Ρεκόρ ανόδου κατέγραψε ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων το 2023, με εγχώριους επενδυτές να πρωταγωνιστούν και τον όγκο των επενδύσεων να αγγίζει τα 2,02 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 22 % από το 2022, παρά το αρνητικό κλίμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τις οποίες είδαμε να επηρεάζονται από τον ακριβό δανεισμό, τον υψηλό πληθωρισμό και τους δύο πολέμους να εκτυλίσσονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Proprius, τα γραφεία και ο τομέας της φιλοξενίας, προσέλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια, 38,6% του συνόλου ή 780 εκατ. ευρώ και 24,7% ή 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στα βιομηχανικά ακίνητα/logistics καταγράφηκαν συναλλαγές της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 425 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στα ακίνητα του retail.

Ο κλάδος της φιλοξενίας κατέγραψε πτώση 28% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας κυρίως την απουσία ευκαιριών στη ζητούμενη τιμή, επισημαίνεται από την Proprius.

«Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων ήταν γενικά μεγαλύτερου μεγέθους κατά μέσο όρο, το 2023, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία», αναφέρει η κα Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την Cushman & Wakefield.

«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με τη σταθερή και συνεχή τουριστική ανάπτυξη, δημιούργησαν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τους εγχώριους επενδυτές, που κυριάρχησαν στην αγορά το 2023, με κάποια διεθνή family offices και ιδιώτες επενδυτές, να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Η πλειονότητα της δραστηριότητας το 2023 προήλθε από επενδύσεις σε ακίνητα με σκοπό την χρήση ή συναλλαγές ειδικού σκοπού, σε σύγκριση με το 2022, κατά το οποίο οι ΑΕΑΑΠ πρωτοστατούσαν», σημειώνει η ίδια.

Για εφέτος, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, ενώ αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα κυμανθούν σε παρόμοιο επίπεδο με πέρυσι.

Τα μεγαλύτερα deals

Μεταξύ των μεγαλύτερων συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν το 2023 περιλαμβάνονται οι εξής:

Project Skyline

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand – Premia Properties για το project Skyline, μια συμφωνία ύψους 438 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο όμιλος Alpha Bank, που έχει τον έλεγχο του 35% της νέας εταιρείας για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του χαρτοφυλακίου, μεταξύ των οποίων το συγκρότημα της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας και το συγκρότημα της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ., είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά είτε θα πωληθούν.

Project Tethys

Η Intrum Hellas, υπό το ρόλο του συντονιστή της συναλλαγής, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023 την ολοκλήρωση πώλησης χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχειακών μονάδων νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ (Project Tethys) στην κοινοπραξία SMERemedium Cap/ Latonia Enterprises Company Limited– Athanasios Laskaridis family office / WHG Europe Limited– Brown Hotels χαρτοφυλακίου.

Το Tethys αποτέλεσε το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που πουλήθηκε στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, με κύριο στόχο την επιστροφή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε χρηματοπιστωτική και επιχειρησιακή ευρωστία.

Τα deals της Εθνικής Τράπεζας

Εντός του 2023 Εθνική Τράπεζα και Prodea προχώρησαν σε συμφωνία αξίας 237 εκατ. ευρώ προκειμένου η πρώτη να ξαναγοράσει από τη δεύτερη 43 ακίνητα τα οποία είχε πουλήσει στην ΑΕΕΑΠ πριν από μία δεκαετία και έκτοτε μίσθωνε.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου 2023 έγινε η πρώτη από τις πωλήσεις, η οποία αφορά στο Κέντρο Πληροφορικής του ομίλου στον Γέρακα αξίας 83,25 εκατ. ευρώ, ενώ λίγες μέρες πριν τελειώσει η περσινή χρονιά η Prodea προχώρησε στη μεταβίβαση 22 ακινήτων έναντι συνολικού τιμήματος 110,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 έναντι συνολικού τιμήματος 43,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η τράπεζα αγόρασε από τον όμιλο Παπαλέκα το ιστορικό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους 10, με τίμημα στα 67 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι επενδύσεις από την Εθνική Τράπεζα έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά του Smart Park

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του Smart Park ανακοίνωσαν η Trade Estates και η REDS. Η συμφωνημένη αξία του Smart Park για την συναλλαγή ανήλθε στα 110 εκατ. (on a debt free-cash free basis), ενώ η αξία απόκτησης των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. ανήλθε σε 95,8 εκατ. ευρώ.

Το Smart Park βρίσκεται στη θέση Γυαλού, στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες στις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.

Ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι

Στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων στο Πόρτο Χέλι έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατ. προχώρησε ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Paul Richard Coulson μέσω εταιρειών συμφερόντων του. Συγκεκριμένα απέκτησε τα 4στερα ξενοδοχεία AKS Porto Heli 214 δωματίων και AKS Hinitsa Bay, δυναμικότητας 220 δωματίων.

Οι κινήσεις της Eurobank

Ένα σημαντικό επενδυτικό ακίνητο, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, με μισθωτή την PwC πέρασε στην ιδιοκτησία της Eurobank, έναντι τιμήματος 74,4 εκατ. ευρώ. Πωλήτρια ήταν η Dimand Real Estate.

Το συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δύο «δίδυμα» κτίρια, βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον μισθωτή του το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα