Η αγορά κοβαλτίου έχει κατακλυστεί από ρεκόρ προσφοράς, καθώς οι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν την παραγωγή τους, με το πλεόνασμα του βασικού μετάλλου για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτου να προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2028, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Darton Commodities, εμπόρου κοβαλτίου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παραγωγή του μετάλλου αυξήθηκε 17 % από έτος σε έτος το 2023, πλημμυρίζοντας την αγορά καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα επιβραδύνθηκε απότομα, αναφέρει η ετήσια ανασκόπηση της Darton Commodities.
Κοβάλτιο: Η κινεζική CMOC ξεπέρασε τη Glencore σε παραγωγή
Η Darton προέβλεψε ότι η υπερπροσφορά θα παραμείνει μέχρι το 2028 αφού ο κινέζος παραγωγός CMOC αύξησε την παραγωγή από ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Κινεζική κυριαρχία
Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ενισχύσει την κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή και την τιμή ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την αεροναυπηγική, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Η πλεονάζουσα προσφορά που προέρχεται από έργα της ΛΔΚ και της Ινδονησίας, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης για EV, προκάλεσε πλεόνασμα ρεκόρ το 2023», δήλωσε στους Financial Times ο Άντρις Γκέρμπενς, διευθυντής της Darton Commodities, προσθέτοντας ότι η ζήτηση αυξήθηκε μόνο κατά 12%.
Το κοβάλτιο βοηθά στη σταθεροποίηση των μπαταριών ιόντων λιθίου και στην αποφυγή ανάφλεξης, αλλά η ταχεία απορρόφηση μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων χωρίς κοβάλτιο και νικέλιο στην Κίνα έχει μειώσει την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για το μέταλλο.
Το πλεόνασμα κοβαλτίου από τα ορυχεία της CMOC στην Κεντρική Αφρική συνέβαλε στη μείωση κατά το ήμισυ της μέσης ετήσιας τιμής του μετάλλου στα 15,10 δολάρια το 2023 σε σύγκριση με το 2022, τη χαμηλότερη ετήσια μέση τιμή από το 2016. Η ΛΔΚ έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κοβαλτίου στον κόσμο και παράγει λίγο πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής.
Αύξηση παραγωγής στη ΛΔΚ
Η CMOC αύξησε την παραγωγή της στα δύο ορυχεία της στη ΛΔΚ κατά 172% πέρυσι, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει τη Glencore ως τον μεγαλύτερο παραγωγό κοβαλτίου στον κόσμο, πρόσθεσε η έκθεση. Και τα δύο ορυχεία πωλήθηκαν στην CMOC από την αμερικανική Freeport McMoran μετά από πίεση του ακτιβιστή επενδυτή Καρλ Ίκαν.
Ως αποτέλεσμα των επιθετικών κινεζικών επενδύσεων, η Darton Commodities αναμένει τώρα η Κίνα να κατέχει ή να λειτουργεί έως και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου έως το 2025, από 54% σήμερα. Μόλις πέρυσι, προέβλεπε ότι θα διέθετε μερίδιο αγοράς 50% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Η Ινδονησία έχει επίσης αυξήσει την προσφορά κοβαλτίου – το οποίο παράγεται ως υποπροϊόν από την εξόρυξη νικελίου – σε ορυχεία που ανήκουν στην Κίνα, διπλασιάζοντας την παραγωγή σε 18.200 τόνους, που ισοδυναμεί με το 8% της παγκόσμιας προσφοράς.
Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που θα οδηγήσει σε διαρκή ανάκαμψη των τιμών προβλέπεται ότι θα διαρκέσει τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι ανέμενε προηγουμένως η Darton Commodities.
Μείωση ζήτησης
Αν και είναι πιθανό να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές μειώνοντας τις τιμές για νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα, η ύφεση της αγοράς προκαλεί πόνο στους παραγωγούς κοβαλτίου όπως η Glencore, η οποία μείωσε τις προβλέψεις παραγωγής της για το 2024.
Ο ελβετικός οίκος αναγκάστηκε να χρεώσει απομείωση 1 δισ. δολαρίων στο ορυχείο Mutanda στη ΛΔΚ στα ετήσια αποτελέσματά του την περασμένη εβδομάδα μετά την προσαρμογή των σχεδίων παραγωγής. Τώρα αναμένει να παράγει 35.000 έως 40.000 τόνους κοβαλτίου φέτος, από 41.300 τόνους πέρυσι.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Γκάρι Ναγκλ ήταν λιγότερο ζοφερός για τις προοπτικές της αγοράς. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά τη ζήτηση. Αυτό είναι ένα θέμα σχετικά με την προσφορά», είπε. «Βλέπουμε μια πορεία προς ένα έλλειμμα προσφοράς ξανά στο κοβάλτιο τις επόμενες περιόδους», είπε στους FT.
Η δυσφορία της αγοράς κοβαλτίου αντικατοπτρίζει τη δεινή κατάσταση για τα άλλα βασικά μέταλλα μπαταριών, του λιθίου και νικελίου. Και για τα τρία μέταλλα, οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης έχουν αυξήσει την παραγωγή με πολύ πιο επιθετικό ρυθμό από τον αναμενόμενο, αφήνοντας τους δυτικούς παραγωγούς να κλείσουν ορυχεία, να μειώσουν παραγωγή και να περικόψουν σχέδια επέκτασης.
Ωστόσο, το Πεκίνο υποστηρίζει τις τιμές του κοβαλτίου απορροφώντας τα πλεονάζοντα αποθέματα για να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα όταν πέφτουν πολύ χαμηλά, αγοράζοντας περίπου το 21% της παγκόσμιας προσφοράς κοβαλτίου, πρόσθεσε η έκθεση.
Latest News
Κοντά σε ρεκόρ 50 ετών η τιμή του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να πέσει, λένε οι ειδικοί
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica διαμορφώθηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο