Συνάντηση στη Βαρσοβία πραγματοποιούν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με σκοπό την εκτόνωση της διαμάχης για τις εισαγωγές σιτηρών που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών. Ωστόσο κορυφαίος Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Πολωνία: «Χειρονομία καλής θέλησης» από τους αγρότες, που συνεχίζουν τους αποκλεισμούς στα σύνορα με Ουκρανία

Οι αγρότες στην Πολωνία και αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτύρονται απαιτώντας την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν καταργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Λένε ότι οι αγρότες της Ουκρανίας κατακλύζουν την Ευρώπη με φθηνά γεωργικά προϊόντα που δεν επιτρέπουν στους Ευρωπαίους αγρότες να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

«Είναι δύσκολο να περιμένουμε κάποια σημαντική πρόοδο μετά από αυτές τις συνομιλίες, κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, για παράδειγμα για αγροτικά θέματα» δήλωσε ο Γιαν Γκράμπιετς, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Βρισκόμαστε ακόμη σε διάλογο και οι δύο πλευρές -τουλάχιστον για σήμερα- δεν είναι πλήρως ικανοποιημένες».

Τι ζητά η Πολωνία

Η Πολωνία επιδιώκει μια συμφωνία αδειοδότησης για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Ουκρανία, παρόμοια με αυτή που συμφώνησαν με το Κίεβο η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Την Τετάρτη, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Τσέσλαβ Σιέκιερσκι δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με ένα σύστημα αδειοδότησης των εξαγωγών, αλλά ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά το φάσμα των προϊόντων που θα καλυφθούν.

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μικόλα Σόλσκι δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Πολωνία ήταν «περίπλοκες αλλά ειλικρινείς».

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε ήδη συζητήσει λύσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. Ταυτόχρονα, το θέμα είναι δύσκολο για όλα τα μέρη και απαιτεί πρόσθετο χρόνο», ανέφερε σε δήλωσή του.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Ο Γκράμπιετς δήλωσε ότι σχεδόν ολόκληρη η ουκρανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες, οι οποίες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιέζνα στο δημόσιο ραδιόφωνο, θα καλύψουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ των βιομηχανιών όπλων των χωρών, πολιτιστικά θέματα και την ενέργεια.

«Θα συζητήσουμε τα όπλα για την Ουκρανία, την κατάσταση στα σύνορα των χωρών μας, την ανάπτυξη του εμπορίου και τις υποδομές. Βασιστείτε σε έναν ρεαλιστικό και εποικοδομητικό διάλογο και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων», έγραψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στο X ενόψει των συνομιλιών.

Η αναθεωρημένη συμφωνία

Οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε αναθεωρημένη συμφωνία την Τετάρτη για την παράταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς -με περιορισμούς- αφού ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, διαμαρτυρήθηκαν ότι η αρχική συμφωνία κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει τις γεωργικές αγορές του μπλοκ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία – η οποία θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2025 – ήταν παρόμοια με την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά άλλαξε την περίοδο αναφοράς που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί πότε θα εφαρμόζονται δασμοί σε ορισμένα προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή