Ισχυρή παραμένει η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την αμερικανική αγορά εργασίας να προσθέτει 275.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας την Παρασκευή ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά, παράλληλα υποβαθμίστηκαν απότομα τα στοιχεία  για τον Ιανουάριο από μια αρχική ένδειξη 353.000 σε 229.000 ανθρώπους.

Τα δεδομένα άλλαξαν οριακά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να ενισχύουν πλέον ακόμα περισσότερα τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ανταπόκριση της αγοράς

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την ανακοίνωση των στοιχείων με τις αποδόσεις των ομολόγων να μειώνονται ελαφρά και τις μετοχές να ενισχύονται. Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησε ελαφρά στο 4,43%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέι Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να έχει την εμπιστοσύνη να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, καθώς αναμένει πιο συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 2%.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας στράφηκε προς θέσεις μερικής απασχόλησης.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 187.000 ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 51.000, σύμφωνα με την έρευνα των νοικοκυριών. Αυτή η καταμέτρηση χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας και έδειξε μείωση κατά 184.000 στη συνολική απασχόληση.

Παρά το κύμα απολύσεων υψηλού προφίλ στην αρχή του έτους, οι εργοδότες γενικά κρατούν τους εργαζομένους τους.

Αν και η προσφορά και η ζήτηση εργασίας επανέρχονται σε ισορροπία, εν μέσω αύξησης της μετανάστευσης και των ηλικιωμένων εργαζομένων που καθυστερούν τη συνταξιοδότηση, ορισμένοι τομείς της οικονομίας αναζητούν εναγωνίως ειδικευμένους εργαζομένους.

Υπήρχαν 1,45 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Ιανουάριο, πάνω από τον μέσο όρο 1,2 κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την πανδημία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση της Fed’s Beige Book έδειξε επίσης ότι “οι δυσκολίες παρέμειναν στην προσέλκυση εργαζομένων για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης” τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή