
Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες παραγωγοί, επαγγελματίες και καταναλωτές, ανάμεσά τους και δεκάδες ελαιουργοί από περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Ροκάκης (Επιμελητήριο Χανίων): Η οικονομία της Κρήτης σε ασφυξία χωρίς εργατικό δυναμικό
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 110 εκθέτες, ανάμεσά τους και 11 Ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν στους επισκέπτες τις νέες τεχνολογίες στον Ελαιοκομικό τομέα, σε συνδυασμό με πλήθος από κάθε είδους λύσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών για τον κορυφαίο κλάδο της Κρήτης. Ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση του Επιμελητηρίου Χανίων, η παρουσία στα εγκαίνια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των Χανίων.
Στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ διοργανώθηκαν επιπλέον Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο, όπως και Μελισσοκομικό Συμπόσιο, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και ακαδημαϊκών και κορυφαίων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αγοράς. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε και το σημαντικό πρόγραμμα για την προώθηση του Αβοκάντο, με την οργάνωση – βελτίωση της παραγωγής, εκπαίδευση παραγωγών και γεωτεχνικών, συνδυαστικά με παρεμβάσεις για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος.
Kρητική Γαστρονομία
Σε μια τόσο μεγάλη γιορτή για τον Αγροδιατροφικό τομέα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της διεθνώς καταξιωμένης – μέσα από το πέρασμα των αιώνων – Κρητικής Γαστρονομίας. Στο παράλληλο «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα», οι 80 Έλληνες σεφ με το συντονισμό της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης «κέρασαν» μια πολυήμερη γευστική εμπειρία τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι απόλαυσαν τον πανελλήνιο διατροφικό πλούτο να συναντά τον Κρητικό. Έτσι, προωθήθηκαν τα μοναδικά σε ποιότητα Αγροδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης, ως αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Γαστρονομίας. Στο επίκεντρο: Τυροκομικά προϊόντα, αβοκάντο, μελισσοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, αναψυκτικά και αφεψήματα, ελληνικός καφές, προϊόντα χαρουπιού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε στο κλείσιμο των Φεστιβάλ: «Η Μινωική γευστική πρόταση υπερέχει γιατί πηγάζει από έναν μοναδικό πολιτισμό ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών, με επίκεντρο τα ξεχωριστά προϊόντα της ευλογημένης Κρητικής Γης και κυρίαρχη την Ελιά. Τα τελευταία χρόνια, οι εξωστρεφείς Χανιώτες επιχειρηματίες και οι πολύπειροι παραγωγοί μας, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατορθώνουμε να υπερβαίνουμε τα τεράστια εμπόδια των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, κατακτώντας διαρκώς νέες διεθνείς αγορές και ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο Χανίων με μια ακόμα μαζική διοργάνωση 9.000 επισκεπτών και 110 εκθετών τοποθετήσαμε τα Χανιά στο επίκεντρο της Ελληνικής Ελαιοκομίας, προσελκύοντας πολύπλευρα οφέλη για τον τόπο μας, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς μας».
Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Αναπτυξιακής τους Εταιρίας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση