Reuters Breakingviews

Ο Κρόνος του Φρανθίσκο Γκόγια καταβρόχθισε τον γιο του. Ο Damien Hirst έκοψε έναν καρχαρία σε κομμάτια. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι παρομοίως πρόθυμες για τον τεμαχισμό και την κοπή σε κύβους. Τώρα ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, που ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Ντράχι, φέρνει επενδυτική δημιουργικότητα στον κόσμο της τέχνης κόβοντας σε… τεμάχια τα δάνεια που εξασφάλισαν οι Πικάσο και Μανέ. Η πρωτοποριακή τιτλοποίηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να ενισχύσει τον δανεισμό που υποστηρίζεται από την τέχνη. Αλλά υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους οι πίνακες έχουν αντισταθεί μέχρι στιγμής σε μία τέτοια αλχημεία.

Οι πλούσιοι ξοδεύουν πολλά για την τέχνη: Αγνοώντας το 2020 που έχει πληγεί από πανδημία, οι ετήσιες πωλήσεις έχουν κατά μέσο όρο 65 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014, σύμφωνα με την UBS. Ο δείκτης Mei Moses του Sotheby’s που παρακολουθεί τις τιμές των επαναλαμβανόμενων πωλήσεων, αυξήθηκε με ρυθμό 8,5% μεταξύ 1950 και 2021. Αλλά η είσπραξη μπορεί να είναι μια οικονομική επιβάρυνση. Με την αξία των ιδιόκτητων έργων τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων να ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Deloitte υπολογίζει, ότι υπάρχει πολύ κεφάλαιο κρεμασμένο στους τοίχους.

Και οι συλλέκτες μπορούν να ξεκλειδώσουν μερικά από αυτά χρησιμοποιώντας τους πίνακές τους Rothko ως εγγύηση για ένα δάνειο. Οι βραχίονες διαχείρισης περιουσίας των μεγάλων τραπεζών παρέχουν πιστώσεις, όπως και εξειδικευμένες εταιρείες όπως η Athena Art Finance ή η Art Capital Group, καθώς και ο Sotheby’s και ο αντίπαλος Christie’s.

Τα δάνεια είναι συνήθως 40% έως 60% της αξίας μιας συλλογής και οι δανειστές προτιμούν γενικά πολλά έργα από καθιερωμένους καλλιτέχνες του 19ου και του 20ού αιώνα. Τα δάνεια που προσφέρουν προσφυγή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία ενός δανειολήπτη μπορεί να φέρουν επιτόκιο 3,5 ποσοστιαίων μονάδων περίπου πάνω από ένα σημείο αναφοράς, ενώ το χρέος χωρίς αναγωγή κοστίζει περίπου το διπλάσιο.

Τράπεζες με μεγάλους ισολογισμούς και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης κυριαρχούν στην αγορά, την οποία η Deloitte δεσμεύει σε ανεξόφλητα δάνεια περίπου 34 δισ. δολ.

Η τιτλοποίηση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες πηγές χρηματοδότησης. Ο τεμαχισμός ενός χαρτοφυλακίου δανείων σε δόσεις διαφορετικού κινδύνου, με αξιολογήσεις τόσο υψηλές όσο το AAA, μπορεί να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα αγοραστών με ελκυστικό κόστος.

Τα δάνεια τέχνης, ωστόσο, διαφέρουν από τις βασικές τιτλοποιήσεις, όπως το χρέος πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων. Οι έλεγχοι αποτίμησης γίνονται μόνο ετησίως και η ακριβής μαντεία της αξίας ενός μοναδικού Mondrian είναι πολύ πιο δύσκολη από την αποτίμηση ενός ακινήτου. Οι δανειστές τέχνης έχουν ασχοληθεί με την τιτλοποίηση στο παρελθόν, σύμφωνα με έναν επαγγελματία, αλλά δεν μπορούσαν να προσελκύσουν αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές χωρίς δαπανηρές ασφαλιστικές συμβάσεις.

Η προσφορά του Sotheby’s είναι μεγαλύτερη, παρέχει αυστηρή προστασία στους επενδυτές και προσφέρει την αποτίμηση ενός από τους κυρίαρχους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο. Ακόμα κι έτσι, για να παραβλέψουν τις επιπλοκές και να εκτιμήσουν λίγο τον χρηματοοικονομικό κυβισμό, οι σταθεροί αγοραστές τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να βασιστούν στη φήμη των δημοπρατητών του Drahi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners