Η ευρωπαϊκή αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPOs) άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φέτος, καθώς τα νέα υψηλά για τις μετοχές και η προοπτική μείωσης επιτοκίων δημιουργούν ελπίδες για ανάκαμψη στην οικονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times από το London Stock Exchange Group, οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει 3,2 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές IPO από τον Ιανουάριο, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια επίδοση που βάζει την αγορά σε τροχιά για το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2021. Μάλιστα, οι μετοχές σε δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δημόσιες εγγραφές φέτος – την γερμανική αμυντική εταιρεία Renk και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – έχουν σημειώσει άνοδο μετά την εισαγωγή τους τον περασμένο μήνα.

Bloomberg για Ελ. Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, λέει το Bloomberg

Η αγορά έλαβε νέα ώθηση την περασμένη εβδομάδα, αφού δύο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παρουσίασαν σχέδια IPO σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η γερμανική Douglas, που ανήκει στην CVC, στοχεύει να συγκεντρώσει 1,1 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με στόχο μια αποτίμηση της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Galderma, ο οποίος ελέγχεται από τον σουηδικό όμιλο EQT, αποκάλυψε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,3 δισ. δολάρια σε μια δημόσια εγγραφή στο ελβετικό χρηματιστήριο. «Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μιας ανάκαμψης στον κύκλο IPO», σχολίασε στους FT, ο Suneel Hargunani, της Citigroup.

Οι επιδόσεις των αγορών

Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί, καθώς πολλοί σημαντικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού Dax και του γαλλικού CAC 40, βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ φέτος. Ο ευρύς δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 5% φέτος και έχει ανέβει σχεδόν κατά 20% από τις αρχές του 2023.

Με εξαίρεση το 2021, όταν η αγορά εισαγωγών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επηρεάστηκε από τα μειωμένα επιτόκια, οι ευρωπαϊκές IPO έχουν αυξηθεί περισσότερο αυτό το τρίμηνο από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Αλλά οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι οι IPO θα πρέπει να τύχουν καλής υποδοχής εάν η αγορά πρόκειται να λάβει περαιτέρω δυναμική. «Η επιτυχία κάθε IPO θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού συναισθήματος, αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε ο Stephane Gruffat, της Deutsche Bank.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες υψηλού προφίλ που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν IPO εάν το ευρύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει θετικό, μια εξέλιξη που οι αναλυτές είπαν ότι είναι πιο πιθανό εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα υπέδειξε ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας που είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια, αφού μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος.

«Η αστάθεια είναι χαμηλή, οι αγορές ήταν αρκετά ανοδικές, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι είναι περισσότερο υπό έλεγχο και οι επενδυτές εκτιμούν πλέον μειώσεις επιτοκίων για τον Ιούνιο, αν και παραμένει η επιφυλακτικότητα», δήλωσε ο Lyle Schwartz, της Evercore

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές