«Κεραυνοί»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας – ο γνωστός «τροβαδούρος των καταναλωτών» – ετοιμάζεται ως άλλος… Δίας να ρίξει τους «κεραυνούς» του! Επί των «κεφαλών» των παρανομούντων επιχειρηματιών! «Παραπλάνησες τους καταναλωτές στις εκπτώσεις πάρε ένα πρόστιμο». «Αποφεύγεις να ενημερώσεις τους δανειολήπτες ως servicer πάρε και συ ένα πρόστιμο»! Και ούτω καθεξής. Την άλλη εβδομάδα όλα αυτά.

«Στα μανταλάκια»

Κι ο κ. Σκρέκας εκτός από τα πρόστιμα που πρόκειται να ρίξει – σας έχω ενημερώσει σχετικώς – θα τους κρεμάσει και…«στα μανταλάκια»! Αν όμως νομίζετε πως θα περιοριστεί μόνο στην επιβολή των προστίμων πλανάσθαι πλάνην οικτρά. Τι «τροβαδούρος των καταναλωτών» θα ήταν;

Καλάθια

Έτσι ένα μήνα πριν από το Πάσχα – ενημερώνει εγκαίρως τους καταναλωτές για να κάνουν τα κουμάντα τους και ιδιαίτερα τους… νονούς, οι οποίοι περνάνε δύσκολες μέρες την πασχαλινή περίοδο, είναι αλήθεια! – ανακοίνωσε χθες ότι θα επαναληφθεί και φέτος το «πασχαλινό καλάθι», το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα χρειώδη των ημερών.

Τυχερός ο… νονός!

Κι εκτός αυτού θα εξετάσει – ο ίδιος προσωπικά! – αν υπάρχει δυνατότητα από την αγορά για να σχεδιάσει και το «καλάθι του νονού»! Ο άνθρωπος το έχει απογειώσει το θέμα. Και δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν ή είναι πολύ χαρούμενος για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στην αγορά ή πολύ απελπισμένος από τις δημοσκοπήσεις για το θέμα της ακρίβειας! Ότι κι αν είναι πάντως ο άνθρωπος κεντάει….

——————–

Στενοχώριες

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης αν μη τι άλλο δυσαρεστήθηκε σφόδρα με την ανακοίνωση της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως προς την αγοραστική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως έγραψα χθες η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση – την τελευταία και … τιμητική κατέχει η γειτονική μας Βουλγαρία – απέχοντας 33% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κανένας Συριζαίος θα είναι εκεί στην Eurostat δεν εξηγείται διαφορετικά….

——————–

Ο Φρανσουά Ολάντ

Να σας μεταφέρω σε έναν άλλον τομέα. Και συγκεκριμένα σε αυτόν των μικρομεσαίων αλλά όχι στο γνώριμο ίσως μοτίβο της μεμψοιμιρίας.

Όχι βέβαια, ότι δεν αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα όπως η αύξηση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής ή οι κλειστές κάνουλες των τραπεζών και των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Ωστόσο, οι φορείς εκπροσώπησης τους έχουν βρει άλλους τρόπους προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Για παράδειγμα, όπως μαθαίνω ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς έχουν καλέσει και θα φέρουν στην Αθήνα τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

Συνέδριο

Πώς θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους ο κ. Ολάντ; Στις 25 Μαίου το ΕΕΑ και η ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στο συνέδριο, που διοργανώνει για λογαριασμό των επαγγελματιών και βιοτεχνών ο Economist, θα είναι ο κ. Ολάντ.

Το συνέδριο που διοργανώνεται παραμονές των ευρωεκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι μικρομεσαίοι θα επιδιώξουν να αποσπάσουν δεσμεύσεις από υποψήφιους ευρωβουλευτές ως προς τις θέσεις των κομμάτων τους για τα ζητήματα των μικρομεσαίων που θα αναπτύξουν στη νέα Ευρωβουλή.

Η τοποθέτηση του Ολάντ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και ιδίως των μικρομεσαίων, ίσως να παίξει κι έναν σημαντικό ρόλο ως προς την ικανοποίηση αιτημάτων τους και την προώθηση ενιαίων λύσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

——————–

Οι κατασκευές

Και από τους μικρούς της αγοράς να σας πάω στους μεγάλους.

Και συγκεκριμένα σε αυτούς του κλάδου των κατασκευών. Οι κατασκευαστικές εταιρείες με τα έργα υποδομών και άλλων κατασκευών που αναλαμβάνουν ανοίγουν μία αλυσίδα οικονομικών αλυσίδων δραστηριοτήτων και για μικρότερους της αγοράς και ιδίως της οικοδομής.

Μελέτη του ΤΜΕΔΕ και του ΙΟΒΕ

Το ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ παρουσίασαν χθες έρευνα για τον κλάδο των κατασκευών για τις προοπτικές και τις προκλήσεις των επιχειρήσεων.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες επιχειρούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και το επενδυτικό κενό που άφησαν τα συντρίμμια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, άνω των 52 δισ. ευρώ μαζί με τις επενδύσεις που θα κινητοποιήσουν, να παρέχουν το αναγκαίο καύσιμο για να βγουν νικητές στον μαραθώνιο της ανάκαμψης.

Ο κ. Νίκος Βέττας

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του… δεινού ατακαδόρου, προέδρου του ΙΟΒΕ, κ. Νίκου Βέττα, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας του Ινστιτούτου για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ο κ. Βέττας, αφού πήρε… την άδεια του προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου, έκανε λόγο για έναν κλάδο που βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση για πάνω από 10 χρόνια με τις προοπτικές ωστόσο για το μέλλον να είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories