Ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz που μετέφερε έναν Ρώσο, μία Λευκορωσίδα και μία Αμερικανική με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Σάββατο από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Η αρχική προγραμματισμένη εκτόξευση ματαιώθηκε δευτερόλεπτα πριν από την απογείωση, δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη, λόγω προβλήματος που εμφανίστηκε απρόσμενα σε πηγή χημικής ενέργειας.

Διάστημα: Τι είναι το ρωσικό αντι-δορυφορικό όπλο που τρομάζει τη Δύση

«Εκτόξευση!» ανακοίνωσε την ημέρα εκείνη το κέντρο ελέγχου της αποστολής, καθώς ο πύραυλος φαίνονταν στο σημείο εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, με τα βασικά του υποστηρίγματα να απομακρύνονται.

Στη συνέχεια ακούστηκαν σε ζωντανή μετάδοση οι λέξεις «αυτόματη ακύρωση της εκτόξευσης».

Οι παρουσιαστές της Ρωσικής Διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos που έκαναν την ζωντανή μετάδοση είπαν: «Δυστυχώς φίλοι, δόθηκε εντολή για την ακύρωση της εκτόξευσης». Δεν αναφέρθηκε άμεσα ο λόγος που ακυρώθηκε η εκτόξευση.

Το Soyuz, που θα μεταφέρει τον Ρώσο Oleg Novitsky, τη Λευκορωσίδα Marina Vasilevskaya και την Αμερικανίδα Tracy Dyson, πρόκειται να προσδεθεί στον ISS στις 15:10 GMT τη Δευτέρα.

Συνεχίζεται η συνεργασία

Το διάστημα είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες τομείς όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συνεχίζουν να συνεργάζονται παρά τη δεινή κατάσταση των σχέσεών τους ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Novitsky και η Vasilevskaya θα επιστρέψουν στη Γη στις 6 Απριλίου με τον Loral O’Hara, έναν Αμερικανό αστροναύτη που βρίσκεται επί του παρόντος στον τροχιακό σταθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα