά νικημένους επενδυτές της Burberry, μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητική επένδυση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners