
Με τρεις νέες συμβάσεις έργων, συνολικής αξίας άνω των €22 εκ. έκλεισε το 2023 για την ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δύο πρώτες συμβάσεις αφορούν σε μελέτη, κατασκευή και λειτουργία καινούργιων μονάδων στα Χανιά και τη Χερσόνησο της Κρήτης, ενώ η τρίτη αφορά σε σύμβαση Προαίρεσης της αρχικής για την ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Πιο συγκεκριμένα, στις 13 και 27/12/2023 υπεγράφησαν δύο συμβάσεις που αφορούν στα έργα «Ξήρανση Ιλύος ΕΕΛ Χανίων» (ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – THALIS E.S. S.A. ΞΗΡΑΝΣΗ ΙΛΥΟΣ ΕΕΛ ΧΑΝΙΩΝ) και «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων ΟΤΑ – Μελών ΦΟΔIΣΑ Βόρειας Πεδιάδας» (ανάδοχος κοινοπραξία Ένωση Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία «THALIS E.S.S.A. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.) αντίστοιχα.
Χανιά
Η πρώτη εγκατάσταση, στα Χανιά, θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργασθεί θερμικά την ιλύ (λάσπη) που παράγεται κυρίως από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Χανίων αλλά και από γειτονικές ΕΕΛ, με στόχο τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων, ώστε να αμβλύνονται οι επιπτώσεις από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον. Η συγκεκριμένη επεξεργασία (ξήρανση) μειώνει τον συνολικό όγκο της παραγόμενης λάσπης κατά περίπου 80% και παράγει ένα σταθεροποιημένο προϊόν, απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καύσιμο σε κατάλληλες μονάδες καύσης (τσιμεντοβιομηχανία) είτε ως ενισχυτικό στη γεωργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην κυκλική οικονομία, την πράσινη ενέργεια και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Χερσόνησος
Το δεύτερο έργο, αφορά στο νέο Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων που θα κατασκευαστεί στον χώρο του υφιστάμενου και εν λειτουργία ΧΥΤΑ Χερσονήσου και θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί και να επεξεργαστεί βιολογική ιλύ από διάφορες ΕΕΛ του νομού Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει την ηλιακή ξήρανση της ιλύος για την απομάκρυνση της υγρασίας, μία από τις πιο οικονομικές και λιγότερο ενεργοβόρες μεθόδους ξήρανσης. Στη συνέχεια, η ξηραμένη ιλύς μεταφέρεται σε άλλη μονάδα, όπου εφαρμόζεται μια καινούργια -για τα ελληνικά δεδομένα- μέθοδος επεξεργασίας: η αεριοποίηση ιλύος. Εκεί, με θερμική επεξεργασία θα προκύπτει καύσιμο αέριο σύνθεσης (syngas) για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και αδρανή τέφρα, ελαχιστοποιώντας το προς απόθεση παραπροϊόν.
Δυτική Αττική
Τέλος, στις 29/12/2023 υπεγράφη σύμβαση, η οποία αποτελεί προαίρεση της αρχικής για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή Έργων για την Α’ Φάση Αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και Μεταβατικής Διαχείρισης Αποβλήτων» (κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – W.A.T.T. ΑΕ – Α΄ ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ). Η νέα αυτή σύμβαση αφορά στη δημιουργία νέων μεταβατικών χώρων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και συνοδών έργων υποστήριξης, εξασφαλίζοντας χώρο διάθεσης επιπλέον απορριμμάτων, δίνοντας έτσι «ανάσα» στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής όσον αφορά στο θέμα της ταφής των αστικών αποβλήτων.
Με αφορμή τις υπογραφές των συμβάσεων ο κ. Νίκος Σταθάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. δήλωσε: «Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει η ΗΛΕΚΤΩΡ της επιτρέπει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και να υλοποιεί έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς και τα τρία αυτά έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση αποβλήτων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας σε τρεις από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία