Η ταχύτητα του τεχνολογικού ράλι παγκοσμίως έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα στους επενδυτές για τη βιωσιμότητά του, ωστόσο, η UBS θεωρεί ότι η διατήρηση της στρατηγικής έκθεσης στον τομέα της τεχνολογίας, ειδικά εκείνον της μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, είναι σημαντική και η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τη UBS, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί το θέμα της ανάπτυξης της δεκαετίας. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της, τα έσοδα του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να επεκταθούν κατά περίπου 70% ετησίως έως το 2027, με τη δημιουργία εσόδων από τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώνεται γρήγορα εν μέσω νέων εφαρμογών σε copilots, cloud, μοντέλα και άλλο λογισμικό. Ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν συντηρητικές δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης.

UBS: Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές σε μια bull market, η έμμεση σύσταση για Ελλάδα

Η αναλογία τιμής προς μελλοντικά κέρδη του παγκόσμιου τομέα της τεχνολογίας είναι στις 27 φορές και πλησιάζει το premium 22% έναντι του ιστορικού μέσου όρου των 10 ετών (με βάση τα δεδομένα του δείκτη MSCI ACWI Information Technology Index). Ωστόσο, έχει πέσει από το ανώτατο όριο του 34 τον Απρίλιο του 2021 και η αύξηση των κερδών είναι ταχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS αναμένει αύξηση 18% στα κέρδη ανά μετοχή για την παγκόσμια τεχνολογία το 2024 (χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα δεικτών).

Πώς επενδύουμε;

Το ισχυρό ράλι των μετοχών τεχνολογίας συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση και το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων της Federal Reserve. Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμούν στρατηγικές που:

-Βελτιστοποιούν την έκθεση στην τεχνολογία

-Προβλέπουν ένα σενάριο «Goldilocks», δηλαδή ενός συνδυασμού μειώσεων των επιτοκίων της Fed, ισχυρής ανάπτυξης των ΗΠΑ και πτώσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

-Διαχειρίζονται τη ρευστότητα, με τον μετριασμό των υπερβολικά επικίνδυνων προσδοκιών

Μην ξεχνάτε την προστασία

Όπως επισημαίνει η UBS, οι επενδυτές πρέπει να προσθέσουν δομικά στοιχεία στα χαρτοφυλάκια τους. Παρά τα μεγάλα κέρδη και καταγράφουν, οι επενδυτές εξακολουθούν να χρειάζονται μια βασική κατανομή στις αμερικανικές μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις ως το πρώτο δομικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου τους. Ταυτόχρονα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος άλλων βασικών δομικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου.

Πολλές κορυφαίες εταιρείες σε τομείς συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, των φαρμακευτικών προϊόντων, των καταναλωτικών αγαθών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρούν την Ευρώπη ή τον Ασία-Ειρηνικό ως το σπίτι τους, όχι τις ΗΠΑ. Η διασφάλιση ότι ένα χαρτοφυλάκιο δεν θα χάσει αυτούς τους δυνητικούς κινητήρες ανάπτυξης σημαίνει ότι η διαφοροποιημένη έκθεση σε μετοχές σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι το δεύτερο δομικό στοιχείο.

Τα ομόλογα ποιότητας παραμένουν ένα τρίτο βασικό δομικό στοιχείο. Στα τελευταία 98 χρόνια εκτός από τρία εξ ααυτών, τα ομόλογα είχαν θετική απόδοση τα χρόνια που οι μετοχές έπεσαν, μια σχέση που η UBS πιστεύει ότι θα συνεχιστεί.

Το τέταρτο δομικό στοιχείο είναι η έκθεση σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Οι εναλλακτικές λύσεις συνοδεύονται από εγγενείς κινδύνους, όπως η έλλειψη ρευστότητας. Αλλά οι εναλλακτικές παρέχουν επίσης πρόσβαση σε επενδύσεις που δεν μπορούν να βρεθούν στις δημόσιες αγορές. Σήμερα, για παράδειγμα, οι εταιρείες που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια ξεπερνούν τον αριθμό των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κατά τρεις προς ένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον