Στα τέλη Ιανουαρίου ένας εφιάλτης από το πρόσφατο παρελθόν έμοιαζε να ζωντανεύει στις ΗΠΑ: Η New York Community Bank αποκάλυψε μεγάλες ζημιές από δάνεια εμπορικών ακινήτων, ξυπνώντας μνήμες από την κρίση των περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο του 2023.

New York Community Bancorp: «Σωσίβιο» 1 δισ. δολαρίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Κάθε κρίση όμως, ακόμα και μια εν δυνάμει κρίση, αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία. Και αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Στήβεν Μνούτσιν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, που βρήκε ευκαιρία να ξαναμπει στο παιχνίδι. Είχε άλλωστε την τεχνογνωσία, έχοντας διασώσει μια καταρρέουσα αμερικανική τράπεζα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και όταν οι μετοχές της NYCB κατρακύλησαν κατά 38% μέσα σε μία μόλις ημέρα, ο Μνούτσιν τηλεφώνησε τάχιστα στην Jefferies, που λειτουργούσε ως σύμβουλος της κλυδωνιζόμενης τράπεζας, ενημερώνοντάς την ότι η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του θα ενδιαφερόταν να προσφέρει στην τράπεζα μια σανίδα σωτηρίας.

Έτσι και έγινε: Όπως αναφέρουν οι Financial Times, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την προσφορά αυτή η NYCB στράφηκε στον 61χρονο Μνούτσιν για να αντλήσει 1 δισ. δολάρια, σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Η διοίκηση της τράπεζας ελπίζει ότι η χρηματοδοτική ένεση που προσέφερε ο Μνούτσιν θα είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει τον δανειστή, που άλλαξε τρεις διευθύνοντες συμβούλους μέσα σε έξι εβδομάδες.

Για τον Μνούτσιν, γράφουν οι FT, πρόκειται για τη συμφωνία με το μεγαλύτερο προφίλ από τότε που αποχώρησε από την κυβέρνηση Τραμπ και για μια συμφωνία που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα κινηθεί στις ράγες της εξαιρετικά επικερδούς αλλά αμφιλεγόμενης πορείας ανάκαμψης της αμερικανικής τράπεζας IndyMac πριν από 15 χρόνια.

Η κορύφωση του δράματος

Η NYCB, ηλικίας άνω του ενός αιώνα και με έδρα το Χίκσβιλ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είχε καταστεί η 33η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό της, αφού σχεδόν διπλασίασε το μέγεθός της χάρη σε δύο γρήγορες συμφωνίες για την Flagstar Bank και αυτό που απέμεινε από τη Signature Bank, η οποία χρεοκόπησε τον περασμένο Μάρτιο.

Η εξαγορά της Signature θεωρήθηκε αρχικά ότι έγινε σε πολύ καλή τιμή, βοηθώντας τη μετοχή της NYCB να διπλασιαστεί σχεδόν μέσα σε λίγους μήνες.

Αλλά σύντομα, γράφουν οι FT, η NYCB θα αντιμετώπιζε ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση του πιστωτικού περιβάλλοντος για τα εμπορικά ακίνητα, όπου είχε μεγάλη έκθεση, και τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που απέδιδαν λιγότερο από τα επιτόκια αναφοράς. Ο δανειστής αντιμετώπιζε επίσης αυστηρότερη ρυθμιστική εποπτεία λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του μετά τις συμφωνίες Flagstar και Signature.

Το δράμα κορυφώθηκε στις 31 Ιανουαρίου, όταν η NYCB ανακοίνωσε απροσδόκητη ζημία από δάνεια συνδεδεμένα με κτίρια γραφείων και μείωσε το μέρισμά της. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι άλλος ένας περιφερειακός δανειστής των ΗΠΑ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, Στήβεν Μνούτσιν

Ο κ. Στήβεν Μνούτσιν

Οι τραπεζικές κρίσεις δεν αποτελούν άγνωστο «σπορ» για τον Μνούτσιν. Μετά από 17 χρόνια στην Goldman Sachs, απέκτησε μεγάλη περιουσία μετά την εξαγορά της IndyMac το 2009, η οποία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην ιστορία των ΗΠΑ που χρεοκόπησε. Η εξαγορά ήταν τόσο προσοδοφόρα όσο και αμφιλεγόμενη.

Η OneWest, όπως μετονομάστηκε η IndyMac, έγινε πρωτοσέλιδο για τη σκληρή προσέγγισή της στις εξώσεις και την είσπραξη χρεών, με την κατάσχεση δεκάδων χιλιάδων σπιτιών. Αλλά όταν τελικά πωλήθηκε το 2015 στη CIT, η κοινοπραξία επενδυτών του Μνούτσιν είχε υπερτριπλασιάσει τα χρήματά της, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων που καταβλήθηκαν στην πορεία.

Ενώ η πρώτη προσέγγιση του Μνούτσιν στη NYCB ήταν ανεπιτυχής, γρήγορα του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Μια εβδομάδα μετά τις 31 Ιανουαρίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Flagstar Alessandro DiNello ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος της NYCB, αντικαθιστώντας στην ουσία τον διευθύνοντα σύμβουλο Thomas Cangemi. Ο DiNello είχε ένα μήνυμα για το διοικητικό συμβούλιο: αρχίστε να ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο DiNello και ο Μνούτσιν μιλούσαν στο τηλέφωνο και η συμφωνία άρχισε να προχωράει, αργά στην αρχή. Ο Μνούτσιν απέκτησε πρόσβαση στους φακέλους δανείων της NYCB για τη δέουσα επιμέλεια, αλλά ο DiNello δεν ήταν έτοιμος να δεσμευτεί για μια συμφωνία.

Πώς επιταχύνθηκε η συμφωνία

Στη συνέχεια, η NYCB εντόπισε μια αδυναμία στους ελέγχους των δανείων της, ενημερώνοντας την αγορά την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Οι καταθέσεις, οι οποίες παρέμεναν σταθερές για εβδομάδες, άρχισαν να εξανεμίζονται. Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των καταθέσεων της τράπεζας σε «σκουπίδια».

Ο DiNello, ο οποίος μέχρι τότε είχε αντικαταστήσει επίσημα τον Cangemi στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έδωσε εντολή στην Jefferies το πρωί του Σαββάτου να αρχίσει να βολιδοσκοπεί πιθανούς επενδυτές με αρχικό στόχο την άντληση περίπου 600 έως 700 εκατ. δολαρίων. Στο τέλος, συγκέντρωσε περισσότερα.

Ήταν σαφές από την αρχή ότι η εταιρεία του Μνούτσιν, η Liberty Strategic Capital, στους υποστηρικτές της οποίας περιλαμβάνονται η SoftBank και το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, θα έκλεινε μια συμφωνία βάζοντας 450 εκατ. δολάρια. Η Reverence Capital, μια επενδυτική εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον επίσης απόφοιτο της Goldman Μίλτον Μπερλίνσκι, θα έβαζε τελικά 200 εκατ. δολάρια.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, Στήβεν Μνούτσιν

Άλλοι επενδυτές ήταν η Hudson Bay Capital Management, η οποία κατέβαλε 250 εκατ. δολάρια, και η Citadel, το hedge fund του δισεκατομμυριούχου Ken Griffin. Μέχρι την Τρίτη η Jefferies είχε δεσμεύσεις ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία πράξη του δράματος

Η NYCB ήλπιζε να ανακοινώσει τη συμφωνία πριν από το άνοιγμα της αγοράς την Τετάρτη, αλλά δεν τα κατάφερε. Σύντομα πάντως οι νέοι επενδυτές κάθονταν πάνω σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών και η ελεύθερη πτώση της μετοχής της NYCB φαινόταν να έχει σταματήσει. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η Moody’s δήλωσε ότι εξέταζε αν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Μαζί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η NYCB ανακοίνωσε ότι ο Joseph Otting, πρώην ρυθμιστής τραπεζών των ΗΠΑ που διηύθυνε την OneWest για τον Μνούτσιν, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της NYCB. Το πρωί της Πέμπτης, ο Μνούτσιν βγήκε στο CNBC για να προωθήσει τη συμφωνία.

«Ο Τζόζεφ και εγώ το έχουμε ξανακάνει αυτό με μια τράπεζα που πρέπει να ανοικοδομηθεί», είπε. «Έχουμε άφθονο χρόνο τα επόμενα δύο χρόνια για να ξαναχτίσουμε πραγματικά αυτό το franchise».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή