Μπορεί να έχει περάσει ένας χρόνος από την κατάρρευση της Credit Suisse, αλλά οι κλυδωνισμοί της ευρύτερης συμφωνίας που υπήρξε για την ελβετική τράπεζα φαίνεται ότι απηχούν μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η παγκόσμια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τραπεζικά στελέχη, επενδυτές και οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσει την καταλληλότητα της μορφής του χρέους που εξαλείφθηκε όταν η Credit Suisse κατέρρευσε πέρυσι. Οι κάτοχοι ομολόγων που επένδυσαν σε τίτλους additional tier 1 — ή AT1 — έχασαν 17 δισ. δολάρια όταν η UBS ανέλαβε τον έλεγχο της Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο.

Επί της ουσίας, η συμφωνία, η οποία ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση, ανέτρεψε την παραδοσιακή κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών επιβάλλοντας ζημίες στους πιστωτές, ενώ επέτρεψε στους μετόχους να ανακτήσουν 3,3 δισ. δολάρια.

Σέρτζιο Ερμότι: Case study για τις συγχωνεύσεις τραπεζών ο «γάμος» Credit Suisse – UBS

Αναθεώρηση των κανόνων;

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία πραγματοποίησε μια σειρά συνεδριάσεων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον περασμένο μήνα, με τη ρυθμιστική αρχή να ζητά τις απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με το πόσο καλά απέδωσαν οι τίτλοι AT1 κατά την περσινή τραπεζική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλά πτώχευση τραπεζών.

Μεταξύ των ερωτήσεων που έθεσε η ρυθμιστική αρχή ήταν εάν η κατάρρευση της Credit Suisse είχε αλλάξει τις απόψεις των επενδυτών για την επικινδυνότητα των AT1 και επίσης εάν οι τράπεζες άλλαζαν τους όρους για τα μέσα AT1 που εξέδιδαν.

Η Επιτροπή της Βασιλείας, γνωστή ως η πιο ισχυρή χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή στον κόσμο, περιλαμβάνει ρυθμιστικές αρχές από 28 μεγάλες οικονομίες και καθορίζει παγκόσμιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες.

Η τελευταία επανάληψη του πλαισίου του για τα τραπεζικά κεφάλαια, γνωστή ως Basel III ή Endgame, συνάντησε σκληρά λόμπι από τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται σημαντικές αυξήσεις στις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή κατέστησε σαφές ότι επί του παρόντος δεν σχεδίαζε να καταργήσει τα AT1.

Πολιτικό το ζήτημα των ΑΤ1

Το μέλλον των AT1 έχει γίνει πολιτικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη μετά την περίπτωση της Credit Suisse. Σύμφωνα με έρευνα του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα δεν αποκλείεται η κατάργηση των τίτλων, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό θα χρειαζόταν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αρχών.

Παρόλα αυτά, κατά τα γεγονότα του περσινού Μαρτίου, τόσο ο SSM όσο και ο SRB, οι δύο πυλώνες εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, είχαν προχωρήσει σε κοινή ανακοίνωση, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ότι τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το βάρος της εξυγίανσης μίας προβληματικής τράπεζας πρέπει να το φέρουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ 1 (Αdditional Tier 1 bonds). Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Το πρόσθετο Tier 1 υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πάντως, στην Ελβετία εξετάστηκε το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα AT1, αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην το κάνει. Το πακέτο προτάσεων – το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σε νόμο από το ελβετικό κοινοβούλιο το επόμενο έτος – περιελάμβανε μια σύσταση για αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων σε τράπεζες με ξένες θυγατρικές.

JP Morgan για ελληνικά ΑΤ1

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2023, η JP Morgan είχε αξιολογήσει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank μπορεί κάλλιστα να δουν μια περαιτέρω δέσμευση των επενδυτών κατά την έκδοση των ομολόγων AT1 το 2024. Οι εκτιμήσεις της σχετικής αξίας αρχίζουν τώρα να θέτουν ένα όριο στο βαθμό υπεραπόδοσης που μπορούν να επιτύχουν από εδώ και στο εξής, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της καλύτερης σχέσης κινδύνου-απόδοσης που είναι διαθέσιμη σε άλλες περιφερειακές τράπεζες.

«Εντός των τραπεζών, μετατοπίζουμε ανοδικά τις προτιμήσεις μας όσον αφορά την πιστωτική ποιότητα, μετακινώντας την υπερεπενδεδυμένη θέση μας στα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) σε ουδέτερη. Ταυτόχρονα, γινόμαστε πιο εποικοδομητικοί όσον αφορά τα ομόλογα της κατηγορίας Tier 2, ιδίως στα επαναγοράσιμα, προτείνοντας μια υπερεπενδεδυμένη στάθμιση εντός των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Εντός των Senior, αλλάζουμε τις συστάσεις μας από τον Ιούλιο, μεταβαίνοντας σε οverweight για τα Senior Preferred και υποχωρούμε σε ουδέτερη σύσταση σύσταση για τα ομόλογα Bail-In Senior», ανέφερε η τράπεζα.

Τι είναι τα ομόλογα ΑΤ1

Τα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) – γνωστά και ως «ομολογίες με δυνατότητα μετατροπής» ή «CoCo ομόλογα – λειτουργούν ως «αμορτισέρ» σε περίπτωση που το τραπεζικό κεφάλαιο υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Το τραπεζικό κεφάλαιο ορίζεται συχνά σε βαθμίδες (Tiers) ή κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα ίδια κεφάλαια, τα κέρδη εις νέον, τα αποθεματικά, τα υβριδικά κεφαλαιακά μέσα και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης.  Tα AT1 μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να διαγραφούν. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς εκτιμάται στα 275 δισ. δολάρια.

Αποτελούν μέρος του «μαξιλαριού» κεφαλαίων που οι τραπεζικές εποπτικές αρχές απαιτούν από τα τραπεζικά ιδρύματα να διατηρούν για να παρέχουν στήριξη σε περιόδους αναταραχής.

Είναι ο τύπος ομολόγου ο οποίος ενέχει τον μεγαλύτερο ρίσκο απο αυτούς που μπορεί να εκδώσει μια τράπεζα και συνεπώς έχει υψηλότερο κουπόνι.

Εάν τα AT1 μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια, στηρίζουν τον ισολογισμό μιας τράπεζας και τη βοηθάνε να παραμείνει στη ζωή. Ανοίγουν επίσης το δρόμο για ένα «bail-in», ή έναν τρόπο για τις τράπεζες να μεταφέρουν τους κινδύνους στους επενδυτές και μακριά από τους φορολογούμενους, εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση