Εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ ανά έτος ή 850 εκατ. ευρώ στη δεκαετία θα έχει το Δημόσιο από τους τόκους που θα καταβάλει, από τη βελτίωση του επιτοκίου μόνο στο τελευταίο δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.
Συγκεκριμένα, το ετήσιο όφελος είναι 8,5 εκατ. ευρώ ανά δισεκατομμύριο χρέους. Έτσι, δεδομένου ότι το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2024 είναι 10 δισ. ευρώ, το όφελος είναι 85 εκατ. τον χρόνο και 850 εκατ. στη δεκαετία.
Μικρή άνοδος για τα ελληνικά ομόλογα – Η πρόβλεψη του Bloomberg για τον δανεισμό της Ελλάδας
Με αναγωγή του οφέλους αυτού στην 20ετία, που είναι η μεσοσταθμική διάρκεια του ελληνικού χρέους και για το σύνολο του δημοσίου χρέους, προκύπτει όφελος ύψους 60 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι η μακροπρόθεσμη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που καταρτίζει ο ΟΔΔΗΧ, καταλήγει σε επίπεδα χρέους 44% του ΑΕΠ το 2060 και 32% του ΑΕΠ το 2070, λαμβάνοντας υπόψη υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από το πρόσφατο δεκαετές ομόλογο και χωρίς να υπολογίζονται οι πρόωρες αποπληρωμές «ακριβού» δανεισμού που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και οι οποίες βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα ανατραπούν άρδην οι έως τώρα συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων.
Μείωση του spread
Είναι παράλληλα χαρακτηριστικό, ότι τον τελευταίο χρόνο το spread των αποδόσεων του ελληνικού 10ετους ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό μειώθηκε περισσότερο από 50%. Την 1η Φεβρουαρίου εφέτος ήταν 107 μονάδες βάσης, από 200 μονάδες βάσης ένα έτος πριν και είναι πλέον χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2023 στο 165,5% του ΑΕΠ, από 177,5 % κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το ελληνικό χρέος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ετήσια βάση (12 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ γ’ τριμήνου 2022 και γ’ τριμήνου 2023) και μία από τις μεγαλύτερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ β’ και γ’ τριμήνου 2023).
Παράλληλα, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2023) αναφέρουν ότι το χρέος θα συνεχίσει την πτωτική πορεία του και προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2025 σε 147,9% του ΑΕΠ. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το δημόσιο χρέος το 2028 θα μειωθεί περαιτέρω στο 142,5% του ΑΕΠ.
Οι τρεις καταλύτες
Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ υποστηρίζεται από τρεις κυρίως παράγοντες:
-Την ισχυρή ανάπτυξη που αυξάνει τον παρονομαστή του κλάσματος.
-Τα πρωτογενή πλεονάσματα που διαμορφώνονται στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου να συνεχιστεί η πτωτική πορεία του χρέους.
-Τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, η βελτίωση της οικονομίας, η σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μελλοντικά η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Μεγάλες αλλαγές στον Nasdaq-100 - Τα 3 νέα «αστέρια» και οι 3 αποχωρήσεις
Ο δείκτης Nasdaq-100 αποτελείται από 100 εκ των κορυφαίων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq
H πρώτη «αρκούδα» του 2025 στη Wall Street - Τι εκτιμά στρατηγικός σύμβουλος
Τι προβλέπει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Stifel, Μπάρι Μπάνιστερ, το νέο έτος και τις αγορές
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα