«Και οι δύο γονείς μου εργάζονταν για 30 και πλέον χρόνια για τους εργοδότες τους – είχαν ισόβια καριέρα σε μία μόνο εταιρεία. Μεγαλώνοντας, μου δίδαξαν τη σημασία της «αφοσίωσης» και της «δέσμευσης»» γράφει η Ruchi Sinha στο The Conversation.

Όμως, σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η έννοια της ισόβιας εργασίας έχει γίνει τόσο σπάνια όσο και η dial-up σύνδεση στο διαδίκτυο.

Απασχόληση: Αγκάθι η έλλειψη εργαζομένων με τεχνικές δεξιότητες

Αυτή η μετατόπιση από τη σταθερή, μακροχρόνια απασχόληση και τη σταδιοδρομία σε έναν μόνο εργοδότη σε έναν κόσμο όπου οι συχνές αλλαγές θέσεων εργασίας είναι ο κανόνας προέρχεται άμεσα από την παγκοσμιοποίηση, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες ιδέες για την εργασία.

Γιατί αυτή η τόσο ραγδαία αλλαγή τώρα;

Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε έναν γιγαντιαίο, διασυνδεδεμένο ιστό. Αυτό έχει καταστήσει τις αγορές εργασίας έντονα ανταγωνιστικές και τα ταλέντα και τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας πιο ποικιλόμορφες και ψηφιακά προσβάσιμες.

«Οι θέσεις εργασίας μπορούν να δημοσιοποιηθούν και να εξερευνηθούν ευρέως στο διαδίκτυο και δεν είναι πλέον συνδεδεμένες με την πόλη γέννησής σας. Προσθέστε σε αυτό την ταχεία τεχνολογική πρόοδο. Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου οι δεξιότητες που μάθατε χθες μπορεί να μην είναι αρκετές για τη σημερινή αγορά εργασίας» συνεχίζει η Ruchi Sinha στο The Conversation.

Η αγορά εργασίας μεταμορφώνεται, με νέες σταδιοδρομίες να αναδύονται καθώς η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προχωρούν. Οι κίνδυνοι και οι πολιτικές τιμών μπορούν να αξιολογηθούν αποτελεσματικά με τη χρήση ΤΝ, καθιστώντας τους ασφαλιστές περιττούς, ενώ το προηγμένο λογισμικό στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα σημαίνει ότι η ανάλυση δεδομένων μπορεί να αυτοματοποιηθεί.

Ο κόσμος αλλάζει

Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις έχουν μειώσει τη ζήτηση για ταξιδιωτικούς πράκτορες και οι παραδοσιακές εκδόσεις αντικαθίστανται από φιλικό προς το χρήστη λογισμικό, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν το δικό τους υλικό. Οι αλλαγές αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη των επαγγελματιών να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους και να προσαρμοστούν σε μια τεχνολογικά εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, οι διαδρομές καριέρας έχουν γίνει ρευστές και πολυδιάστατες. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αναρρίχηση στην εταιρική σκάλα και την απόκτηση ενός τακτικού μισθού- πρόκειται για την εξερεύνηση διαφορετικών μονοπατιών, την εναλλαγή θέσεων εργασίας και κλάδων και μερικές φορές ακόμη και για την απόπειρα ελεύθερου επαγγελματία και τη gig economy.

Οι προτεραιότητες των εργαζομένων έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει την τάση αυτή σε υπερδιέγερση. Έχει αναδείξει την ανάγκη να είναι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες ευέλικτοι ώστε να προσαρμόζονται στην εξ αποστάσεως εργασία, στις εξελισσόμενες εργασιακές απαιτήσεις και στις αβέβαιες προοπτικές. Πολλοί άνθρωποι έχουν επαναξιολογήσει τις επαγγελματικές τους επιλογές. Θέλουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και προσαρμοστικότητα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναπτύσσουν ένα προσωπικό brand, το οποίο περιλαμβάνει την οικοδόμηση μιας αφήγησης με βάση τις ατομικές τους δεξιότητες. Αυτό εμπλουτίζεται μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης και μαθημάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων, γεγονός που τους κάνει να ξεχωρίζουν στον εργασιακό χώρο και να έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσβασης σε καλύτερες ευκαιρίες.

Αλλά αν οι εργοδότες δεν παρέχουν ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες, οι εργαζόμενοι μπορεί να αποφασίσουν να αναζητήσουν αλλού.

Η μετακίνηση θέσεων εργασίας ισοδυναμεί με απιστία;

Η αφοσίωση ορίζεται ως η δέσμευση ενός εργαζομένου στον οργανισμό του και στους στόχους του. Σημαίνει προθυμία να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια και να υποστηρίξει τις αξίες και τους στόχους της εταιρείας. Οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι συχνά ταυτίζονται έντονα με το χώρο εργασίας τους, είναι αξιόπιστοι και βλέπουν θετικά τον οργανισμό, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Όταν οι μακροχρόνια εργαζόμενοι αλλάζουν χώρο εργασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άπιστοι. Σηματοδοτεί μια αλλαγή στις προτεραιότητες και έναν επαναπροσδιορισμό του δεσμού αφοσίωσης. Οι εργαζόμενοι είναι πιστοί στον εργοδότη τους και στα συμφέροντά του όσο εργάζονται εκεί. Αλλά επιδιώκουν επίσης την αμοιβαία ανάπτυξη και περιμένουν να αναγνωριστούν και να ανταμειφθούν.

Οι διαδρομές καριέρας αποτελούν πλέον ένα καλειδοσκόπιο εμπειριών και ευκαιριών. Αντί η ταυτότητα καριέρας να αφορά ένα εμπορικό σήμα της εταιρείας, αφορά τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και το νόημα της εργασίας. Αυτός ο μετασχηματισμός σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων για τη σταδιοδρομία είναι πιο περίπλοκη, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις τάσεις της αγοράς και τις οικογενειακές εκτιμήσεις.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες αυτή τη μετατόπιση;

Οι εργοδότες επανεξετάζουν τις στρατηγικές για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας με έμφαση στην παροχή ποικίλων και ευέλικτων ευκαιριών σταδιοδρομίας, στην υποστήριξη της συνεχούς μάθησης και στην αναγνώριση αντισυμβατικών διαδρομών σταδιοδρομίας. Η προσέγγιση αυτή δεν ανταποκρίνεται μόνο στη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, αλλά αποτελεί επίσης στρατηγική για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Και για τα άτομα που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, το μήνυμα είναι σαφές: αναλάβετε την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας. Να είστε προνοητικοί, να αγκαλιάζετε την αλλαγή, να ενημερώνετε συνεχώς τις δεξιότητές σας και να είστε έτοιμοι να περιηγηθείτε σε μεταβάσεις και αβεβαιότητες. Σε αυτά τα δυναμικά τοπία σταδιοδρομίας, η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας.

Το νέο μάντρα είναι η προσαρμοστικότητα

«Η ικανότητα να προσαρμόζεστε γρήγορα σε νέους ρόλους, να μαθαίνετε νέες δεξιότητες και να περιηγείστε σε αβέβαιες αγορές εργασίας είναι απαραίτητη για την επαγγελματική επιτυχία στη σύγχρονη εποχή» καταλήγει η Ruchi Sinha στο The Conversation.

Συνοψίζοντας, το τοπίο της σταδιοδρομίας εξελίσσεται, όπως και η φύση της δέσμευσης. Το νέο μάντρα για τους οργανισμούς και τα άτομα είναι η προσαρμοστικότητα, η συνεχής μάθηση και η ανθεκτικότητα.

Καθώς ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται, το κλειδί της επιτυχίας είναι η υιοθέτηση της αλλαγής και η διαμόρφωση μιας ικανοποιητικής, ουσιαστικής σταδιοδρομίας που να ευθυγραμμίζεται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τους στόχους της ζωής.

*Mε στοιχεία από theconversation.com

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive