Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιήσει τους τόκους των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.  Όπως αναφέρει το Reuters , ορισμένες δυτικές τράπεζες ασκούν πιέσεις κατά των συγκεκριμένων προτάσεων της ΕΕ και επισημαίνουν  ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να προχωρήσουν τις εργασίες για ένα σχέδιο που προβλέπει τη χρήση έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τον αγώνα του Κιέβου κατά της Ρωσίας.

Ρωσία: Οι δυσκολίες στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εντός λίγων μηνών και πως η Μόσχα θα εξακολουθήσει να κατέχει τα υποκείμενα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως, ορισμένες τράπεζες φοβούνται ότι μπορεί αργότερα να θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Ρωσία, εάν εμπλακούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων προς την Ουκρανία και ότι το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να επεκταθεί σε περιουσιακά στοιχεία και σε άλλους λογαριασμούς που διατηρούν για άτομα και εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Αν και μια  επέκταση ,αυτού του είδους, δεν έχει τεθεί ακόμη από την ΕΕ, οι τραπεζικές πηγές -τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters- ανησυχούν επίσης ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε ευρύτερη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.

Οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Βρετανίας και της ευρωζώνης, επισημαίνοντας τις πιθανές δικαστικές διενέξεις όταν τελικά χαλαρώσουν ή αρθούν οι  αντιρωσικές κυρώσεις.

Η Ρωσία λέει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσπάσουν το κεφάλαιο ή τα συμφέροντά της είναι «ληστεία» που θα οδηγήσει σε δικαστικές ενέργειες δεκαετιών εναντίον όλων των εμπλεκομένων. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ή το εισόδημά της.

Το σχέδιο της ΕΕ

Η Euroclear κατέχει το ισοδύναμο των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τίτλους και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Οι δυτικές τράπεζες κατέχουν επίσης δισεκατομμύρια ευρώ, λίρες και δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε εταιρείες και άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει την καταβολή τέλους στην Euroclear, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα (του Reuters) για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, περίπου το 90% των κατασχεθέντων μετρητών θα διοχετευόταν μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης προκειμένου να αγοραστούν όπλα για την Ουκρανία. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση.

Ο νόμος κυρώσεων της ΕΕ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ συνήθως προβλέπει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε καθορισμένα μέρη, αλλά όχι δήμευση. Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να δημευθούν σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, αλλά μόνο εάν κριθεί ότι αποτελούν προϊόντα εγκλήματος.

Μια απόφαση που θα επιτρέψει τη δήμευση και την αναδιανομή των τόκων , που κερδίζονται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, θα θέσει τις τράπεζες σε κίνδυνο αμφισβήτησης από τους ιδιοκτήτες, ανέφεραν οι πηγές. Ακόμα, μια πηγή προειδοποίησε για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει αυτή η πρόταση.

Η απάντηση της Μόσχας

«Εάν αυτές οι προτάσεις προχωρήσουν, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Paul Feldberg, συνεργάτης και επικεφαλής της White Collar Defense, Investigations & Compliance του Brown Rudnick στο Λονδίνο.

«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, νομίζω ότι έχουν δίκιο να ανησυχούν [αυτές οι εξελίξεις] γιατί έχουμε ήδη δει τεράστια ποσά αστικών διαφορών σε σχέση με τις κυρώσεις», δήλωσε ο Feldberg, ο οποίος επί του παρόντος δεν εμπλέκεται άμεσα σε κανένα λόμπι.

Η Μόσχα λέει ότι οποιαδήποτε δήμευση θα ήταν πλήγμα στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη στα δυτικά ομόλογα και τα νομίσματα και θα τορπιλίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.

«Αν πραγματοποιούνταν τέτοιες αποφάσεις, αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για όσους τις έλαβαν και τις εφάρμοσαν». Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina ήταν σαφής καθώς έσπευσε να δηλώσει ότι «Όσον αφορά τη δράση της ΕΕ για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις και θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής