Στήριξη ύψους 3 δισ. δολαρίων θα προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αίγυπτο  ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τώρα που το βορειοαφρικανικό κράτος έχει εξασφαλίσει το διευρυμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μααΐτ.

Η Αίγυπτος αναμένει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σύντομα το δικό της πακέτο στήριξης, είπε ο ,Μααΐτ περιγράφοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη βοήθεια που θα μπορούσε να εισρεύσει μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια 600 μονάδων βάσης.

Διώρυγα του Σουέζ: Έως και 50% μειώθηκαν τα έσοδα για την Αίγυπτο λόγω της κρίσης στην Ερυθρά

Η διακύμανση του νομίσματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας της λίρας κατά 38% έναντι του δολαρίου, αποτέλεσε βασικό καταλύτη για την απόφαση του ΔΝΤ να συμφωνήσει να ενισχύσει το πρόγραμμα δανεισμού ύψους 3 δισ. δολαρίων που είχε εγκρίνει το 2022, σε 8 δισ. δολάρια.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την ανάπτυξη ενός κορυφαίου τμήματος των ακτών της Μεσογείου που θα αποφέρει επενδύσεις 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην υπερχρεωμένη χώρα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι υποστήριξε ότι με τα κεφάλαια της νέας χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ΔΝΤ, η μετάβαση σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι δυνατή.

Ο Μααΐτ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αφού το διοικητικό του συμβούλιο εγκρίνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Το χρηματιστήριο της χώρας έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης αναφοράς  EGX30 έκλεισε ενισχυμένος κατά 5,2% στις 32.920 μονάδες, με τις περισσότερες μετοχές να καταγράφουν κέρδη συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας τράπεζας Commercial International Bank, η οποία αυξήθηκε κατά 6,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή