Δυναμικά και με υψηλότατους μακροπρόθεσμους στόχους επενδύει στον κλάδο της φιλοξενίας η Prodea Investments, ενώ την ίδια στιγμή η διοικητική ομάδα προετοιμάζεται συστηματικά προκειμένου το χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στην εγχώρια αγορά να εμπλουτιστεί με μια νέα κατηγορία high end επαγγελματικών ακινήτων, όπως είναι τα data centers (κέντρα δεδομένων).

Prodea: Στο 80% το ποσοστό της στην Mediterranean Hospitality Venture

«Τα data centers, ένας δύσκολος, ακριβός και πολύπλοκος τομέας, έχουν τα χαρακτηριστικά του trend στην ελληνική αγορά» επεσήμανε ο κος Άρις Καρυτινός, CEO της Prodea, στο χθεσινό Breakfast Roundtable που συνδιοργάνωσε η Enterprise Greece με την Deloitte στο περιθώριο της 33ης MIPIM, της μεγαλύτερης έκθεσης ακινήτων στον κόσμο, η οποία γίνεται αυτές τις μέρες στις Κάννες.  Στο Breakfast Roundtable συμμετείχαν ως ομιλητές 19 κορυφαία στελέχη από το ελληνικό οικοσύστημα του real estate.

«Μας ενδιαφέρει πολύ ο τομέας των data centers» δήλωσε στον ΟΤ ο κος Καρυτινός, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία διερευνά τα πιθανά locations έχοντας ήδη ζήτηση από ξένους operators.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι λόγω του μεγέθους της επένδυσης (σ.σ. κάθε MW αντιστοιχεί σε 10 εκατ. ευρώ, π.χ. ένα data center δυναμικότητας 20 MW αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ) λίγοι θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,8% έως και το 2028. Εκτός από τη γεωγραφική θέση της χώρας, σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και η διαθεσιμότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς τα κέντρα δεδομένων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Πιο δυνατά στον τομέα της φιλοξενίας

Χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή στόχευση της ΑΕΕΑΠ στους τομείς των «πράσινων» γραφείων, όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη, αλλά και των σύγχρονων logistics, ο κος Καρυτινός ανέφερε ότι ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της Prodea είναι πλέον και ο τομέας της φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τουρισμό πολυτελείας μέσα και από την αύξηση της συμμετοχής της στην Mediteranean Hospitality Venture (MHV).

Το νέο ξενοδοχειακό project της εταιρείας βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα διατηρητέο πενταώροφο κτίριο του 1930 που αρχικά κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα γραφεία της Ελληνικής Εριουργίας.

Το ακίνητο επί της πλατείας Μητροπόλεως 3, συνολικής επιφάνειας 3.150 τ.μ., το οποίο φιλοξενούσε στο ισόγειο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, έλαβε χρήση ξενοδοχείου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το operating του νέου ξενοδοχείου με «πλάτη» στη γειτονιά της Πλάκας θα αναλάβει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Domes του Δρ. Γιώργου Σπανού.

Την ίδια στιγμή «τρέχει» η επένδυση για την επέκταση του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites, μιας πολυτελούς μονάδας πέντε αστέρων στη Μήλο, κοντά στην παραλία Σαρακήνικο. Η επένδυση αυτή γίνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Invel. Συγκεκριμένα, στις υφιστάμενες 30 σουίτες (κάθε μία εκ των οποίων διαθέτει ιδιωτική πισίνα) αναμένεται να προστεθούν άλλες 100 σε διάφορα χρονικά στάδια. Τη λειτουργία του ξενοδοχείου θα αναλάβει η εταιρεία Domes Resorts.

Στόχος της εταιρείας είναι η ακίνητη περιουσία του τομέα φιλοξενίας να καταλαμβάνει μέσα στα επόμενα χρόνια περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου της από περίπου 20% σήμερα (660 εκατ. ευρώ, περίπου 1.800 δωμάτια).

Τι συμβαίνει στο Ελληνικό

Από την άλλη η ΑΕΕΑΠ φαίνεται ότι βάζει φρένο στη συμφωνία με τη Lamda Development και τον εκπαιδευτικού ομίλου Costeas-Geitonas School (CGS), που προέβλεπε τη δημιουργία ενός σχολικού συγκροτήματος στο Ελληνικό. Και ο λόγος είναι η αδυναμία να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά η επένδυση, μιας και το κόστος κατασκευής σε σύγκριση με μια διετία πριν, όταν είχε κλειστεί το εν λόγω deal, ήταν χαμηλότερο έως και 70%. Εξάλλου η δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου σήμερα έχει αποδόσεις πολύ χαμηλότερες από το 7% που απαιτείται για να εμπλακεί μία ΑΕΕΑΠ σε μια επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μερών το καλοκαίρι του 2022, που προέβλεπε την οριστικοποίηση των επιμέρους όρων, δεν είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η επένδυση να είναι στον «αέρα». Με βάση το αρχικό φιλόδοξο σχέδιο προβλεπόταν η ανάπτυξη υπερσύγχρονων σχολικών εγκαταστάσεων 32.000 τ.μ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2026, χρονοδιάγραμμα που πλέον έχει ανατραπεί.

Η αποχώρηση της Prodea από τη συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, δεν σημαίνει ότι η κατασκευή του σχολείου θα σταματήσει, καθώς ο εκπαιδευτικός όμιλος CGS, παραμένοντας στο σχήμα με τη Lamda Development, αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή το campus του ομίλου Costeas-Geitonas School καταλαμβάνει 67.000 τ.μ. με το εμβαδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων στα 14.200 τ.μ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πύργος Πειραιάς: Λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum – Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»