Σημαντικά έχει ρίξει τους ανοδικούς του ρυθμούς το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, όπως και τους συναλλακτικούς, αν και καταφέρνει να κρατηθεί στα επίπεδα των 1.420 μονάδων, παρά τις πιέσεις που παρατηρούνται ειδικά στην Εθνική.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,51% στις 1.424,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια.  Άνοδο 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.436,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,07% στις 1.228,10 μονάδες.

Ο φόβος των 1.430 μονάδων

Ακριβώς ένα μήνα, από τις 21 Φεβρουαρίου, παλεύει ο γενικός δείκτης να περάσει πάνω από τις 1.430 μονάδες, αλλά όταν «βγαίνει» σε αυτά τα επίπεδα δείχνει σοβαρά σημάδια ανησυχίας πισωγυρίζοντας. Και η σημερινή συνεδρίαση δεν αποτελεί, όπως όλα δείχνουν εξαίρεση, καθώς για ακόμη μία φορά, μόλις βρέθηκε στις 1.433 μονάδες, βγήκαν πωλητές σε επιλεγμένους τίτλους και έκοψαν τη… φόρα.

Στο σημερινό πισωγύρισμα πάντως η αγορά έχει ως βαρίδι τη μετοχή της Εθνικής, η οποία έχοντας υπεραποδώσει αισθητά έναντι των υπολοίπων του κλάδου, κάνει τη δική της διόρθωση. Άλλωστε, έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για την αποεπένδυση του ΤΧΣ σχετικά με το υπόλοιπο 18% που έμεινε μετά την πρώτη και πολύ επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ και ο τίτλος σε αυτά τα επίπεδα έχει αυξημένο βαθμό ευαισθησίας.

Στη μεγάλη εικόνα όμως ο τραπεζικός δείκτης αποτυπώνει με τα πολυετή υψηλά τις προοπτικές συνέχισης της υψηλής κλαδικής κερδοφορίας. Η αύξηση της “φθηνής” καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών, σε αναγκαίο συνδυασμό με την αξιοποίηση συνετών επιπέδων μόχλευσης κατά τη διαδικασία της πιστωτικής επέκτασης, μπορεί να ενδυναμώσει την επενδυτική και καταναλωτική δραστηριότητα στη χώρα μας και να κλείσει μέρος από το δημιουργηθέν στην κρίση gap της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, την αγορά οδηγούν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Autohellas και Ελλάκτωρ, οι οποίες κερδίζουν πάνω από 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Coca Cola, Quest, ΟΠΑΠ, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τιτάν και Eurobank, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -0,99% και την Εθνική στο -1,07%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες