Η ανάπτυξη στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού ξεπερνά αυτήν που καταγράφεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η περιοχή αυτή πιθανότατα θα «κατεβάσει ρυθμούς» ανάπτυξης το 2024, εν μέσω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στην Κίνα και της ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Είναι μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δέχεται πιέσεις σε σχέση με τις δικές της δυνατότητές», δήλωσε στο CNBC η Aaditya Mattoo, επικεφαλής οικονομολόγος Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Κίνα: Στο 5% βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το Πεκίνο – Ειδικά ομόλογα για μεγάλα έργα

Η ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% φέτος, πατώντας φρένο σε σύγκριση με το 5,1% του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση της τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό για το 2024, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Η περιοχή έχει πληθυσμό άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, εξαιρουμένης της Κίνας, η ανάπτυξη στην περιοχή προβλέπεται να φτάσει το 4,6% φέτος — υψηλότερη από 4,4% το 2023.

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

«Οι προοπτικές περιλαμβάνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υψηλότερα – και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια- επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες, αυξημένη αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές και κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων», αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η Κίνα έχει θέσει επίσημο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το 2024, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα συγκρατηθεί στο 4,5% φέτος, επιβραδυνόμενη σε σύγκριση με το 5,2% που κατέγραψε το 2023. Η οικονομική επιβράδυνση της χώρας έχει αποδοθεί στην πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο εσωτερικό, καθώς και στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην πτώση του τομέα των ακινήτων.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μετεγκατάσταση της παραγωγής και των επενδύσεων μακριά από την Κίνα, κάτι που θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την παραγωγή σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, είπε ο Mattoo.

«Η Κίνα έχει γίνει πολύ σημαντική για την περιοχή, ως πηγή εισροών, ως προορισμός όπου καταναλώνεται τελικά η παραγωγή προστιθέμενης αξίας στην περιοχή, καθώς και ως πηγή επενδύσεων», πρόσθεσε μιλώντας στο CNBC.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλές από τις χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση για αύξηση των εξαγωγών. «Η σημασία της Κίνας ως ο απόλυτος προορισμός για εγχώρια προστιθέμενη αξία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», ανέφερε η έκθεση επικαλούμενη χώρες όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Λάος.

«Πολλές χώρες της περιοχής εκτίθενται επίσης μέσω των εμπορικών δεσμών σε οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Καμπότζη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ)», τονίζεται στην έκθεση.

Προστατευτικές πολιτικές

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη στην περιοχή.

«Το εμπόριο ανακάμπτει παγκοσμίως, αλλά την ίδια στιγμή, βλέπουμε ένα κύμα προστατευτικών πολιτικών», είπε ο Mattoo.

«Βλέπουμε μια χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, όπως το θηρίο του πληθωρισμού που φαίνεται να έχει εξημερωθεί, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουμε υψηλά επιτόκια και μια περιοχή όπου το χρέος είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται «τολμηρή πολιτική δράση» για να «απελευθερωθεί ο ανταγωνισμός, να βελτιωθούν οι υποδομές και να μεταρρυθμιστεί η εκπαίδευση», κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, εάν η Κίνα καταφέρει να διαπραγματευτεί τη μετάβασή της σε υψηλής ποιότητας και βιώσιμη ανάπτυξη και να αποφύγει τον προστατευτισμό με άλλους παίκτες στην περιοχή – όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ – αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την ανάπτυξη.

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς» θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη της Κίνας «σημαντικά ταχύτερα από ένα σενάριο status quo».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]