Η Κίνα σκοπεύει να προχωρήσει στην επέκταση ενός προγράμματος που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των τοπικών κυβερνήσεων ώστε να μειώσουν τους κινδύνους χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το τοπικό κινεζικό μέσο Caixin.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε την ένταξη 19 ακόμη περιοχών στο πρόγραμμα, το οποίο τους επιτρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για στήριξη σε περιοχές εντός της δικαιοδοσίας τους, οι οποίες έχουν υψηλά «βαρίδια» χρέους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Εάν οι αιτήσεις εγκριθούν, οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν τη στήριξη πολιτικών οι οποίες προηγουμένως περιελάμβαναν μόλις 12 περιοχές με υψηλό χρέος. Οι 12 αυτές περιοχές θα λάβουν περαιτέρω στήριξη.

Κίνα: «Χτίζει» ταμείο που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις για μικροεπεξεργαστές

Η νέα αυτή οδηγία ήρθε αφότου το Συμβούλιο δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη μείωση των τοπικών κινδύνων χρέους, στην τακτική συνάντηση της 23ης Φεβρουαρίου.

Το τοπικό χρέος στο «μικροσκόπιο» της έκθεσης Λι Τσιανγκ

Υπενθυμίζεται πως το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης, περιορίζοντας παράλληλα τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βρίσκονται στο όραμα του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, σύμφωνα με την έκθεση εργασίας του προς το κινεζικό κοινοβούλιο.

Όταν η φούσκα των ακινήτων έσκασε το 2021, τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ανάπτυξη γης έπεσαν κατακόρυφα, καθιστώντας τα επίπεδα χρέους σε πολλές πόλεις μη βιώσιμα. Ορισμένες από τις πολιτικές αντιδράσεις των υπερχρεωμένων πόλεων αναδεικνύουν τη δυσκολία αλλαγής αναπτυξιακών ταχυτήτων. Η περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των προστίμων στις μικρές επιχειρήσεις για την ενίσχυση των εσόδων έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της τόνωσης της κατανάλωσης.

Αλλά η προώθηση της αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών όταν τα έσοδα μειώνονται απαιτεί την αφαίρεση κεφαλαίων από άλλα τμήματα των δημοτικών οικονομιών, μεταξύ των πλουσιότερων είναι οι κρατικές επιχειρήσεις και οι εργολάβοι τους.

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας ήταν 23,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκριτικά, οι τοπικές κυβερνήσεις και τα χρηματοδοτικά τους οχήματα χρωστούσαν περίπου το 80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή