Reuters Breakingviews

Ο Σέρτζιο Ερμότι αμείβεται καλά ή αμείβεται ελάχιστα, ανάλογα με την πλευρά του Ατλαντικού στην οποία βρίσκεστε.

Την Πέμπτη η UBS αποκάλυψε ότι είχε δώσει στον διευθύνοντα σύμβουλό της 14,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15,9 εκατομμύρια δολάρια) για τους εννέα μήνες από τότε που επέστρεψε στην ηγεσία του ελβετικού δανειστή τον Απρίλιο του περασμένου έτους, καθιστώντας τον τον πιο ακριβοπληρωμένο τραπεζικό διευθυντή της Ευρώπης.

Ενώ οι ομόλογοί στη Wall Street συνήθως παίρνουν διπλάσιο ποσό, υπάρχει τρόπος να μειωθεί το χάσμα.

Το αφεντικό της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, και ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν έλαβαν πέρυσι 36 εκατομμύρια δολάρια και 37 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Αυτό αντικατοπτρίζει την άνεση των επενδυτών των ΗΠΑ με πακέτα αποδοχών, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζές τους αναφέρουν υγιείς αποδόσεις σε ενσώματες κοινές μετοχές και έχουν μετοχές που διαπραγματεύονται με διπλάσια αξία από το καθαρό ενεργητικό τους.

Η UBS είναι κάπως μακριά από αυτά τα μεγάλα ύψη. Καθώς απορροφά την ελβετική αντίπαλό της Credit Suisse, η τράπεζα αναμένει φέτος να κερδίσει μια υποκείμενη απόδοση του κεφαλαίου κοινών μετοχών Tier 1, μια περίπου παρόμοια μέτρηση, σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα. Οι μετοχές της αλλάζουν χέρια με 1,2 φορές την υλική λογιστική αξία – πολύ κάτω από τους ανταγωνιστές της με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, μέτοχοι όπως η Cevian Capital πιστεύουν ότι οι τεράστιες δραστηριότητες διαχείρισης περιουσίας του διευρυμένου ομίλου παρέχουν ένα μονοπάτι για αποδόσεις και αποτιμήσεις αμερικανικού τύπου. Η ίδια η τράπεζα φιλοδοξεί να έχει απόδοση 18% επί των κοινών μετοχών Tier 1 το 2028.

Προσαρμόζοντας την αποζημίωση του Ερμότι για το 2023 θα είχε κερδίσει 21 εκατομμύρια δολάρια — εντός του εύρους των 20 έως 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τις αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου που καθορίζονται από τη Morgan Stanley. Ωστόσο, η UBS περιορίζει την αποζημίωση του ανώτατου στελέχους της στο 5πλάσιο του ετήσιου μισθού του, των 2,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, περιορίζοντας το συνολικό του πακέτο στα 15 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (16,7 εκατομμύρια δολάρια).

Δεν είναι το τέλος της ιστορίας, όμως. Η ετήσια έκθεση της UBS λέει ότι η τράπεζα θα αυξήσει αυτό το όριο σε 7 φορές τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στη μέγιστη πληρωμή του Ερμότι.

Αυτή η γενναιοδωρία κινδυνεύει να αναστατώσει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελβετία, οι οποίοι παρακολούθησαν την κυβέρνηση να παρέχει οικονομική υποστήριξη και νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η UBS να σώσει την Credit Suisse. Η UBS μπορεί να επισημάνει το γεγονός ότι το 80% του μπόνους του Ερμότι είναι σε μετοχές και ομόλογα με αναβολή και όχι σε μετρητά. Αλλά εάν η τράπεζα επιτύχει τους στόχους της, η μετοχή θα αξίζει επίσης περισσότερο.

Με την προϋπόθεση ότι θα πετύχει τον στόχο του, ο Ερμότι έχει λοιπόν μια πορεία προς την ελίτ της Wall Street. Οι Αμερικανοί ομόλογοί του εξακολουθούν να είναι πολύ μπροστά, αλλά αντίπαλα αφεντικά ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως ο Noel Quinn της HSBC και η Ana Botín του Santander, δεν μπορούν παρά να τον κοιτάζουν με φθόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners