Στα 14,4 εκατ. ελβετικά φράγκα (14,80 εκατ. ευρώ) ανήλθαν οι συνολικές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της UBS, Σέρτζιο Ερμότι το 2023, καθιστώντας τον το καλύτερα αμειβόμενο επικεφαλής μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών πέρυσι.

Η UBS αποκάλυψε την αμοιβή του Ερμότι στην ετήσια έκθεσή της την Πέμπτη, με την ελβετική τράπεζα να υπογραμμίζει παράλληλα ότι συρρικνώθηκε η συνολική δεξαμενή μπόνους εργαζομένων για το 2023.

Ο Ερμότι επέστρεψε στην ηγεσία της UBS στις 5 Απριλίου, μετά της εξαγορά της Credit Suisse, σε μια διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Ο Σέρτζιο έχει δεσμευτεί να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης [των δύο τραπεζών], αν όχι περισσότερο», ανέφερε η ετήσια έκθεση.

Μπορεί η UBS να γίνει η Morgan Stanley της Ευρώπης;

Ρυθμιστικός έλεγχος

Η UBS είπε επίσης ότι τα ευρήματα που συνέταξαν οι ελβετικές αρχές για την κατάρρευση της Credit Suisse το 2023 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αυστηρές ρυθμίσεις στο μέλλον και ότι το αποτέλεσμα μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής που αναμένεται αργότερα φέτος θα μπορούσε να περιλαμβάνει «σημαντικές συστάσεις».

Η τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει πιθανές εσφαλμένες δηλώσεις στις οικονομικές εκθέσεις της Credit Suisse και οι συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνεχίζονται, ανέφερε η UBS.

«Η UBS αναμένει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει περαιτέρω ελέγχους και διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση αυτής της επανεξέτασης και των συζητήσεων με τις ρυθμιστικές αρχές», ανέφερε.

Το πακέτο αμοιβών του Ερμότι τον καθιστά ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα στελέχη μεταξύ των ελβετικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά παραμένει ακόμα πίσω από το αφεντικό της Novartis, Vas Narasimhan, που πήρε περισσότερα από 16 εκατομμύρια φράγκα.

Στην κορυφή

Το Reuters εξέτασε τα πακέτα αμοιβών των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης κατά κεφαλαιοποίηση και η αμοιβή του Ermotti βρέθηκε στην κορυφή, μπροστά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSBC, Noel Quinn, με 10,6 εκατομμύρια δολάρια, και την εκτελεστική πρόεδρο της Santander Ana Botin, με 13,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο προκάτοχος του Ερμότι, Ralph Hamers, κέρδισε 12,6 εκατομμύρια φράγκα το 2022.

Συνολικά, το εκτελεστικό συμβούλιο της UBS έλαβε αποζημίωση 140,3 εκατομμυρίων φράγκων το 2023, από 106,9 εκατομμύρια φράγκα το 2022.

Όμως τα συνολικά μπόνους μειώθηκαν κατά 14% στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταβλήθηκε σε μετρητά.

Ανάληψη κινδύνου

Η UBS ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που  «αναλαμβάνουν κινδύνους – κλειδιά», που περιλαμβάνει υπαλλήλους των οποίων η συνολική αποζημίωση υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια ή τα 2,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, αυξήθηκε κατά 48% σε 1.038 μετά την εξαγορά της Credit Suisse.

Η συνολική αποζημίωση για αυτήν την ομάδα αυξήθηκε κατά 39% στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι η UBS πλήρωσε περισσότερα από 1.000 άτομα κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Η τράπεζα έχει δεσμευτεί να μειώσει το προφίλ κινδύνου της και να συρρικνώσει πολλές από τις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες που κληρονόμησε από την Credit Suisse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή