Με εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, το Χρηματιστήριο όχι μόνο κατάφερε να απορροφήσει τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι JPMorgan και Moody's, αλλά και να βρει αγοραστές σε υψηλότερες τιμές. Ο Τραπεζικός Δείκτης οδηγεί και πάλι την κούρσα.

Η ΕΤΕ κατέγραψε και νέα πολυετή υψηλά, υπεραποδίδοντας αισθητά έναντι τόσο των υπολοίπων του κλάδου, όσο και των περισσοτέρων σε όλο το ταμπλό.

Η ώθηση έρχεται συνδυαστικά από την κεκτημένη ταχύτητα τόσων μηνών, από την προσμονή για την αποεπένδυση του ΤΧΣ σχετικά με το υπόλοιπο 18% που έμεινε μετά την πρώτη και πολύ επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ, αλλά και από την εκ νέου επιβεβαίωση επενδυτικού ενδιαφέροντος με την υπερκάλυψη (πάνω από 3 φορές) του νέου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ (!).

Και μάλιστα, το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν προαπαιτούμενο για την εξαγορά του προηγούμενου αντίστοιχου, μειωμένης εξασφάλισης (Tier2) ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα έληγε κανονικά το 2029.

Και πέραν του ψυχολογικού αντίκτυπου, αυτή η “ανταλλαγή” σημαίνει πολλά στο κόστος δανεισμού, αναλογιζόμενοι ότι το υπό εξαγορά ομόλογο είχε κουπόνι 8,5% ετήσιο, ενώ το νέο 5,875% (με ανώτατο εύρος 6,2%).

Κατά τα λοιπά, η ΠΕΙΡ επανήλθε σε τροχιά γύρω από τα 4 ευρώ, ένας άξονας περιστροφής λόγω του πρόσφατου placement, με προφανή τον συμβολικό χαρακτήρα του επιπέδου.

Κι αν εξαιρέσουμε μερικούς ακόμα τίτλους, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το υπόλοιπο ταμπλό κινήθηκε ήπια, κυρίως με αμυντικές κινήσεις που έδωσαν μια θετική χροιά.

Στην αγορά ομολόγων, συνεχίζεται η εξαιρετική εικόνα του ελληνικού. Ειδικότερα οι βασικές εκδόσεις έως και το 2042 παρουσιάζουν καλές ευκαιρίες καθώς ακόμα αποτιμώνται σε ελκυστικές τιμές, με προεξόφληση στο 4-4,5% των επιτοκίων deposit και refinancing της ΕΚΤ. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η ΕΚΤ κάνει προβλέψεις για 2,4-2,5% μέχρι το τέλος του 2025, κάτι που αυτομάτως δίνει μεσοσταθμικά αποτίμηση πάνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα. Με άλλα λόγια, αν κάποιος αγοράζει εδώ ελληνικό ομόλογο, στη διετία θα έχει στα χέρια του τα 2 κουπόνια που ούτως ή άλλως διακιούται (+- δεδουλευμένους τόκους), αλλά και σχεδόν 4 κουπόνια ακόμα ..δώρο.

Εξάλλου, το spread των 90 μ.β (σε υπερπολυετή χαμηλά) εξασφαλίζει και τον “μειωμένο” κίνδυνο που τιμολογεί η αγορά στο κρατικό μας χρέος, κάτι που υπονοείται εξάλλου και στις πρόσφατες αποφάσεις των Οίκων Αξιολόγησης (πλην Moody’s) που μας έδωσαν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.