Η Κίνα σκοπεύει να προχωρήσει στην επέκταση ενός προγράμματος που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των τοπικών κυβερνήσεων ώστε να μειώσουν τους κινδύνους χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το τοπικό κινεζικό μέσο Caixin.
Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε την ένταξη 19 ακόμη περιοχών στο πρόγραμμα, το οποίο τους επιτρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για στήριξη σε περιοχές εντός της δικαιοδοσίας τους, οι οποίες έχουν υψηλά «βαρίδια» χρέους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Εάν οι αιτήσεις εγκριθούν, οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν τη στήριξη πολιτικών οι οποίες προηγουμένως περιελάμβαναν μόλις 12 περιοχές με υψηλό χρέος. Οι 12 αυτές περιοχές θα λάβουν περαιτέρω στήριξη.
Κίνα: «Χτίζει» ταμείο που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις για μικροεπεξεργαστές
Η νέα αυτή οδηγία ήρθε αφότου το Συμβούλιο δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη μείωση των τοπικών κινδύνων χρέους, στην τακτική συνάντηση της 23ης Φεβρουαρίου.
Το τοπικό χρέος στο «μικροσκόπιο» της έκθεσης Λι Τσιανγκ
Υπενθυμίζεται πως το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης, περιορίζοντας παράλληλα τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βρίσκονται στο όραμα του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, σύμφωνα με την έκθεση εργασίας του προς το κινεζικό κοινοβούλιο.
Όταν η φούσκα των ακινήτων έσκασε το 2021, τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ανάπτυξη γης έπεσαν κατακόρυφα, καθιστώντας τα επίπεδα χρέους σε πολλές πόλεις μη βιώσιμα. Ορισμένες από τις πολιτικές αντιδράσεις των υπερχρεωμένων πόλεων αναδεικνύουν τη δυσκολία αλλαγής αναπτυξιακών ταχυτήτων. Η περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των προστίμων στις μικρές επιχειρήσεις για την ενίσχυση των εσόδων έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της τόνωσης της κατανάλωσης.
Αλλά η προώθηση της αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών όταν τα έσοδα μειώνονται απαιτεί την αφαίρεση κεφαλαίων από άλλα τμήματα των δημοτικών οικονομιών, μεταξύ των πλουσιότερων είναι οι κρατικές επιχειρήσεις και οι εργολάβοι τους.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας ήταν 23,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκριτικά, οι τοπικές κυβερνήσεις και τα χρηματοδοτικά τους οχήματα χρωστούσαν περίπου το 80%.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα