Κατά τη διάρκεια δύο ημερών αυτό το μήνα, η UBS επιστράτευσε τον Ρότζερ Φέντερερ, τον Μπιλ Άκμαν και τον επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής εμβολίων -κατά του Covid- Moderna για να δώσουν μια σειρά παρακινητικών ομιλιών στους 250 πιο υψηλόβαθμους ιδιωτικούς τραπεζίτες του ελβετικού πιστωτικού ιδρύματος.

Η εκδήλωση – η οποία πραγματοποιήθηκε στο φουτουριστικό συνεδριακό κέντρο Circle της Ζυρίχης – φιλοξενήθηκε και οργανώθηκε από τον Ίκμπαλ Καν, τον 48χρονο επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας της UBS, για να συσπειρώσει το προσωπικό μετά από μια δύσκολη περίοδο για την επιχείρηση.

UBS: Στρέφει το βλέμμα της στις ΗΠΑ και σε νέες συμφωνίες και εξαγορές

Στο πρώτο συνέδριο για την ηγεσία του τμήματος εδώ και αρκετά χρόνια, ο Φέντερερ μοιράστηκε τις εμπειρίες του σχετικά με την αντιμετώπιση της πίεσης του να είσαι σούπερ σταρ του τένις. Ο Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος επέβλεψε την επαναστατική ανάπτυξη του εμβολίου mRNA της Moderna, είπε στους συνέδρους να «ιδρώσουν για τις μικρές λεπτομέρειες».

Εν τω μεταξύ, ο ακτιβιστής επενδυτής Άκμαν, επί 20 χρόνια πελάτης της τράπεζας, προσκάλεσε τον Φέντερερ σε αγώνα τένις στην ταράτσα της εταιρείας του, Pershing Square, πριν πει στο προσωπικό της UBS ότι η εξαγορά της Credit Suisse έμοιαζε με τη συμφωνία του αιώνα και ότι δεν έπρεπε να την «καταστρέψουν». «Το κύριο μήνυμα της διοίκησης ήταν να επιστρέψουμε στα βασικά», δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους, συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο τραπέζι για εμάς – απλά πρέπει να χτυπήσουμε τα τηλέφωνα στους πελάτες και να φέρουμε περισσότερα έσοδα».

Ένα χρόνο μετά τη συγχώνευση

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της UBS από την άλλοτε μεγάλη αντίπαλό της Credit Suisse, η επιτυχία της πιο σημαντικής τραπεζικής συγχώνευσης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το κατά πόσον η Καν μπορεί να ενισχύσει τον τομέα του ενεργητικού.

Η UBS έχει προσελκύσει μια όλο και πιο απαιτητική βάση μετόχων τους τελευταίους 12 μήνες, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι το τμήμα επενδύσεων θα ενισχύσει την αύξηση της αποτίμησης της τράπεζας. Η νέα τριετής στρατηγική της τράπεζας αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η UBS συνεχίζει να θεωρείται και να αποτιμάται ως μια συμβατική ευρωπαϊκή τράπεζα, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου και αντλεί περίπου το 60% των εσόδων της από τη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε στους Financial Times ο εταίρος της Cevian Capital, Γκούσταβ Μος.

Ο ακτιβιστής αγόρασε μετοχές της UBS αξίας 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, αναμένοντας τον διπλασιασμό της αποτίμησης της τράπεζας.

Η κρίσιμη επόμενη τριετία

Οι επιδόσεις του Καν τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν τεράστια σημασία για τις πιθανότητες να κερδίσει την εσωτερική μάχη για την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Σέρτζιο Ερμότι όταν αυτός αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Credit Suisse.

Ο πρόεδρος Κόλμ Κέλεχερ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την κούρσα διαδοχής τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι θα ήθελε να καταρτίσει έναν κατάλογο τριών ισχυρών εσωτερικών υποψηφίων εντός «δύο ετών».

«Είναι μια τεράστια δουλειά που έχει μπροστά του [ο Khan] και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει», δήλωσε ο Γιόχαν Σολτς, τραπεζικός αναλυτής της Morningstar.

Ένας ειδικός της UBS περιέγραψε το έργο του Καν ως μια «τριετή συνέντευξη για δουλειά».

Οι κύριες προτεραιότητές του είναι η διατήρηση και ανάκτηση πελατών που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ενσωμάτωση της Credit Suisse, η προστασία της κυρίαρχης παγκόσμιας θέσης της, καθώς οι ανταγωνιστές προσπαθούν να αποσπάσουν συμβούλους και πελάτες, και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους πολύ μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στη Wall Street.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Καν και η επιχείρηση διαχείρισης επενδύσεων τέθηκαν με σαφήνεια τον περασμένο μήνα, όταν η τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματα του έτους.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία παρήγαγε κέρδη προ φόρων ύψους 381 εκατ. δολαρίων – πτώση 64% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα – καθώς το κόστος ενσωμάτωσης αυξήθηκε. Τα προβλήματα ήταν ιδιαίτερα έντονα στις ΗΠΑ, όπου τα κέρδη μειώθηκαν σε 102 εκατ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες – από 375 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν και 471 εκατ. δολάρια για την ίδια περίοδο το 2021.

Στο πλαίσιο της τριετούς στρατηγικής, ο Ερμόττι έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων διαχείρισης πλούτου από 3,8 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια έως το 2028.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η επιχείρηση επιδιώκει να προσελκύσει 100 δισ. δολάρια καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία ετησίως έως το 2025, καθώς προσπαθεί να κερδίσει πίσω τους πελάτες που εγκατέλειψαν την Credit Suisse τα τελευταία ταραχώδη χρόνια.

Ο στόχος

Ωστόσο, ο στόχος θεωρείται συντηρητικός από τους αναλυτές. Η UBS τον δικαιολογεί επισημαίνοντας τις αναμενόμενες εκροές τα επόμενα χρόνια καθώς αναπροσαρμόζει τις τιμές προϊόντων που παλαιότερα προσέφερε πιο γενναιόδωρα η Credit Suisse προκειμένου να τα καταστήσει πιο κερδοφόρα.

Είναι επίσης έτοιμη να χάσει ορισμένους πρώην πελάτες της Credit Suisse, οι οποίοι εξαρτώνται υπερβολικά από το δανεισμό της τράπεζας χωρίς να πληρώνουν αρκετά για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Πάρα πολλές πελατειακές σχέσεις [βασίζονται σε μεμονωμένα] προϊόντα και δεν τιμολογούνται απαραίτητα με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Ερμόττι σε εκδήλωση της Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «Έτσι, πρέπει είτε να πείσουμε αυτούς τους πελάτες να κάνουν περισσότερες δουλειές μαζί μας και να δικαιολογήσουμε αυτού του είδους τη θέση που οδηγεί σε απώλειες, είτε πρέπει να δεχτούμε ότι ίσως κάποια περιουσιακά στοιχεία θα πάνε κάπου αλλού. Για μένα, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα».

Ο Άλαστερ Ράιαν, αναλυτής της Bank of America, δήλωσε ότι αναμένει ότι πολλοί μακροχρόνιοι πελάτες της Credit Suisse θα πάνε αλλού.
Μόλις αυτή η στρατηγική πωλήσεων εδραιωθεί, η UBS αναμένει να προσελκύσει 200 δισ. δολάρια καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία ετησίως έως το 2028, από τα 132 δισ. δολάρια που προσέλκυσε πέρυσι και τα 89 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Τι έφερε η εξαγορά

Η εξαγορά της Credit Suisse εδραίωσε τη θέση της UBS ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Όμως, ενώ η συμφωνία με την Credit Suisse έδωσε ώθηση στις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UBS στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία – ενισχύοντας τα περιουσιακά στοιχεία κατά τουλάχιστον 50% και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Ερμόττι – η εξαγορά δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις φιλοδοξίες της UBS στις ΗΠΑ. Η Credit Suisse είχε εγκαταλείψει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Βόρειας Αμερικής το 2016.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Καν. Η Αμερική αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων της UBS και σχεδόν τα δύο τρίτα των συμβούλων της.

Σύγκριση με τη Morgan Stanley

Ωστόσο, στην αμερικανική αγορά περιουσιακών στοιχείων, η UBS βρίσκεται πολύ πίσω από την ηγέτιδα του κλάδου Morgan Stanley και επίσης υπολείπεται των αντιπάλων της Wall Street, Bank of America και JPMorgan.

Η επιχείρηση περιουσιακών στοιχείων της UBS στην Αμερική απέφερε μόλις 4 δολάρια κέρδους για κάθε 100 δολάρια εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί μόνο σε 10 έως 15 δολάρια μέχρι το 2027, περίπου το μισό περιθώριο κέρδους των μεγάλων αμερικανικών ανταγωνιστών της.

«Οι ΗΠΑ αποτελούν μεγάλο βαρίδι για την UBS, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου μοιάζουν περισσότερο με τη Morgan Stanley όσον αφορά το περιθώριο κέρδους προ φόρων», δήλωσε ο Kian Abouhossein, αναλυτής της JPMorgan.

Ο Ράιαν της BofA δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε το ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση της Credit Suisse και τα σχετικά κόστη στα αποτελέσματα του έτους, θα είχαμε πέσει με τα μούτρα στα θέματα διαχείρισης πλούτου στις ΗΠΑ, επειδή η κερδοφορία έχει πάει προς τα πίσω. Υπάρχει αρκετή σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Τα σχέδια

Σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στα σχέδια της UBS για τις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου στις ΗΠΑ, η τράπεζα επιδιώκει να αναπαράγει τις κινήσεις που έκανε η Morgan Stanley τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεγιστοποίηση των εσόδων της από χρηματοοικονομικούς συμβούλους, η χορήγηση περισσότερων δανείων σε πελάτες και η στόχευση σε πάμπλουτους πελάτες, στην εξυπηρέτηση των οποίων ειδικεύεται εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Η απόφαση να προστεθεί ο βετεράνος της Morgan Στάνλευ Κέλεχερ ως πρόεδρος και η Ναουρίν Χασάν ως επικεφαλής της επιχείρησης στην Αμερική δεν ήταν τυχαία.

Η ελπίδα είναι ότι οι πελάτες της UBS θα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα προμηθειών που καταβάλλονται στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους – όπως τα στεγαστικά δάνεια – επιτρέποντας στην τράπεζα να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της.

«Η UBS είναι ήδη ένας από τους ηγέτες στην ελκυστική αμερικανική αγορά διαχείρισης πλούτου και υπάρχουν αρκετοί μοχλοί που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί σημαντικά η κερδοφορία της UBS εκεί», δήλωσε ο Moss της Cevian.

Ο μόνος τρόπος

Μακροπρόθεσμα, αναλυτές και επενδυτές έχουν υποστηρίξει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η UBS θα μπορέσει να αμφισβητήσει αξιόπιστα την κυριαρχία της Morgan Stanley στην αγορά πλούτου των ΗΠΑ είναι μέσω της αγοράς τοπικών επιχειρήσεων για να αυξήσει την κλίμακα. Αλλά τέτοιες συμφωνίες θα γίνουν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της Credit Suisse.

Άνθρωποι με γνώση των σχεδίων του Καν δήλωσαν ότι βλέπει την αγορά των ΗΠΑ με χρονικό ορίζοντα επταετίας. Τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια θα δαπανηθούν για τη βελτίωση της τρέχουσας επιχείρησης, ενώ η δεύτερη περίοδος θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη κλίμακας, ενδεχομένως μέσω μιας ή δύο εξαγορών.

«Η Morgan Stanley έκανε θραύση χάρη στη συμφωνία με τη Smith Barney και πρόσθεσε σε αυτό το ποσό τη Solium, την ETrade και την Eaton Vance, δίνοντάς τους πολύ περισσότερα προϊόντα για να πουλήσουν στους πελάτες τους», δήλωσε ο Filippo Alloatti, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών πιστώσεων της Federated Hermes, η οποία επενδύει σε ομόλογα της UBS, προσθέτοντας πως «Είναι πολύ δύσκολο να το ανταγωνιστείς αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση