Κόντρα στους απαισιόδοξους και αυτούς που βλέπουν ενεργειακό σοκ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κινείται η DBRS, η οποία όχι μόνο καθησυχάζει για τα επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά βλέπει τις τιμές να κινούνται πτωτικά, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

DBRS: Το 2024 θα απαλλαγούν οι ελληνικές τράπεζες από τα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια

Όπως εξηγεί, παρά την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ζήτηση αργού πετρελαίου και οι οικονομικές επιδόσεις πολλών χωρών ήταν εκπληκτικά ανθεκτικές το 2023.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της DBRS, ένας συνδυασμός ασθενούς αύξησης της ζήτησης και επιβράδυνσης των οικονομιών παγκοσμίως με την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ θα οδηγήσει σε ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα το 2024, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Όπως εκτιμά η DBRS ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η διάχυση από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια Ιράν στον Κόλπο του Ομάν και των πρόσφατων εντάσεων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστική διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου, προκαλώντας δυνητικά αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Μέχρι σήμερα, οι επιθέσεις προκάλεσαν μόνο την αναδρομολόγηση των αποστολών πετρελαιοφόρων εκτός της διέλευσης μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο αντίκτυπος στις ροές του ενεργειακού εμπορίου και η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προσθέτει ένα ασφάλιστρο κινδύνου στην τρέχουσα τιμή του πετρελαίου.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς εξελίσσονται και θα αξιολογούμε εάν χρειάζονται αλλαγές στις προβλέψεις τιμών και στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας», αναφέρει η DBRS.

Σταθερότητα στις αγορές

Οι αγορές φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων αποθήκευσης αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και της προσδοκίας για επιστροφή σε θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ, μειώνοντας τη ζήτηση για θέρμανση, τη σχετικά χαμηλή κατανάλωση από βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές και της ισχυρής τρέχουσας αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Συλλογικά, αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Αν αποκλειστεί μια μεγάλη κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή, η DBRS αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα προς τις προσδοκίες της. Ακόμη και με τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, τα πιστωτικά προφίλ για τους εκδότες θα πρέπει να υποστηρίζουν τις τρέχουσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς συνεχίζουν να ασκούν κεφαλαιακή πειθαρχία και να επικεντρώνονται στην ισχύ των μεγεθών τους.

Βασικά σημεία των προβλέψεων

Η DBRS συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας συνδυασμός αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου και αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής θα οδηγήσει σε ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα το 2024. Η τρέχουσα τιμολόγηση είναι ευνοϊκή και δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της παραγωγής σε ορισμένες βασικές παραγωγικές περιοχές.

Ωστόσο, θέτει υπόψη τις μεταβλητές που μπορούν να έχουν αντίκτυπο τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση, διευρύνοντας το εύρος των προβλεπόμενων αποτελεσμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή στις προβλέψεις της για την τιμή του αργού πετρελαίου το 2024 και το 2025 στα 65 δολάρια ανά βαρέλι (/bbl) και στα 60 δολ./bbl, αντίστοιχα, ενώ βλέπει το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το 2026

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν μιας σύντομης περιόδου ψύχους, προβλέπει πλεόνασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική μέχρι τις αρχές του 2024. Αναμένουμε σταδιακά το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης των ΗΠΑ να περιοριστεί, καθώς οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου τείνουν να αποθαρρύνουν τη νέα παραγωγή ενώ, ταυτόχρονα , δίνουν κίνητρα για περισσότερη ζήτηση. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων και σε υψηλότερη προσφορά της άμεσης τιμής του φυσικού αερίου.

Για τα έτη 2024, 2025 και 2026 προβλέπει ότι η τιμή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) να είναι κατά μέσο όρο 3,50 δολ./χίλια κυβικά πόδια (mcf) και η τιμή της Alberta Energy Company (AECO) να είναι στα 3,00 δολ. Καναδά/mcf. Οι προβλέψεις της για τη NYMEX και την AECO για το 2024 και το 2025 παραμένουν αμετάβλητες.

 

Επιπτώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης

Έχοντας υπόψη τις πιθανότητες αναταράξεων τόσο στις αγορές πετρελαίου όσο και στις αγορές φυσικού αερίου, η προβολή με σιγουριά της κατεύθυνσης της τιμολόγησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πάντα μια πρόκληση. Κατά την αξιολόγηση των προφίλ πιστωτικού κινδύνου, η προσέγγιση της DBRS είναι να αξιολογεί κατά τη διάρκεια του κύκλου, χρησιμοποιώντας προβλεπόμενες πιστωτικές μετρήσεις σε ένα πιο κανονικοποιημένο περιβάλλον αγοράς και τιμολόγησης.

Στο απίθανο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να μειωθούν σημαντικά λόγω μιας σοβαρής αποδυνάμωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, οι περισσότερες αξιολογήσεις βρίσκονται σε καλύτερη θέση οικονομικά και λειτουργικά για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια ύφεση από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις παραδοχές για τις ενδιάμεσες τιμές και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται ενέργειες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αυτήν τη στιγμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή