Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, αναμένοντας αν θα βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια 15μελής επιτροπή από αγρότες και κτηνοτρόφους από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τον Έβρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα περάσει στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Μαξίμου, φέρνοντας μαζί της και το διεκδικητικό πλαίσιο με τα αιτήματα αιχμής, που έχουν προτάξει οι αγρότες από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες: Κρατούν αναμμένες τις μηχανές – Οι κόκκινες γραμμές

Αιτήματα – επιβίωσης, τα οποία θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στα χωράφια τους, να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Ξεχωριστό κομμάτι της ατζέντας αποτελούν και τα αιτήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία, οι αγρότες ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σε θέση μάχης

Στο μεταξύ, σε θέση μάχης στα μπλόκα, που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν οι αγρότες, οι οποίοι και αναλόγως με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις, που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Μέχρι στιγμής έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν δικαιωθούν, το επόμενο βήμα θα είναι η κάθοδος των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Οι τελικές όμως αποφάσεις θα παρθούν στα μπλόκα με γενικές συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει, η κυβέρνηση δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» για νέες παροχές, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να μπουν παρεμβάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο (να μοιραστεί μέχρι την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ) και το αγροτικό ρεύμα (νέοι διακανονισμοί), ενώ συζήτηση θα γίνει και για τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων αλλά και τις τροποποιήσεις της νέας ΚΑΠ.

Πολυπαραγοντικό το ζήτημα των αγροτών

«Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χτες μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ. «Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτούνται πολλές και οι ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείνουν δρόμους ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την συνάντηση», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».

Τα 9 αιτήματα

Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.

Για τη Θεσσαλία

Παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αφορά τη Θεσσαλία και στα οποία ζητούν:

– Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

– Αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

– Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

– Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

– Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης