Μια νέα μέρα, ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Από τις απλές μετοχές μέχρι το bitcoin, οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε γενικές γραμμές έχουν «φτάσει» σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτή την εξέλιξη: η αμείωτη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη, η ελπίδα ότι τα επιτόκια παγκοσμίως ενδέχεται να χαμηλώσουν και επιπλέον στο χώρο των κρυπτονομισμάτων οι εγκρίσεις ETF (διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο αμοιβαία κεφάλαια) bitcoin.

ΗΠΑ και Ευρωζώνη «οδηγούν» την παγκόσμια ανάπτυξη – Προβληματίζει η Κίνα

Το ράλι στις μετοχές τεχνολογίας τροφοδότησε τον Nasdaq 100 σε ένα νέο ρεκόρ και βοήθησε τον S&P 500 να τερματίσει πάνω από το όριο των 5.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Το… «AI ecstasy», όπως το χαρακτηρίζει το CNBC, έχει επίσης αυξήσει τις μεμονωμένες μετοχές τεχνολογίας σε ιστορικά επίπεδα, με τη χρηματιστηριακή αξία της Nvidia να φτάνει για πρώτη φορά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα των επιτοκίων δανεισμού συνεχίζει να βαραίνει το μυαλό των επενδυτών στη Wall Street.

Στην Ασία, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή απόδοση με τον χρηματιστηριακό δείκτη της χώρας να ξεπερνά τις 40.000 μονάδες τη Δευτέρα. Αυτό συμβαίνει αφού ο Nikkei ξεπέρασε τα υψηλά του 1989 τον περασμένο μήνα – με τα κέρδη να οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ισχυρά κέρδη και τις μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης.

Στον κόσμο των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, ένας συνδυασμός επενδυτών που διοχετεύουν χρήματα σε προϊόντα κρυπτογράφησης που διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακό σποτ των ΗΠΑ και οι επερχόμενες εξελίξεις γύρω από το bitcoin ανέβασε την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο πάνω από τα 69 χιλιάδες δολάρια – επίπεδο τιμής που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι τιμές του χρυσού έχουν επίσης κλέψει την προσοχή των επενδυτών, με το πολύτιμο μέταλλο να κλιμακώνεται με νέο ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων. Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και τα οικονομικά δεινά της Κίνας, με τον χρυσό παραδοσιακά να αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

Τα νούμερα ρεκόρ για τις αγορές, ωστόσο, δεν εμπόδισαν ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τρία βασικά ζητήματα.

Αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Μετά από μήνες «ψύξης», ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο πεισματάρης από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Αν και ο δείκτης CPI (δείκτης τιμής καταναλωτή) τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 3,1% , ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής πολιτικής τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή από τα υψηλά 40 ετών.

Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν επισήμανε τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο X , όπου βασίστηκε στις σκέψεις του οικονομολόγου της Moody’s Μαρκ Ζάντι σχετικά με την αύξηση των τιμών του αποπληθωριστή του πυρήνα PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες).

«Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να δείξουν άνοδο του πληθωρισμού. Αυτοί οι αριθμοί του Ιανουαρίου μοιάζουν με ένα αδιέξοδο “ζυμωμένο από προβληματικούς εποχιακούς”, όπως το θέτει ο Μαρκ Ζάντι», είπε ο Κρούγκμαν.

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που συχνά αποκαλείται «Dr. Doom», αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, λέγοντας ότι μια επανεκλογή Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ξανά τον πληθωρισμό και μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσουν στασιμοπληθωρισμό.

Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan βασίστηκε επίσης στους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού. Ο Μάρκο Κολάνοβιτς προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει ένα «δεύτερο κύμα πληθωρισμού» , με τις πιθανότητες «η αφήγηση να γυρίσει πίσω από τα Goldilocks προς κάτι σαν τη στασιμότητα της δεκαετίας του 1970», είπε σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα.

Η οικονομία Goldilocks αναφέρεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον της οποίας όμως τα δεδομένα δεν είναι ούτε πολύ θετικά, ούτε πολύ αρνητικά.

Οικονομική αστάθεια

Μία εμμονική με τα δεδομένα Fed βρίσκεται επίσης πίσω από την γενικότερη ανησυχία των επενδυτών. Ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, δήλωσε σε άρθρο του Bloomberg ότι μια Fed που «κρατείται όμηρος» από δεδομένα θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια.

«Μην με παρεξηγείτε. Οι εισροές υψηλής συχνότητας είναι σημαντικές σε οποιαδήποτε αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και των πολιτικών απαντήσεων», δήλωσε ο Ελ-Εριάν.

«Στη σημερινή οικονομία, η υπερβολική εστίαση στους αριθμούς οδηγεί την ισορροπία των κινδύνων στη διατήρηση των επιτοκίων πολύ περιοριστικά για πάρα πολύ καιρό, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πιθανότητα απώλειας παραγωγής, υψηλότερης ανεργίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας», πρόσθεσε.

Ο Ελ-Εριάν ήταν επί μακρόν επικριτικός απέναντι στη Fed, κατηγορώντας την για εσφαλμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως παροδικό πρόβλημα, καθώς και για την καθυστέρηση στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ελ-Εριάν είπε ότι εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος, τότε «η αγορά είναι σωστό να ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη».

Κινεζικά δεινά

Τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν πλήξει και τους επενδυτές. Η χώρα ταλανίζεται από σειρά οικονομικών προβλημάτων: από μια κρίση στην αγορά ακινήτων έως τις αποπληθωριστικές πιέσεις – και οι παρατηρητές της αγοράς ανησυχούν ότι αυτά τα δεινά θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος της Ariel Investments, Τσάρλι Μπομπρινσκουά, δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές δεν επικεντρώνονται στα προβλήματα της αγοράς ακινήτων της Κίνας. «Η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος», είπε , συζητώντας τις επιπτώσεις της αγοράς ακινήτων της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της Κίνας στα αποτελέσματα των κερδών της. Η Tesla και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD ανέφεραν βουτιά 19% και σχεδόν 40% από έτος σε έτος στις πωλήσεις στην Κίνα , αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο.

Με ιατορικά υψηλά ή όχι, φαίνεται ότι οι αναλυτές της αγοράς δεν μπορούν ακόμα να συνηγορήσουν αν κινούμαστε προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης